Tři křížky místo podpisu nejsou minulostí, úřady řeší, co s tím.

Tahle zpráva mne dostala. Úřad práce v Mostě zajišťuje rekvalifikaci na umění se podepsat! A bude to stát na osobu asi sedm tisíc, trvat přibližně tři měsíce a celé bude hradit úřad práce. Už sehnali i školu, která se ujme výuky!

Nejen u nás, ale i na Slovensku, s nímž jsme donedávna měli společnou republiku, byla a je povinná školní docházka do tzv. základní školy. Základních škol bývá několik typů, nejrozšířenější je ta obyčejná. Pak jsou ještě všelijaké speciální, zvláštní, pro tělesně postižené, pro mentálně retardované, pro všelijak nadané. A všude se prý žáci naučí alespoň základům psaní, čtení a počítání. Vždy se to tvrdilo a já neměla pochyb.

Protože k zmíněnému článku nelze připojovat diskusi, tak si ji dám na blog: O našich základních školách jsem nikdy neměla a nemám valného mínění, po rozdělení státu se na celém původním území asi mnoho nezměnilo, ale tohle je vážně sci-fi!

Domnívala jsem se, že většina rodičů řádně posílá děti do školy a pokud tak nečiní, dupou na ně sociální pracovníci, vyhrožují jim odebráním sociálních dávek, posílají děti do dětských domovů atd. A mylně jsem si představovala, že různé sociální pobídky, obědy pro některé školáky zdarma, zdarma veškeré učební pomůcky, od obyčejné tužky až po školní aktovku a různé další věci, motivují i etnické menšiny k posílání potomstva za základním vzděláním. Ale pravděpodobně je to některým lidem stále málo!

Pravda, pravda, nutit někoho zdarma se vzdělávat, zdarma posílat děti do základní školy, dokonce to stanovit zákonem, to je závažné porušování lidských práv. Ti lidé jsou zákonem šikanováni a mají právo se proti tomu rázně ohrazovat.

Ale protože žijí tam kde žijí, chtějí se mít stejně dobře jako ti ostatní, ne-li lépe. Nechtějí se živit sběrem kořínků a lovit drobné živočichy, jak to dělali před tisíciletími naši předkové, chtějí dobře jíst, dobře pít, hezky se oblékat, pohodlně bydlet, jezdit vlastním autem a tak dále. K tomu jsou dnes už potřeba i peníze, ne jen šikovných pět prstů. Peníze bývají většinou za práci, jdou se přihlásit na pracák ...

Pak si tuhle jobovku přečteme v novinách. Co by tak asi řekl nebožtík Jan Ámos Komenský?!

 

(MF DNES, Ondřej Černý, Andrea Angermannová "Tři křížky místo podpisu nejsou minulostí. Úřady řeší, co s tím." 28.6.2010)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jarmila Vavrochová | středa 30.6.2010 0:00 | karma článku: 20,72 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13