Ptydepte

Běžná slova, jejichž význam všichni od malička dobře známe, pravda, lež, dobré, špatné, poctivec, zloděj, čest, podvod a mnohá jiná, nabývají v ústech a konání našich politiků i vysokých vládních úředníků zcela jiný smysl.

Ne, že by to bylo něco nového. Ať si každý zapátrá v paměti, jistě si vzpomene na různé projevy, které povinně vyslechl, z tribun nebo v sálech, zpoza řečnického pultu na oslavách a schůzích konaných k nějakým významným dnům či výročím. Mnoho slov o ničem a důrazné upozorňování na "problémy dneška", narychlo vymyšlené a zveličené, aby se zakryly problémy skutečné.

Nově do téty hry přibyly instituce zkoumající veřejné mínění. U sociologických průzkumů je velmi důležité zadání otázek na které respondenti odpovídají. Pochopitelně by výběr respondentů měl kopírovat složení populace, podle pohlaví, věku, vzdělání, bydliště a dalších kritérií, ale formulace otázek se mi zdá rozhodující.  Těmi lze předem zmanipulovat výsledek o názoru lidí, zvláště když je potřeba vymyslet celospolečenský problém, jimž se má zakrýt jiná a skutečná všivárna.

Pak nastoupí mediální mágové, sociologové, politologové a různí aktivisté, aby vykonstruovaný problém řádně zviditelnili a implantovali do myslí těch ostatních, dle jejich názoru primitivů bez vlastního rozumu, kteří v tomto státě žijí.

Vypadá to, že ač zrovna a vyjímečně není předvolební čas, jsme svědky podobného konání. Nedávno byl agenturou STEM zveřejněn výsledek jakéhosi průzkumu a obyvatelstvo našeho státu bylo obviněno z rozsáhlého  zcela nevysvětlitelného anticikánismu. Anticikánismus zní hnusně, ale úderně a dá se otloukat o hlavu každému, kdo se jen zmíní o své špatné zkušenosti s některým spoluobčanem romského etnika. Hle, krásný a jistě celospolečenský problém je na světě, dá se o něm zasvěceně diskutovat, napadat lidi jiného názoru, je o čem mluvit a psát.

A za zády rozhořčených nám politici a jimi dosazení úředníci, s plnými ústy o nutném šetření vždy a všude, tunelují hromádku peněz určených pro provoz státu, aby naplnili své stranické pokladny. Když se to  zásluhou novinářů proláklo k veřejnosti a bylo nutné se vyjádřit, aktéři blábolí tou svojí politickou hatlamatilkou, podávají si ruce a plácají se po ramenou: "Lidi, co blázníte, vždyť to je normální, věřte nám, nic se nestalo!"

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jarmila Vavrochová | sobota 18.12.2010 16:05 | karma článku: 9,45 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13