Padá sníh - bohužel i na chodníky.

Jak už je tomu v našem klimatickém pásmu zvykem, v létě bývá horko a v zimě padá sníh. Nebýt toho, večerní televizní zprávy by se scvrkly přibližně na polovinu svého času.

Od doby, kdy se panu Kuberovi podařilo prosadit schválení zákona, kterým bylo zrušeno česky specifické nevolnictví vlastníků nemovitostí, se stále více objevují svalnaté články jeho odpůrců.

Kdo nikdy nemusel vstávat ve čtyři hodiny ráno, aby odklidil sníh z přibližně padesáti metrů obecního chodníku - při tom už se docela zahřejete, ba zapotíte, takže žádné halabala opláchnutí očí, ale hezky sprcha - neví, o čem je řeč. A pak hezky stihnout autobus do práce.

Ono když sněží, tak většinou příroda nebere ohled na pracovní dobu úklidem a zajištěním bezpečnosti povinného lidského červa a klidně sype sníh celý den. V pět hodin odpoledne ten naiva dorazí z práce a hned aby se znovu chytil hrabla a koštěte. Když má smůlu, tak ho někdo napráská na obci za neodsněžený chodník a je popotahován a pokutován, nebo, nedej bože, si tam v průběhu dne neopatrný chodec způsobí zranění a naiva mu pak platí jak mourovatej. Tedy tak to do nedávna bylo.

Díky rozumnému počinu pana Kubery bylo toto robotování zrušeno a každý se o chodník u svých nemovitostí stará podle vlastních možností a času. Odpovědnost za případné úrazy byla vrácena majitelům komunikací a je na nich, jak si to zajistí.

S tím se mnoho lidí nemůže smířit; neboť ti nabobové, kteří si mohou dovolit vlastní barák, kdovíjak k němu ti lumpové přišli, ať to odčiní službou obyčejným občanům. Vždyť oni si bydlí zadarmo, ale obyčejný občan platí nekřesťanský nájem! Tak ať je nějaká spravedlnost!

Vážení a milí nemajitelé nemovitostí! Kdo vám brání, abyste i vy přiložili ruku k dílu a tak, jak  i dnes činí někteří majitelé nemovitostí, pomohli ve své obci uklidit sníh z obecních chodníků? Přestaňte se rozčilovat a stejně jako oni, zakupte vlastní hrablo, koště a lopatu a snižte si hladinu adrenalinu úklidem veřejného prostranství.

Jistě někdo namítne, že s úklidem veřejných prostor by mohli pomáhat pobírači sociálních dávek, kterých je v některých obcích víc než přehršel, ale z nějakého, mně nepochopitelného, důvodu se tak většinou neděje. Možná, že by taková práce od kuropění porušovala jejich lidská práva a mohla by narušit integritu jejich osobností.

Hurá, dnes sníh nepadá, tak si můžu hned ráno napsat blog se svým názorem. Jo a ten barák, u kterýho už čvrt století v zimě uklízím sníh z chodníku, mi neříká "paní".

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jarmila Vavrochová | středa 8.12.2010 5:36 | karma článku: 12,12 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13