Česká cesta, tentokrát k maturitě.

Vymknuta z kloubů doba šílí: Studenti chtějí sabotovat státní maturity špatnými výsledky. Na Facebooku vznikla skupina "NE státním maturitám, budeme sabotovat generálku", která vyzývá studenty čtvrtých ročníků středních škol k bojkotu říjnové generální zkoušky státních maturit.

Chloubou studentů bývávaly rozmanité nápady, jak, s minimem námahy a s co nejmenší ztrátou času, dosáhnout pokud možno nejlepších výsledků při zkouškách a písemkách. Každý měl nějakou osvědčenou fintu, někdo si psal taháky miniaturním písmem na roličku papíru, kterou ukrýval v plnicím peru, jiný si psal matematické, fyzikální a chemické vzorečky přímo na vlastní kůži; kluci většinou na předloktí, holky - chodívaly více než dnes v sukních - mívaly popsané nohy nad koleny. Způsobů bylo nespočet a kantoři skoro všechny znali, neb je kdysi sami užívali. Kde jsou ty doby!

Dnešní středoškoláci, strachující se, stejně jako generace studentů před nimi, maturitní zkoušky, svolávají pomocí xichtknížky své nejpředposranější kolegy do skupiny "NE státním maturitám, budeme sabotovat generálku", která vyzývá studenty čvrtých ročníků středních škol k bojkotu říjnové generální zkoušky státních maturit: špatnými výsledky. Jak nelogické od vzděláníchtivých mladých lidí! Pokud by bojkot měl donutit prosazovatele státních maturitních zkoušek k zamyšlení a případnému odkladu, museli by na to jít zcela opačně: plošně stoprocentně správnými výsledky. Tím by dokázali nepřipravenost systému, neboť by bylo zřejmé, že takto pojatou maturitní zkoušku udělá úplně každý, i ten, kdo má IQ ve výši pokojové teploty.

Jsme však již zvyklí na paradoxní přístup k řešení problémů, proto i nastupující generace hledá svoji "českou cestu" na jejímž konci stojí nevzdělaný "vzdělanec". A co na to chudák Jan Amos Komenský, náš učitel národů?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jarmila Vavrochová | neděle 22.8.2010 10:41 | karma článku: 10,91 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13