Nařízení Evropské unie ohledně potravin

Směrnice evropské unie nařídila, že Rum, pomazánkové máslo se mohou jmenovat stejně pokud budou mít v názvu přídavné jméno. U rumu v podobě Tuzemský, u Pomazánkového másla tradiční(klasika), nebo česnkové(záleží na přídavku)...

Nynější obal Pomazánkového másla, který neporušuje normy ani směrnice EU.

- Kuchaři v ČR schvalují, chválí a doporučují držet se těchto směrnic. Proč? více v Pekle na talíři: http://www.stream.cz/peklonataliri/754086-burty-a-spekacky

- Rum z brambor není rum, ale EU je benevolentní a můžeme ho nazývat dále rumem, ale s přídavným jménem tuzemský. Pomazánkové máslo, má jen přídavné jméno tradiční.

- Jde pouze o ochranu spotřebitele. Špekáček ve kterém jsou zbytky zvířat na místo hovězího mladého masa, vepřového a špeku, není špekáček, ale kolikrát pokus o otravu.

- Také bych nechtěl přijet do Holondska, koupit uzený a zjistit, že jím sojovou náhražku. Ve Švýcarsku jsou tyhle normy mnohonásobně přísnější, jakmile má párek méně než 45% masa, nemůžete ho nazvat párkem !

ZAJÍMAVOST:  Špekáček podle původní receptury by se měl skládat z 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, z 20 %vepřového výřezu bez kůže a 30 % na kostičky nakrájeného špeku a měl by být kořeněn česnekem, pepřem, případně i trochou muškátového oříšku. Špekáček je narážen do hovězích střev. Šňůrkování je u levnějších druhů nahrazováno skobováním kovovými potravinářskými sponami. Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze roku 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Podle ČSN z roku 1978 musel špekáček obsahovat 38,5% hovězího masa, 17,5% vepřového masa, 17% slaniny, 23% vody (ledu), zbytek sůl, koření, přísady. Po zrušení československých státních a oborových norem na počátku 90. let došlo k výraznému poklesu jejich kvality. Tento nepříznivý stav byl částečně zlepšen vyhláškou č. 326/2001 Sb., který předepisuje, že špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso. Podíl masa musí být nejméně 40%, obsah tuku maximálně 45 %. Od roku 2011 jsou špekáčky zapsané v seznamu zaručených tradičních specialit, který registruje Evropská komise.

Autor: Jarda Novák | čtvrtek 17.4.2014 17:56 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Jarda Novák

EU vs Austrálie v otázce imigrace

27.10.2015 v 18:43 | Karma: 16,12

Jarda Novák

Sluníčko vs. Jarda

26.10.2015 v 3:50 | Karma: 23,84

Jarda Novák

Co je to muslim?

22.10.2015 v 19:04 | Karma: 30,46