- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nynější obal Pomazánkového másla, který neporušuje normy ani směrnice EU.
- Kuchaři v ČR schvalují, chválí a doporučují držet se těchto směrnic. Proč? více v Pekle na talíři: http://www.stream.cz/peklonataliri/754086-burty-a-spekacky
- Rum z brambor není rum, ale EU je benevolentní a můžeme ho nazývat dále rumem, ale s přídavným jménem tuzemský. Pomazánkové máslo, má jen přídavné jméno tradiční.
- Jde pouze o ochranu spotřebitele. Špekáček ve kterém jsou zbytky zvířat na místo hovězího mladého masa, vepřového a špeku, není špekáček, ale kolikrát pokus o otravu.
- Také bych nechtěl přijet do Holondska, koupit uzený a zjistit, že jím sojovou náhražku. Ve Švýcarsku jsou tyhle normy mnohonásobně přísnější, jakmile má párek méně než 45% masa, nemůžete ho nazvat párkem !
ZAJÍMAVOST: Špekáček podle původní receptury by se měl skládat z 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, z 20 %vepřového výřezu bez kůže a 30 % na kostičky nakrájeného špeku a měl by být kořeněn česnekem, pepřem, případně i trochou muškátového oříšku. Špekáček je narážen do hovězích střev. Šňůrkování je u levnějších druhů nahrazováno skobováním kovovými potravinářskými sponami. Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze roku 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Podle ČSN z roku 1978 musel špekáček obsahovat 38,5% hovězího masa, 17,5% vepřového masa, 17% slaniny, 23% vody (ledu), zbytek sůl, koření, přísady. Po zrušení československých státních a oborových norem na počátku 90. let došlo k výraznému poklesu jejich kvality. Tento nepříznivý stav byl částečně zlepšen vyhláškou č. 326/2001 Sb., který předepisuje, že špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso. Podíl masa musí být nejméně 40%, obsah tuku maximálně 45 %. Od roku 2011 jsou špekáčky zapsané v seznamu zaručených tradičních specialit, který registruje Evropská komise.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!