Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaslouží si pilot svůj plat ??

Nedávné zvyšování platů švýcarského národního leteckého dopravce firmy Crossair připomělo u nás v minulosti často diskutovanou otázku, zda jsou naši piloti ve skutečnosti dobře zaplacení...

J.Z.2010

Jakkoli se to může zdát, vzhledem k této profesi, není stotisícová úroveň platu ničím přehnaným. Primitivní populistická kampaň jíž proti pilotům ČSA odstartoval v roce 2004 bývalý ředitel této firmy Jaroslav Tvrdík, apelovala na lidskou závist kde jenom to šlo. A tak jsme se mohli obden dočíst zjednodušující úvahy o tom, jak je jednání pilotů nečestné, jako jsou přeplacení, a že se chovají ve svých mzdových požadavcích jak děti. Jaroslav Tvrdík měl tehdy důvod odvádět pozornost médií i občanů.  Za jeho ředitelování docházelo k nepokrytému tunelování této firmy a poukazováním na piloty zastíral fakt, že zadává stamilionové právní zakázky pro nic za nic a firma díky němu krvácí, kde jen to jde.
A tak byli dnes a denně piloti očerňováni a problém záměrně gradován, přesto že se obecně vědělo, že u jiných národních dopravců se berou platy zhruba dvojnásobné.  Málokdo už třeba ví, že získat potřebné kvalifikace a počet hodin musí pilot sám, a sám si tento výcvik také zaplatí. Jeden z mých bývalých aeroklubových kolegů, a dnes pilot ČSA musel dva roky sloužit v jednotkách SFOR v Bosně, aby později zvládal financovat svůj výcvik.
Získání licencí jako PPL,SEP,MEP a BP bez nichž člověk nemůže profesonálně létat je několikaletý proces, jež Vás vyjde v současné době okolo dvou milionů korun. Piloti si výcvik hradí sami. V očích socialistického populisty a ředitele Jaroslava Tvrdíka, jemuž celé jeho vzdělání dala zadarmo armáda je chápání tohoto faktu jen málo blízké realitě. Spousta pilotů své vzdělání pořizuje na úvěr a léta jej potom splácí. A když například pro zranění ztratíte zdravotní způsobilost, ztratíte práci pilota i schopnost tyto závazky bance splácet, a nikdo Vám nepomůže.
Jaroslav Tvrdík, o jehož manažerských schopnostech hovoří nejlépe ztráta této předtím zdravé firmy 3.8. miliardy za 4 roky jeho ředitelování, naučil naši společnost dívat se na piloty ČSA jako na vyděrače. Osobně si myslím, že to je špatně.
Pamatuji, jak jsem jednou při letu do New Yorku zažil příhodu, kdy jakýkoli  kritik pilotů vezme své výhrady zpátky. Paní na sedadle vedle mne, zarytá Americká republikánka spustila svoji kritiku směrem k pilotům v kabině, poté co jsme vletěli do pásma bouřek. Když už se to nedalo poslouchat, připomněl jsem jí, že to oni, američtí republikáni a zejména jejich prezident Bush udělali z amerických pilotů to čemu se u nás říká "socky" a dneska lítá s letadlem leckdo. V USA je to uznávaný fakt, že právě díky politickým krokům tohoto nepopulárního prezidenta došlo k prudkém snížení prestiže této profese. Jeho nástupce, jehož mám za osvícence, ještě nedokázal tuto situaci napravit.
Pochopitelně to bylo celé trochu hloupost, naši američtí piloti za to nemohli, prostě jsem vletěli do špatného počasí, ale efekt se dostavil a zarytá obhájkyně tažení do Iráku opravdu zmlkla.
Situace na palubě se ale začala horšit a cestující, nezvyklí na střídající se stavy přetížení a beztíže začali propadat panice a pláči. K zábavě mne, a ještě jednoho cestujícího, u nějž jsem se zdvořilou jednoduchou frází ujistil, že je také pilot.
Nechápavé a zděšené pohledy lidí, jimž nedocházelo, jak se dokážu chovat klidně  a číst si knížku působily úsměvně. Pochopitelně jsem poznal, že ti chlapi vepředu se s tím perou statečně a jde o dobré profesionály.
Nechtěl bych zažívat stejné pocity paniky a zděšení, jako je v tu chvíli zažívali lidé kolem mne.
A to byl onen moment, kdy paní vedle mně povolily nervy a s pláčem připustila, že by se piloti asi měli lépe platit. Těsně předtím než se začala modlit k bohu jí totiž došlo, že na dobrých pilotech občas závisí naše životy.
Málo se ví že my češi na počet obyvatel máme největší počet titulů mistrů světa v letecké akrobacii. Málo se ví, že jsme jedním z největších výrobců letadel na světě co do počtu kusů. A skoro vůbec se neví, že máme také jedny z nejlepších dopravních pilotů na světě a to, jak co do hodin tréminku tak i co do rozsahu leteckého vzdělání. Bez nadsázky lze říci že jsme letecký národ. A s tím lhaní jednoho populisty z lidového domu nic neudělá.
ČSA dlouhodobě své piloty špatně platí. Osobně si myslím, že to není dobře.
Bez ohledu na tento fakt, se to zatím nijak neprojevuje na jejich práci. Nebylo by ale nic horšího, než když bychom při cestě na dovolenou museli v budoucnu začít být v obavách a připustit si otázku.
"Sedí za kniplem dobří piloti ?"
Jan Zíma

Autor: Jan Zíma | sobota 1.10.2011 8:35 | karma článku: 18,95 | přečteno: 2051x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Vyplavené obce dál odklízejí škody. Někde chyběla protierozní ochrana

4. července 2024  17:58

První blesková povodeň udeřila na Přerovsku minulý týden ve čtvrtek, druhá v neděli. A v několika...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Jen tři dny poté, co navštívil Zelenského

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Policie pátrá po mentálně postižené ženě z Ostravy, nevrátila se do zařízení

4. července 2024  17:40

Policisté pátrají po pohřešované mentálně postižené Vladimíře Stolaříkové z Ostravy-Hrušova....

Muž na Teplicku zastřelil vrstevníka. Policie ho viní z vraždy, motiv neznámý

4. července 2024  8:52,  aktualizováno  16:58

Kriminalisté se zabývají násilným trestným činem, při kterém zemřel dvaapadesátiletý muž. Událost...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články