Zakážeme kvůli Romům knížky Josefa Lady ?

Někdy se zdá, že už není kam ustupovat. Někdy se zdá, že i kdybychom ustoupili za pomyslný břeh naší společenské morálky a všech známých pravidel, Romové od nás budou chtít, abychom ustupovali ještě dál.Otázka zní: Máme kam ustupovat ?

 

Na jaře roku 2010 došlo k události, kterou naše média ignorovala a politici nad ní trapně mlčí. Romská organizace Roma Realia, zavalila ministerstvo školství žádostmi o to, aby se ve školách přestaly používat knihy Josefa Lady. I to je důsledek Kocábovských časů...

Jakkoli byl důvod velmi těžko předstatvitelný, šlo o konkrétně o to, že v jedné pasáži knihy Kocour Mikeš, stojí následující věta, která je v tuto chvíli zhruba 150 let stará.

"Milé děti, ti lidé byli Cikáni ".

Tak Josef Lada, popisoval v této knížce partu našich dnes zákonem pečlivě chráněných nepřízpusobivých spoluobčanů, která zhruba před 150 lety nebohého kocoura Mikeše, strčili do pytle a odnesli. Připomeňme si, že Josef Lada je jedním z klasických českých spisovatelů, uznávaných po celém světě.

Připomeňme také, že Romové žádné svého Josefa Ladu nemají. Připomeňme také, že knížku kocour Mikeš, četlo snad každé dítě v české republice za posledních 10 generací.

Roma Realia, zřejmě proto, aby se zviditelnila a aby se tzv "Zasazovala o práva Romů", napadla dílo tohoto spisovatele právě kvůli této jediné větě.

" Milé děti, ti lidé byli cikáni ".

Organizaci Roma Realia asi vůbec nevadí, že Ladova knížka popisuje situaci, jaká i tehdy vládla a že popisuje krádež.

Tuto událost však ministerstvo 4 roky pečlivě tutlá a politici mlčí, aby se nedejbůh k této nepochopitelné iniciativě hnutí Roma Realia nemuseli vyjadřovat.
Čtyři dlouhé roky se to neví. Zbývá jednoduchá otázka. PROČ ?

Takové jsou naše Romské neziskovky. Takoví jsou politici. Budem takhle mimo realitu jednou i my ?
Zakážem kvůli nim Josefa Ladu ?

Jan Zíma.

 

Autor: Jan Zíma | pondělí 16.6.2014 19:44 | karma článku: 42,10 | přečteno: 3207x