Vzkaz Švýcarské banky.... Plačte !!!

Máte úspory v Eurech? Nebo v korunách? Vy máte ale smůlu. Dobře Vám tak!!

Nepatřím zrovna ke kritikům Evropské unie a narozdíl od spousty hospodských Euroskeptiků v ní vidím i spoustu pozitiv.
Na hranicích mně nešacují celníci a neponižují pasováci (většinou).
Nejsou tu války a to taky dřív nebylo samosebou.Už jsem válku zblízka viděl a jsem rád že je v Evropě mír.
Není to samozřejmost.
Při dnešní partii kulečníku jsem se s panem profesorem od nás z domu zamyslel, cože nám to Švýcaři k nám do EU vlastně odpoutáním od franku eura vlastně vzkazují.
Kupodivu to není tak těžké pochopit. Ve Švýcarsku kde mají politici celkově mnohem menší moc, je zvykem několik dobrých pravidel.
1. Švýcary už nebaví jak se naši politici (včetně našeho ministra financí) holedbají, jak vyjednají povinné sdělování údajů o bankovních kontech občanů EU ve Švýcarsku. Asi už i jim došlo, že to podkopává dobrou pověst jejich pěněžního systému, ale hlavně -  začali jim v reálu odcházet tisíce zahraničních střadatelů se svými penězi.
2. Švýcary nebaví představa, že po brzy plánovaném kvantitativním uvolňování Eura (znehodnocení hodnoty Vašich úspor) by mělo být Švýcarsko na tuto měnu fixně vázáno.
Propadem Eura nemusí být Evropští politici nutně vinni, ale to nejsou ani ti Švýcarští.
A už vůbec ne Švýcarský občan.
3. A možná, už na tu závislost na euru už prostě nejsou zvědaví.
Švýcarská centrální banka (SNB) zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru definitivně. Šokovala tak finanční trhy. Švýcarský frank ihned po tomto kroku posílil vůči euru o téměř 30 procent.
Každopádně se ukázalo, že na tom euro není tak dobře, jak by to mohlo vypadat. A hodnota Vašich úspor tím pádem také ne.
Jan Zíma.

 

Autor: Jan Zíma | pátek 16.1.2015 6:29 | karma článku: 28,47 | přečteno: 2397x