Vezme nám EU právo bránit se zločincům ?

Evropská unie nevyhnutelně začíná připomínat učebnicový příklad institucionalizovaného mistrovství světa ve střelbě na nesprávný cíl. Do řad vlastních občanů - sluší se říct.

Švédská eurokomisařka paní Malmström protlačila do jednání bod, kterým se pokouší hluboce sáhnout do základních a doposud nezpochybňovaných práv občanů EU. A jak to už v Bruselu bývá, aby nebyly vidět zase nějaké ty fiskální či bankovně - sanační čachry José Barossa, je celkem jisté, že se to bude projednávat a co hůř, bude mít tenhle návrh i podporu.

Tento model vládnutí už znali staří Římané a velmi pěkně je popsán v knize 1984 od George Orwella. Lidem se předhodí nějaké téma k diskusi, aby mohlo vedení v klidu vládnout a nikdo jeho práci moc nesledoval. Jednou je to skandální prohlášení komisaře Hammarberga, tvrdícího, že v Česku v zavíráme Romy do ghett, jindy komisařky Vasilious o rasismu Slovenské společnosti, potřetí v bezpečí Švédska žijící komisařka Malström horuje pro retroaktivní omezení včetně zbraní, jež už máte doma.
Tady asi stojí zato připomenout, jak moc si v tomhle směru naběhly na organizovaný zločin USA po kampani Billa Clintona před skoro dvaceti lety. Clinton prosadil i takové nesmysly jako to, že měly mít krátké zbraně plnohodnotné velikosti zásobníky s poloviční kapacitou nábojů atd. Výsledky těchhle změn jsou známy v podobě zvýšení tamní kriminality. Druhá strana z řad podsvětí si ty plnohodnotné zbraně sežene vždycky a obyčejný občan se stává čím dál tím víc bezbranným. Ale není třeba chodit pro takhle odstrašující případ nedomyšleného politického nápadu do USA. Sama velká Británie, po podobných restrikcích má za poslední dekádu zoufalý nárůst násilné kriminality. A bezpochyby je to z těch samých důvodů. Navíc podpořených faktem, že ve Spojeném království podobné, ale zdaleka ne tak rozsáhlé restrikce platí dlouhodobě.
A zbývá se jen ptát.
Není něco hluboce v nepořádku v Bruselu, anebo jen v hlavě jedné Švédské političky ?

Jan Zíma.
.

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 30.1.2014 17:44 | karma článku: 32,06 | přečteno: 1608x