Ukradne stát Čapkovu vilu ?

Před několika týdny se rozhořela debata, zda by stát neměl koupit ideální polovinu vily na Pražských Vinohradech, jež kdysi patřila Karlu Čapkovi a dodnes je ve vlastnictví rodiny jeho kdysi redakčního kolegy Scheinpfluga.

Geniální autor světoznámého díla R.U.R. "Rozum's Universal Robot" a Krakatitu, má své významné místo na poli světové literatury a zcela určitě je myšlenka, vytvořit v domě jeho vlastní muzeum, myšlenka namístě. 
Jenže jak už to bývá, vždycky se najdou koumáci ve funkcích, kteří přemýšlejí o způsobech, jak vilu neplatit a raději ji řízeně vyvlastnit.
Čapkova vila bezesporu patří Scheinpflugovým. Poté co ji rodina nabídla v prodeji za cenu něco málo přes 40 milionů korun, což je cena, jež je vzhledem k tomu, komu vila patřila, celkem přijatelná, začaly se rojit z úst odpovědných lidí spekulace, že by se vila měla stát národní kulturní památkou. 
Toto bohulibé označení ale neznamená nutně zdroje na rekonstrukci, ale především drastické omezení práv majitelů takové nemovitosti. Včetně práva vilu přestavět, nebo prodat. Tím se srazí cena nemovitosti tak na pětinu její současné hodnoty. Prakticky nejde prodat a do jejího stavu vám neustále mluví památkáři nebo úředníci. Jinými slovy, jde o úředně posvěcenou krádež práv k vile.
Tato vila investice nepotřebuje a pokud by stát měl takovou starost, mohl do ní investovat už dávno. A to neudělal. 
A zahrnutí vily do fondu národních kulturních památek by nebylo ničím jiným, než další státem institucionalizovanou zlodějinou na soukromých majitelích.
Celá záležitost nápadně připomíná nechutné tahanice o rukopisy Franze Kafky před 5 lety. Ty jejich Izraelská majitelka, jedna z posledních žijících Kafkových příbuzných, nemohla vyvézt ze státu Izrael a tehdejší premiér na půdě Knesetu prosadil obdobnou redukci jejích práv. Pomocí prohlášení spisů za Izraelské kulturní dědictví. Rukopisy ztratily hodnotu a spory o tohoto černého Petra Izraelské vlády se vlečou dodnes.
Má to s Čapkovou vilou dopadnout stejně ?
Dokud o tom blábolí závistiví státní úředníci, dá se to snad ještě pochopit. Když ale tu samou myšlenku - myšlenku okradení majitelů Čapkovy vily, zastává i předsedkyně Akademie české literatury, problém začíná být vážnější. Eva Kantůrková je ztělesněním všeho protikomunistického a je překvapením, když se z jejích úst ozývá, že vlastnictví a prodej vily jsou "podivné".
Zdá se, že se v ČR zadělává na další mezinárodní arbitráž. A škody majitelů Čapkovy vily nezaplatí politici či ti zodpovědní. Zaplatí to jako vždycky volič.
Jan Zíma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zíma | sobota 22.6.2013 16:54 | karma článku: 14,96 | přečteno: 622x