Takhle si to včera asi soudruzi nepřáli !

  Halasným křikem proti armádní jízdě "Dragon Ride" a setkání Amerických vojáků s Českou veřejností, část naší levice opět potvrdila svoji kandidaturu, na mistry světa ve skoku do nabroušených vidlí.

 

Osobně jsem se na včerejší setkání v Ruzyňských kasárnách docela těšil a neváhal jsem přijet z poměrně velké dálky. Ačkoli první část dne počasí moc nepřálo, už od rána byla kasárna plná a když jsem za pozdního odpoledne dorazil do Prahy, bylo milé, když vyšlo konečně sluníčko.

První věc, co mně zarazila, byla velká televize v kanceláři mých Pražských známých. Naštěstí byla ztlumená. Jako kluk jsem se naučil odezírat a tak jsem se díval na jednoho našeho předního komunistického politika, jak jízdu Americké pěchoty po České republice pomlouvá ze všech sil.  Když začal vážně rozebírat to, že celá akce nebude mít podporu, musel jsem se zasmát.
"Uvidíme" pomyslel jsem si nahlas a byl jsme zvědavý, jaká návštěvnost v Pražské Ruzyni ve skutečnosti bude.

Překvapení už mně čekalo na stanici metra Dejvická. Všechny autobusy na Ruzyň byly přetížené. U toho našeho se to kuriozně projevilo, ale to asi jen náhodou, tak, že mu na Červeném vrchu bouchnul měch odpružení na zadní nápravě. Po kilometru zbývající cesty pěšky, jsem nevěřil svým očím. K jindy opuštěnému, rozlehlému areálu Ruzyňských kasáren proudily nepřetržitě davy lidí.
Před kasárnami se na velkém hudebním pódiu střídaly kapely, na nádvoří kasáren samotných stála vojenská technika a mezi davem bylo na pět desítek příslušníků Americké armády. Na cokoli jste se mohli zeptat, s kýmkoli vyfotit, cokoli vidět. Milí, přátelští - prostě tak, jak armádu neznáte.

Jestli naši levičáci avizovali protestní akce, zcela jistě se nekonaly zde. Ani zatvrzelý promoskevský bojovník, exsenátor Vyvadil se zde neukázal. Nejspíš na poslední chvíli zapracovala jeho soudnost. Šli byste někam, kde Vás všichni poznají  a za dvě hodiny Vám vynadá několik set lidí z těch nejméně deseti tisíc přítomných ?
Lídři našich komunistů nejsou fanatici, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti jsou to spíš moderní levicoví politici západního stylu. O to víc překvapuje, jak v posledních dnech jednali a mluvili.
Tak mně napadá, že i vládcům v Kremlu tohle nemohlo udělat radost. Jestli v Moskvě nejsou hloupí a to oni nejsou, už asi i jim muselo po včerejšku dojít, že čím více kraválu proti té akci naši komunisté ztropili, tím větší jí udělali reklamu.

A pokud se ještě i nyní najde někdo, kdo bude tvrdit, že podpora akce byla malá, můžete se přesvědčit, že tomu tak není. Můžete se přesvědčit o tom, co včera navečer viděl objektiv mého fotoaparátu v Ruzyňských kasárnách.

 

Jan Zíma

Autor: Jan Zíma | středa 1.4.2015 8:10 | karma článku: 30,81 | přečteno: 1268x