Tak si ten Google zase jednou pěkně naběhl do vidlí...

Nedávno oznámený záměr společnosti Google inc. nechat si patentovat tzv. "Tetování" jako nový vynález v oblasti telekomunikací, vypadá jako celkem zdařilý pokus, jak předhonit nás Čechy, na prvním místě v celosvětovém mistrovství ve skoku na špek.

Bylo by to jen k zasmání, kdyby nešlo o úspěšnou Americkou firmu. Jakkoli jí až na kontroverzní projekt Google Glass celkem fandím, musím ironicky poznamenat, že tady management v San Bruno v Kalifornii jednoduše šlápl vedle. A je to škoda.

Oč u toho vynálezu jde ?

Podle mateřských stránek Google je tento vynález revolucí v oblasti telekomunikací, jež zatím nemá ve světě obdoby.

V principu jde o kroužek, jež si jako neuzavřený obepnete okolo krku a nepotřebujete mikrofon, protože tohle zařízení váš hlas sejme z Vašeho těla. Přesněji z přední strany stěn Vašeho krku. Navíc je schopno analyzovat Vaše emoce a podle toho bude tento kroužek měnit barvu. Kroužek má tvar klikatého tetování které jakoby obepínalo krk a přilepené na něm, snímá z Vašeho těla emoce a hlas.

Pokud si chtěli páni vývojáři nechat patentovat ten čip na filtr emocí, snad by to šlo...

Nedávno jsem mluvil se starým přítelem. Ten mi vyprávěl, jak na letošní vánoce v baru mého bývalého letiště, vyvolala diskuse nad tímhle vynálezem hurónský smích přítomných pilotů. Všichni totiž vědí, že si Google nemůže nechat patentovat něco, co už je jednou patentované. Ale jak se říká - v Rusku je možné všechno a jak to vypadá - v Americe už taky.

Tohle zařízení totiž není ničím jiným, než snad padesát let starým a už dlouho patentovaným Laryngofonem, jež se léta využíval ve vojenském letectví. Že by to inženýři v USA nevěděli? Těžko říct, ale jejich armádní SEALs to už používají přes 2 desetiletí.
Pamatuji se, jak jsem si tenhle systém někdy před rokem 2000 vyzkoušel jako pilot já sám. Kruh na krk byl trochu masivnější, na každé straně zepředu měl jeden snímač a sluchátka byly zvlášť. Přenášelo to opravdu líp, jak mikrofon. Nevýhodou je pořizovací cena a nutnost úpravy pro civilní letadla, protože tyhle systémy se používaly do obzvláště hlučných letadel - tedy vojenských. Tam jsou mikrofony opravdu málo účinné. Pokud se pamatuji, popisky na tomhle Laryngofonu byly v azbuce...

Že by to v Google chtěli ukrást? To si nemyslím. Spíš opravdu nevědí, že se to letectví používá už od dřevních dob prvních nadzvukových letadel. Za časů, kdy lítali naši dědečci na prvních rourách jako mladí junáci.
Je to škoda, když zástupci tak úspěšné firmy šlapou v mediálním porcelánu vlastního podniku tak nešťastným způsobem.

Snad na to přijdou.


Jan Zíma.

 

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 6.2.2014 17:45 | karma článku: 12,59 | přečteno: 854x