Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stojí vůbec za to, podporovat současné české politiky ?

Pozpátku běžící hodiny naší doby pomalu ale neúprosně odtikávají poslední měsíce vládnutí sedmi současných, většinou socialistických hejtmanů v krajích. A zdá se, že nejen novináře zajímá, co nastane po těch volbách, do nichž zbývá ani ne rok...

BUDE OBSAHEM POLITIKY JEN KORUPCE, RASISMUS A HLOUPÉ ANTIŽIDOVSTVÍ, NEBO TAKÉ POKROKOVÉ VIZE BUDOUCNOSTI ?J.Z.2010

 

"Uspěchy" socialistických hejtmanů za poslední období jsou chronicky známy. Slibované reformy se mnohdy projevily jako pouhé přesuny prostředků v krajských rozpočtech. Pokrokové změny v managementech, tak, jak je zkraje ČSSD prezentovala se ukázaly být obyčejnou a v čechách známou hrou škatulata hejbejte se a dnes působí spíš rozpaky.

Na straně druhé. ani přes probíhající celosvětovou ekonomickou krizi, nedošlo v mnoha krajích na ony nejhorší scénáře v průběhu věcí, jež jsme mohli často slýchat v médiích ještě před třemi lety. Jihomoravský hejtman Hašek dokonce často dokazoval, že i socialisté mohou celkem efektivně zvládnout řízení regionu, aniž by po nich, řečeno trefně vtipným úřednickým slovníkem "zůstala díra v kase.". Jako typicky špatný příklad naopak působí Středočeský hejtman David Rath, který během zhruba posledního roku dokázal předlužit Středočeský krajský úřad o bezmála tři miliardy korun a za neustálého poukazování na druhé uvnitř ČSSD i mimo ni, vládne s razancí neřízené střely.

A zde se dostáváme k otázce z titulku tohoto článku. Poslední volby do parlamentu jasně ukázaly tendenci voličů zatvrzele ignorovat dlouhodobé politické matadory, jejichž image už po létech podléhá vyvětrání a někdy i vyprázdněnosti obsahu jejich politiky. Jakkoli se tato uvaha zdá být zpochybnitelná, byla to právě popularita strany Věci Veřejné která, ač neměla základ ani v kvalitě kandidátů, ani v rozsáhlých a silně financovaných kampaních se zrodila pouze z potřeby voličů po nových politicích a nových myšlenkách. Ačkoli se o lídrech této strany příliš pozitivně nedá hovořit a jejich vztahy s Agenturou Bílého Lva, tedy Bártovou ABL jsou víceméně skrytě korupční, přesto tato strana dosáhla překvapivého úspěchu. Stačilo jí přijít s rozsáhlým portfoliem pokrokových politických názorů a ideí a efekt se dostavil. Média po této straně skočila a ta voliče zaujala daleko více, než by se jí to povedlo nákladnými reklamními kampaněmi. Žeby náhoda? Nikoli. Spíše promyšlený novinářský marketing Radka Johna který dokázal, že na úspěšnou kampaň není zapotřebí ani mnoho financí ani velký počet spřátelených novinářů.

Je totiž skrytou vlastností médií, že objeví li nové a charismatické politické koně, velmi rychle pochopí, že objevila dobré téma. Tato vlastnost médií, jakkoli opomíjená, však není úplnou novinkou. Zrovna dnes jsem někde na webu objevil úvahu o Stanislavu Grossovi na toto téma. Ještě daleko dříve, než se ze Stanislava Grosse  před léty vyklubal postrach vlastní ČSSD z něj hvězdu udělala právě média. Kupodivu nešlo o Grossovo mládí, ale daleko spíše o jasně formulované myšlenky a politické vize. Nádech čerstvosti názorů tohoto tehdy začínajícího politika, vedl během pouhých čtyř let až ke křeslu předsedy vlády. A nemělo to, co do důvodů, nic společného s jeho pozdějším pádem.

Pokud mainstramové politické strany pochopí, že spíše než na "osvědčené" kandidáty, mají sázet na nové tváře a svěží vize, tak v krajských volbách uspějí. Trochu problematičtější se to jeví v případě ČSSD, která je známá svojí personální stabilitou jak za Leonida Brežněva. V případě ODS se dá čekat inovativnější přístup. Jenže v případě ODS je také na pořadu dne současná cca. 21 procentní podpora veřejnosti vládě Petra Nečase. A to opravdu není nejlepší startovní čára do krajských voleb, jež napřesrok české voliče čekají. Tato strana ale dnes dokazuje, že to s vnitřními reformami myslí vážně. Rozprášení staré party na Pražském magistrátě, jež dlouhodobě ubírala popularitu této straně a jejíž čas se v posledních dvou týdnech naplnil, jasně ukazuje trend vedení Petra Nečase, refomovat vnitřně ODS. Lídr této pravicové strany občas připomíná opatrně mudrujícího jihomoravského sedláka, ale viditelně dobře ví co dělá.

A to je dobře. Jen dobré, silné a citlivé reformy uvnitř této strany ji mohou přivést zpátky k její bývalé popularitě. Jen dobří, noví a charismatičtí kandidáti do příštích voleb mohou zabránit tomu, aby ODS prohrála již třetí volby v řadě za sebou.

Kdo bude nakonec lepší ? Věčně revolucionářská levice, či nezměnitelně konzervativní pravice ?

Počkejme si společně na to, kdo potřebu nových myšlenek a lidí pochopí rychleji a -

- vyhraje tyto volby.

 

Jan Zíma

Autor: Jan Zíma | středa 30.11.2011 16:04 | karma článku: 22,78 | přečteno: 4290x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články