Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh prezidentského kandidáta.

Máloco rozděluje českou společnost tolik, jako spor, kdo bude nástupcem Václava Klause. Je opravdu křeslo prezidenta tak důležité? K čemu?

Čas prezidentské volby se blíží .

 

Jakkoli narozdíl například od USA, kde je systém prezidentský, nejvyšším zástupcem výkonné moci v ČR je předseda vlády a i když funkce prezidenta není jen ceremoniální, faktický dosah prezidentství není velký.
Tedy - je a není.
Pro politickou stranu, jež prosadí svého kandidáta, je funkce prezidenta prestižní záležitostí. Funkce prezidenta je výkladní skříní reprezentující českou politiku a strana, jež má svého prezidenta se přinejmenším - nemá zač stydět.
Prezident není jen nositelem mnoha funkcí a vyznamenání. Často bývá také myslitelem, filozofem a čím je vždycky, je státníkem. V mnoha směrech je garantem na poli mezinárodní politiky a vztahů s jinými státy a jako vrcholný představitel země, za ni často uzavírá ty největší mezinárodní bilaterální hospodářské smlouvy a politické dohody.

Pro obyčejného občana je rozměr prezidentství dán především v morální rovině. Občan a volič v prezidentovi vidí morální postoje a názorovou kontinuitu. Jeho prezident je zárukou, že politika bude mít hlavu a patu a pevná pravidla. Narozdíl od mnohdy široce lavírujících premiérů, si prezidenti udržují své postoje konzistentní a pevné. Prezident je zárukou lidské morálky v těžkých čhvílích a majákem naděje ve zlých dobách.

I mnozí zahraniční a zejmén britští novináři, již tradičně si střílející ze sběratelství propisovacích per Václava Klause uznávali, že tento prezident jak doma, tak i v zahraničí, vždy mluvil řečí porozumění mezi národy.
Takový totiž prezident má být.
ČSSD vsadila na známé tváře a zaoceánský politický marketing a na konci tohoto prvního klání bude vítězem zcela jistě Jan Švejnar. Americký profesor, jež představil silné morální postoje, léta je členem vedení Pražské ČSOB banky a zcela jistě nevzbuzuje kontroverze. Velkým mínusem Jana Švejnara do posledního klání ale bude, že on, ani jeho rodina příliš nežijí v české realitě a sám Jan Švejnar nemá prakticky žádnou zkušenost s politickými, natož ústavními funkcemi. To co bylo za časů Václava Havla v roce 1990 myslitelné, má v zaběhlé demokracii o 22 let poté, nádech politického diletantství.
Občanská Demokratická Strana v současné době prochází vlastními prezidentskými primárkami a až se výsledky z jednotlivých krajů sečtou, s největší pravděpodobností jako vítěz prvního kola z nich vyjde Přemysl Sobotka. Sobotka má nadhled myslitele a jako politik má zkušenost i s nejvyššími ústavními funkcemi, včetně funkce předsedy Českého senátu. Mediální příprava tohoto kandidáta ale prozatím dost vázne. ODS je bohužel tradičně v ideologické přípravě svých kandidátů trochu neduživá a je to škoda. Kdyby totiž ODS uměla připravit Sobotkovu kampaň solidně, její kandidát vyhraje u voličů na celé čáře. Životní příběh tohoto dnes již zasloužilého politika by totiž zcela jistě nenechal chladnými miliony voličů. A pokud se voliči dozví, kým přemysl Sobotka ve skutečnosti je, jeho popularita v očích občanů stoupne.
Nikoli jako primář Liberecké radiologie, ale jako lékař a politik, pomohl zachránit tisíce lidských životů. Vzpomínám si, že naposledy se tohle říkalo o prezidentovi Masarykovi v souvislosti s jeho diplomacií a schopností dojednat konec první světové války co nejrychleji. Masarykův příběh je skoro jedno století starý. Příběh Přemysla Sobotky sotva dvacet let. Přemysl Sobotka kdysi jako lékař, pomáhal vytvořit systém moderní záchranné letecké služby, jež nám nyní závidí po celém světě. Byl vytvořen po vzoru Rakouského ÖAMTC a ani v německu, v leckterých nových spolkových zemích nenajdete tak propracovaný systém vrtulníkové záchranné služby, jako u nás. A to díky jednomu lékaři, který mezi pauzami o nočních v Liberecké nemocnici tento systém kdysi vymyslel.
Díky němu se podařilo v posledních 15 letech zachránit tisíce životů lidí, kteří by po těžkých nehodách a zdravotních komplikacích neměli bez rychlých vrtulníků šanci přežít.
Díky tomuto lékaři se mnohým z nás po těžké nehodě domů vrátila máma, anebo třeba o berličkách malý syn, jehož někde daleko na venkově srazilo auto a který by neměl bez posádky toho rychlého vrtulníku šanci přežít.
Možná že nyní i když se zpožděním dvou dekád, je správný čas poděkovat lékaři Přemyslu Sobotkovi.
Jan Zíma

 

 

Autor: Jan Zíma | středa 9.5.2012 6:20 | karma článku: 29,61 | přečteno: 4070x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Orbán přijel poprvé od začátku války na Ukrajinu. Se Zelenským mluvil o příměří

2. července 2024  6:19,  aktualizováno  15:10

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení...

Žena se v aleji ubránila přepadení, křičela a násilníka kousla do prstu

2. července 2024  14:49

Kriminalisté vyšetřují pondělní přepadení třicetileté ženy v plzeňské Kilometrovce. Pachatel ji na...

Prezident je víc než zákon? Ameriku vyděsil verdikt soudu, Trump se raduje

2. července 2024  14:46

Premium Nejvyšší soud Spojených států amerických dal prezidentům mocný nástroj, který je uchrání před...

Turecko chce v EU registrovat pravý kebab. Němci jsou proti, už ho mají za svůj

2. července 2024  14:45

Německo se staví odmítavě ke snaze Turecka zaregistrovat u unijních úřadů recept na pravý döner...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články