Popelář chytřejší Kalouska.

Až nás budou zase po novém roce zavalovat státem placení ekonomové optimismem, vzpomeňte si na tuto výmluvnou vánoční příhodu.

Naše ekonomika se v předvánočním čase celkem nenápadně zhroutila v jedné ze svých nejdůležitějších částí. A není nejmenších pochyb o tom, že je tomu tak, díky snažení ministra financí Miroslava Kalouska.
Zhroutila se chuť lidí nakupovat. Utrácení domácností je hybnou silou každé západní ekonomiky a  pokud se jakékoli vládě povede přimět domácnosti šetřit, projevuje se to velmi intenzivně. Na tom, co jí přiteče do státní kasy. Jak se zdá, neustálé zdražování kdečeho, a šroubování daní směrem nahoru v posledním půlroce, vyvolalo psychologickou reakci domácností. Abychom se nemýlili, nejde o jev jež by se projevoval až meziročně. Ať už bude vláda po novém roce mlžit jakkoli, projeví se jí to na příjmech již meziměsíční bilanci a - dojdou peníze.
Jak na tohle přijdete ?
V časech vánoc se vracíváme k blízkým  a přátelům. V jihomoravské metropoli jsem navštívil u obligátního svařeného vína  a slivovice staré kamarády z dob, kdy to  " ještě alespoň nestálo zanic".
Po obligátní každoroční úvodní půlhodince v níž se rituálně každým rokem řeší, kdo je švestka, kdo švéd  a kdo je tu na svém a smí říkat "Já NEJSU Pražák ! ", se dostala řeč na běžné věci. Jeden z hostů u sousedního stolu přinesl zajímavý postřeh do diskuse. Vysokoškolák s praxí v chemickém průmyslu, jehož krize vyhnala poslední dva roky k práci popeláře, si letos všimnul věci, která běžným lidem utíká. Letos lidi skoro nic nevyhazují.  A dal se do vyprávění...
Nemám praxi ve svozu komunálního odpadu, ale pravdou je, že si i za minulých let pamatuji den dva po vánocích, často přetékající kontejnery, ve kterých byly straré spotřebiče, obaly od nových monitorů, autodráh, všemožných hraček až po kdejaké kutilské, většinou nepotřebné hlouposti.  Místní, Brněnský profesor Tomáš Pospíšil kdysi před víc jak deseti lety specifikoval úroveň moderní spotřební společnosti podle množství vyhozených věcí. Zjednodušeně, čím víc věcí zbytečně nakupujem a  pak zbytečně vyhazujem, tím bohatší jsme společnost. Nádherně to popsal ve své knize o USA vydané v roce  1999. V tomhle ohledu byly až do loňska Češi relativně bohatí. Ještě ten den podnikl exkurzi po Bystrci a viděl jen poloprázdné kontejnery a to samé po Ústecké Severní Terase nadruhý den. Musel jsem si tohle zjištění připustit. Neustálé útoky ministra Kalouska na naše peněženky přinutily lidi stáhnout se do svého soukromí a slavit vánoce postaru. Bez utrácení, na nějž už stejně nemají. Nebo mít nechtějí. Svět s takovým ministrem financí trochu zošklivěl, ale v našem soukromí bude dál vonět jmelí, vánoční stromek a praskání v krbu a pohádky udělají dětem radosti až dost. Tyhle vánoce, nám Kalousek nevezme.
I přes jakkoli zamotaná čísla prezentovaná Kalouskovými ekonomickými tlachaly, které se po silvestru dozvíte v televizi, se letos na konci roku stala památná událost. Kalouskova nenasytná státní kasa dostala pořádně naplácáno. Vánoce - nevánoce.
Unavení čeští občani začali na vánoce šetřit.
A je to dobře.
Jan Zíma

Autor: Jan Zíma | pátek 28.12.2012 6:19 | karma článku: 46,77 | přečteno: 10699x