Není už načase, začít vážně hovořit o sesazení prezidenta Zemana ?

V čele žádného státu nemůže stát někdo, kdo porušuje zákony a ústavu. V čele žádného státu by neměl být zloděj.

Někdy je k neuvěření, že ani Zemanovi kritici nemůžou semtam přijít na to, co Miloš Zeman vlastně dělá. Dělá nyní něco, co už udělal jednou. Před 15 lety...
22. července 1998 se po volbách stal Miloš Zeman českým premiérem. Prakticky hned po nástupu k moci, se projevil jako hladový socialista a zarazil způsobem, jež byl poměrně vyděračský, několik velkých státních zakázek, které v té době byly v běhu. A než se daly znovu do pohybu, muselo to ty firmy asi hodně stát. A tak se ty zakázky hodně předražovaly.
Zarazil přestavbu Kongresového centra v Praze, kde se měl později konat Mezinárodní měnový kongres. Stavba měla původně stát 3.5 miliardy a nakonec se realizovala za 5 miliard.
Stejně tak, to v té době udělal s Policejním spojovým systémem Matra, ale tam už to bylo o tři miliardy kč. víc. Zemanem navýšené peníze se rozplynuly neznámo kam.
Těch příkladů by bylo víc.
A co dělá Miloš Zeman nyní ?
Dal vyhodit nového ředitele Národního divadla. Instituce, jež má v plánu na příští rok investice ve stamilionech. Jinými slovy, ty peníze budou odkloněny do Zemanovi spřátelených firem.
Dal vyházet vedení Českých drah a to nové přišlo s tím, že zastaví zadlužování ČD. Nikoli. To je jen slovní hříčka. Ve skutečnosti chce Zeman zastavit tendr na nové vlaky Regiopanter, které už si ČD objednaly. Ale nejde snad o to, abychom jezdili ve starých špinavých vlacích. Jde o to, aby se tendr prodražil a ty peníze se zase nějak rozdělí a kamsi zmizí. Něco z toho určitě na Vysočinu.
A s vedením Lesů ČR to bude stejné.
A zakázka za půldruhé miliardy na Řízení letového provozu, bude stát nejspíš místo jejího dosavadního ředitele.
A Zeman si už brousí zuby i na vedení ČEZ.
Málokdo, tak jako Zeman vytváří korupční prostředí. To jen Zeman vždy vytvářel tlak na to aby se velké firmy "musely snažit". Neplatí snad o něm víc, než o komkoli jiném, pravidlo "Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat!"
Není on pan prezident tak trochu arcizloděj ?
Když tomu připočtem ignorování ústavy, zákonů a sestavení vlády Jiřího Rusnoka, která nemá a nebude mít ve sněmovně dostatečnou podporu a přesto vládne díky Zemanovi je načase začít přemýšlet.
Přemýšlet o tom, zda může být u moci prezident, který pod záminkou "moudré úřednické" vlády starých kamarádů a jemu věrných, blokuje demokratický proces sestavení nové vlády. Zda může vládnout prezident, který takovéto dlouhé průtahy omlouvá bagatelním vyšetřováním sekretářky bývalého premiéra, která od soudu odejde nanejvýš s podmíněným trestem..

Proces impeachementu je ponižující. U Miloše Zemana by ale byl zasloužený.

 

Jan Zíma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zíma | pátek 9.8.2013 18:32 | karma článku: 30,98 | přečteno: 1335x