Nechcete platit EU další daň ? Teď povinně budete !

Pokud si chcete dopřát příští rok dovolenou, reálně to vypadá, že si za ni pořádně připlatíte. Angela Merkel a Nicolas Sarkozy se rozhodli zvýšit daňové výměry za každou cenu...

S DANĚMI EU NIC NEUDĚLÁTE...

Na začátku nového zdanění, stála před rokem drobná zpráva v tisku, že Evropská komise, víceméně demokraticky posouvaná duem Merkozy vždy tam, kam se to zrovna hodí, hodlá zavést nové ekologické odvody ze znečištění leteckou dopravou. Jak už to bývá, pod fasádou bohulibě znějícího názvu tohoto záměru se skrývalo nové zdanění, jež nedopadne na vlády, ani na společnosti, ale na ceny letenek lidí, většinou cestujících na dovolenou.
Koncept " Emisních povolenek leteckých dopravců v evropském vzdušném prostoru ", nebyl odzačátku ničím jiným, nežli zavedením nového, dodatečného zdanění leteckých dopravců létajících nad evropou. Takovéto opatření pochopitelně nemíří proti dopravcům, ale proti jejich cestujícím, jimž se promítne v podobě zvýšené ceny jejich výdajů za cestu.
Jenže co je možné dovolit si vůči evropskému voliči, není zvykem jinde. Proti záměru se postavily jak USA, Rusko, tak i Čínou reprezentovaná Ázie. Když tlak na zavedení těchto opatření ze strany Bruselu zesílil, v průběhu března reagovala Čínská vláda zastavením mamutího kontraktu na dodávku velkokapacitních dopravních letounů Airbus a přenechala celou zakázku americkému Boeingu. Když vy takhle na nás...
Rusko, jež je v poslední dekádě provázáno zejména se SRN významnými energetickými kontrakty, vsadilo na diplomacii a trpělivé vysvětlování, že takové zdražování je vůči ruským voličům neobhajitelné. Lídři ekonomiky a politiky USA si zase v přímých zpravodajských vstupech hlavních televizních kanálů kladli nahlas otázku, jak dlouho lze v evropě jen danit, utrácet a nešetřit, než se nakonec evropská měna zhroutí.
Každý ekonom na světě totiž ví, že čím vyšší jsou daně, tím více ekonomika zpomaluje.
A EU, namísto toho, aby začala šetřit a přestala zatěžovat svůj rozpočet výdaji, jež nemusí být na pořadu dne, ještě pořád utrácí, jako kdyby její vedení bylo to poslední u moci. Ať už jde o investice do přehnaně zbytnělé ekologie, stavební výrobu, jež by mohla pár let počkat anebo o nesmyslně předraženou energetiku.
Jestliže byla před skoro čtvrtstoletím evropská měna dobrým nápadem, dnes se ukazuje, že jakákoli Bruselská byrokracie posledních deseti let neumí nic jiného, než víc danit a o to víc utrácet.
Až budete chtít cestovat letos na dovolenou na Mallorku jako čtyřčlenná rodina, připravte si pro Angelu Merkelovou a Nikolase Sarkozyho tak 15 tisíc korun navíc. Oni šetřit nemusí. To Vy musíte víc vydělávat. A platit...
Jan Zíma.

 

Autor: Jan Zíma | pondělí 2.4.2012 15:30 | karma článku: 26,81 | přečteno: 1346x