My z Vás ty peníze stejně dostanem !

Když se na podzim roku 2013 strhnul křik v médiích poté co vyšlo najevo, jak České supermarkety berou na hůl zákazníky a o kolik je jídlo levnější a lepší v Německu, mnozí si mysleli, že se to do roka - dvou zlepší. I já. 

 Minulý týden jsem se přesvědčil o pravém opaku.

Asi se stejně jako já, ptáte, jak je to možné.

Ve svojí pracovně mám na nástěnce článek z Lidových novin který vyšel v příloze Peníze a byznys, 1 února 2014. Tedy před 4 a půl lety. Jmenuje se "Za hranicemi je jídlo levnější".

Tento článek porovnává Německo a Polsko které jsou na tom zhruba stejně a nás, jež jsme u těch samých výrobků těch samých značek v průměru o 15-19 % dražší. Šlo o srovnání asi 20 druhů zboží.

Předminulý měsíc jsem byl na jednodenním výletě v Polském Štětíně, kde jsem mimo jiné trochu nakoupil. Nedávno jsem účet z toho nákupu našel v peněžence a vzpomněl jsem si na ten článek na mojí nástěnce. A tak jsem identický nákup cestou do ČR pořídil v Heidenau a potom v Ostravě.

A světe div se. NIC SE NEZMĚNILO.!

Z nakoupených komodit. Salám vysočina, Rama classic, máslo Tesco, Eidam, toaletní papír Zewa, neznačkové Spaghetti a Pivo Březňák 2 litry které se prodává jak v Polsku tak v Německu byl rozdíl v ceně celkem 16% v ČR směrem nahoru.

To můžou PR oddělení našeho Tesca nebo jiných řetězců zdůvodňovat čím chtějí. Jedno nevyvrátí. V Německu jsou a to ještě pořád, dvojnásobné platy. Takže to není o tom, kam jdou náklady, ale kam jdou přehnané zisky. Řetězce se spoléhají na to, že většina rodin nemá na to, aby jezdila na nákupy přes hranici. A ta chudá rodina s malými děcky, anebo ta stará babička co ani nemá auto - ti ať platí.

Není tady náhodou něco -

"V ROZPORU S DOBRÝMI MRAVY?"

 

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 13.9.2018 6:36 | karma článku: 44,57 | přečteno: 4506x