Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moji mrtví.

Občas život neurvale připomene smutné pravdy o sobě a těmhle momentům se nedá vyhnout. Tak, jako jsem se hrubému struhadlu svého života včera nevyhnul já. Ani to nešlo.

MOJI MRTVÍ SI MNE PAMATUJÍ... PAMATUJI SI JE I JÁ...J.Z.2010

Sedím a přemýšlím o malých věcech, jež mohou změnit náš, i můj svět.
Někdy ony okolnosti přijdou nečekaně, jindy, stejně jako je tomu u mne, víte přesně, jaký čas je na těch Vašich hodinách.
Osobně nemám moc rád narozeniny. To, co jiní slaví jako malé životní vítězství, já sám vidím tak, že je smutné, že jsem zase o rok starší ( a určitě ne chytřejší ). Zatímco jiní mají ten den dovoleno bujaře slavit, já přemýšlím, co že bych to měl oslavovat. Když je tomu tak, že člověku přiskočí nikoli jeden rok, ale zároveň celé desetiletí, je to o to smutnější. Na prahu čtyřicítky si jeden začne uvědomovat spoustu věcí, jež ho ve dvaceti nenapadly. Nemyslím tím šedivé vlasy a kila navíc, ty k tomu patří. Asi tak stejně jako menší počet kilometrů, co je ještě, zapálený kolečkář schopen ročně najezdit na kole.
Mluvím o morálním stárnutí. O smutných, temných zkušenostech, o které se nemáte s kým podělit

Jakkoli se to nezdá, je tohle možná mnohem horší.
Uvědomíte si, co všechno už v životě nestihnete. I ony snílkovské představy o životě, jaké jsme měli ve dvanácti. Budu kosmonautem, hercem, sportovcem, pilotem, budu psát knížky, budu novinářem a budu lítat po celém světě a tu protivnou třídní za rok trumfnu v angličtině. Iluzorní je, že až na toho kosmonauta se mi to vlastně všechno vyplnilo. Hercem amatérem jsem byl už od čtrnácti, sportovcem taky, první knížku jsem dopsal v osmadvaceti, o rok později jsem se stal pilotem. Za svůj život jsem s fotoaparátem, nebo kamerou procestoval 27 zemí a dneska mluvím dobře třemi světovými jazyky a dalšími třemi se celkem domluvím. Jenže. Jak člověk stárne, všechny tyhle věci ztrácejí na důležitosti. To, o čem jsme za mlada snili, nás dneska netěší. Těší nás naši blízcí. A chybí ti, co by jsme je tu chtěli mít zpátky.
Dospělé cíle, jichž by člověk chtěl dosáhnout, se časem mohou také vzdalovat.
Například dodělat si doktorát z angličtiny. Jak já bych si to rád dodělal a co na tom, že dneska občas překládám americké filmy. Co na tom, že moje kdysi soudružka češtinářka, říkala, že jsem nevdělatelný a přitom nevěděla, že disgrafici škrabou jak doktoři, ale - taky se tak učí.
Mít licenci jako akrobatický pilot - chtělo by to být o 20 let mladší a o třicet let zdravější. Už se mi to nikdy nepovede. Mít lepší vztahy s blízkými - ano na těch je vždycky co zlepšovat.
A bohužel.  Stihnout několik věcí s  přáteli, jež už tu se mnou nejsou.

A tak si člověk sedne  a vzpomene.

Na Petra, kamaráda z vojny, který žil rychle a stejně rychle i umřel.

Na Milana jehož kouření, které jsem mu léta rozmlouval, stálo největší cenu. Cenu, kterou si uvědomoval až na poslední chvíli. Chvíli, když jsme spolu o rodinné oslavě u nás doma zůstali v naší kuchyni sami dva. Dva chlapi, co si pravdu o rakovině v posledním stadiu poví na rovinu. A já na jeho očích viděl tu pravdu, kterou pochopil. Pravdu o tom, že i přes jeho doposud přezíravý postoj k vlastnímu zdraví, týden před svojí smrtí změnil názor.
Viděl jsem na jeho očích, jak moc se mu tam nechce.
Na Jardu, známého znalce rybolovu, který byl příkladem pro tisíce rybářů, od dětského potěru, až  po rybářské důchodce a populárním osvícencem ve sportovní rybařině a sám skončil jako oběť autonehody, kterou zavinil a sám k tomu dlouho směřoval.

Na Míšu, před pár lety. Nadějného studenta jež měl jít na vysokou a já ho poznal jako umírající oběť autonehody na přechodu pro chodce. I na to, jak jsem, vědíc, že si pohrávám s umírajícím člověkem, ze všech sil masíroval jeho srdce. I přesto, že jsem, coby z vojny trénovaný zdravotník věděl, že ho nezachráním. A dělal jsem to kvůli jeho blízkým, přítomným na místě, kteří by neměli mít v budoucnu pocit, že umřel kvůli zanedbání snah o záchranu jeho života. I když jsem si posledních pár minut pohrával s mrtvým tělem, vím že to bylo správně. Kvůli nim.

I ona katarze v podobě "měsíce v hospodě" k tomu nutně patřila.

Na Jarina, jež tahal čerta za ocas a knipl ještě víc než já, a zemřel před dvěma lety smrtí pilota. A taky na to, že jsme spolu chtěli zalítnout jeho zbrusu novým letadlem do severomořského Murmaňsku a že už se nám to spolu nikdy nepovede.

Na Pepíka, legendárního Českého parašutistu, který poté, co se předloni jemu a  jeho žákyni zamotal padák, našel odvahu a na svoji videokameru se rozloučil se svojí rodinou ještě předtím, než přišel náraz.

Na malého Filípka, který mohl být mým synem.
Na Christin, kterou jsem, jako průvodkyni poznal na nejvyšší televizní věži na světě.
Vážit si jí tak, jak si zasloužila, oplatila by mi to. Byla by dneska mámou mých dětí.

A taky na moji mámu, která byla, o mnoho let dřív, také vzdělanou průvodkyní na jednom z největších Jihomoravských zámků.  I na malý Belveder, do nějž jsem se jako malý kluk narodil a žil jako dítě na zámku. A taky na její kostnaté ruce, jimiž mně tehdy hladila a já byl nejšťastnější malý kluk na světě. I na to, jak jsme ji před 20 lety ztratili.
Vzpomenu si na kolonádu na vršku Schrattenberg, jež postavili Lichtenštejni. Je odsud krásný výhled do Čech i Rakouska. A pokaždé, když tam jsem, si připomenu, že tahle kamenná stavba tu bude déle než já.
Na Juru, svého bratrance, který procestoval kus jižního světa, aby přišel na to, že ti nejbližsí jsou v jednom malém řadovém domku na jihu Moravy a že stojí zato, se o ně hádat se svojí tchýní - ježibabou.
Na hyperaktivního Lukáška, o němž budou možná psát média odteď za patnáct let, jako o nadějném sportovci, nebo vojákovi, za předpokladu, že jeho máma nedopustí, aby už zamlada vykrádal banky.
Léta platí, že kam přijdu, tam mám kamarády. I přesto si člověk může  připadat se svými starostmi opravdu sám. Jako já teď.

Až budu tento týden slavit své čtyřicáté narozeniny, oslavím je trochu neobvykle. Procházkou po Praze s jedním ze svých nejlepších přátel, jemuž jako fanda historie ukážu, kde se v Praze narodily principy Dopplerova radaru, mikrovlnky, největšího metronomu na světě a Rudolfinské halové akustiky z devatenáctého století, jež trumfnula i populární Italskou La Scalu. A taky dům, v němž se narodila Marie Korbelářová, nám známá jako Madeleine Albright.

Ale také něco víc. Něco soukromého. Vzpomenu si na ně. Na všechny své mrtvé a na to hezčí, co jsme spolu zažili.
A poté ještě na ty , jež jsou neméně důležití, i když mne třeba osobně nikdy nepoznali.
Na ty, do jejichž světa a domovů přináší někdy zamyšlení, někdy veselí a někdy malý plamínek naděje, občas, takhle večer, mé články.  Až budete večer usínat, vzpomeňte si na to, že sedím u počítače a píšu. A píšu rád.  Pro Vás, své čtenáře. A jsem rád, že můžu. Věřte. Stojíte za to.
Díky.
Díky, že můj svět sdílíte se mnou.
Jan Zíma

 

 

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 9.6.2011 6:18 | karma článku: 16,83 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Vyplavené obce dál odklízejí škody. Někde chyběla protierozní ochrana

4. července 2024  17:58

První blesková povodeň udeřila na Přerovsku minulý týden ve čtvrtek, druhá v neděli. A v několika...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Jen tři dny poté, co navštívil Zelenského

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Policie pátrá po mentálně postižené ženě z Ostravy, nevrátila se do zařízení

4. července 2024  17:40

Policisté pátrají po pohřešované mentálně postižené Vladimíře Stolaříkové z Ostravy-Hrušova....

Muž na Teplicku zastřelil vrstevníka. Policie ho viní z vraždy, motiv neznámý

4. července 2024  8:52,  aktualizováno  16:58

Kriminalisté se zabývají násilným trestným činem, při kterém zemřel dvaapadesátiletý muž. Událost...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články