Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mám Slovenské PORSCHE

Můj Kalifonský přítel Neil letos, tuším v červnu avizoval, že koupí nové auto. Káru, jak se tomu v USA říká. Neil toho říká hodně , pokaždé se zanícením a tak jsem to buď nebral vážně, nebo jsem to prostě přeslechl...

SLOVAK CAYENNE.Photo by Neil J.

Ne že by nato neměl. Jako senior manažer jedné z největších vydavatelských (dříve gramofonových) firem v USA, má peněz dost, ale je to nadšený idealista, co je ochoten jeden den strhnout dav lidí na podporu boje proti Aids či proti Mugabemu a druhý den na to vůdec nemyslet a věnovat se jinému projektu. Když jsem s ním ale podruhé mluvil o jeho autě, už zahříval v ruce klíčky. Porsche Cayenne jsem si koupil. Takové to Německé, určitě to znáš. Neil v tu chvíli narážel na fakt, že jsem v mládí  bydlel v Bavorsku, asi tak hodinku a půl od fabriky.
Cayenne říkáš, zeptal jsme se a hned poté jsem se dopustil něčeho, co se přátelům raději nemá dělat. Abych to uvedl do pravých souvislostí:  Amerika má možná lidsky nepřijatelnou politiku a přímo sprostou státní byrokracii, ale průměrný amík je slušný člověk. Obvykle mnohem slušnější než my, čecháčci. Prakticky nikdy se nesetkáte se záští, závistí nebo nepřejícností. Amík Vám váš úspěch, není li to na jeho škodu, vždycky přeje a nelže. Já jsem se v tu chvíli zachoval možná hloupě, možná příliš Evropsky. Ke škodě našeho přátelství. Předem bych rád dodal, že to nechci svádět na komunistické časy, v nichž jsem vyrostl. Osobně si myslím že dělat ze sebe vzájemně hlupáky a závistivce nás naučily už o sto let dřív Rakousko - Uhersko - Německé časy a poměry. A bolševik to jen zdokonalil.
Jinými slovy jsem Neilovi vysvětlil, že nějaké to 911 nebo co já vím, by bylo lepší, protože je ze Stuttgartu a příště ať brnkne, že mu rád poradím. Neil to nechápal a tak jsme mu objasnil, že karoserie Cayenne se vyrábí na Slovensku, montáž je ve východoněmeckém Lipsku a motor je předělaný starý osmiválec z v minulosti populárního AUDI V8 vyráběného kdysi v osmdesátých letech. Jinak o nic nejde, auto je to fajn ale Neil si přeci potrpí na originály. (a taky může).
Ne že by si Neil pletl Slovensko a Slovinsko jako většina Američanů. Jeho firma kdysi uvažovala o vydávání Slovenského Elánu a dokonce byl předloni na jejich koncertě v Newyorské Carnegie Hall a Joža Ráže chválil až tak moc, až jsem mu to skoro nevěřil.  Prostě se mu nechtělo uvěřit tomu,  co ode mne slyšel.  Druhý den se mně zeptal, jak může zemědělská krajina produkovat taková auta. Haha, zasmál jsem se, Neil vlezl na Wikipedii. Poučen ze svojí den staré netaktnosti, jsem mu vysvětlil, že kdysi před dvěma desetiletími investoval tuším Volkswagen do automobilního učňovského školství na Slovensku a že si vychoval generaci schopných lidí, kteří dneska vyrábějí možná lepší auta než sami Němci. A pokud se Neil rozhlídne po dálnici, uvidí asi tak tři VW Touareg na míli a ty se vyrábějí na Slovensku kompletně už 10 let..  Ostatně moc se to neví, ale Slováci jsou pokud vím, největšími producenty aut na světě na počet obyvatel. Jsou jich okolo 4 milionů a vyrábí se tu Porsche, VW, Škodovky, Daewoo, Kie, Chevrolety a já nevím co ješte. To by jste do drotárů a bačů asi neřekli. Skromným tajemstvím této země je, že má taky vzdělanou inteligenci, ale vzhledem k tomu, že vídáme v médiích spíš jejich politiky, kteří svým chováním tenhle vzdělanostní národní potenciál spíš popírají (stejně jako ti naši) není se co divit, že se jednomu Kaliforňanovi nechce věřit, že by se pevná, silná a bezpečná karoserie jeho echt německého auta vyráběla kdesi za Dunajem. Neilovi jsem vysvětlil že si koupil slušnou káru a sám si připomněl že Slovensko neznamená jen borovičku, ghetta našich věčně se roztahujících nepřizpůsobivých spoluobčanů, (ty u nás máme taky) ale i vzdělanost, pokrok a hospodářství, které roste rychleji, než to České.
Neil nenadává, na auto si zvykl a mým malým trestem je to, že ho budu muset doprovodit na jeho Slovenský výlet, až bude mít v létě týden volno. I když - vždyť je tam hezky.

Koupil dobře . Jako fanda čistého vzduchu a nové Kalifornské legislativy,  si koupil vozidlo ve verzi ULEV (Ultra low emmision vehicle) co sice udělá stovku za 6.5. vteřiny, má 380 koní, neskutečně žere, stojí sice polovinu toho co u nás ale pořád jsou to nesmyslně vyhozené peníze. V Neilových očích je ale ekologické a cestou po dálnici čistí vzduch.
Do země sýrů, ovcí a Jirky Jánošíka zdraví Jenda

Autor: Jan Zíma | neděle 2.1.2011 13:30 | karma článku: 20,72 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Uběhli jsme padesátikilometrový trail. Běžci se podceňují, říká jeho zakladatelka

7. července 2024  12:21

Boom běžeckých štafetových závodů letos podtrhl již tradiční Vltava run, jehož se účastnilo 304...

Děláme to stejně dobře jako oni. Jak chutnají ženám na Ukrajině mužské profese

7. července 2024  12:08

Bylo to běžné během druhé světové války, je to tak i nyní. V důsledku povolávání mužů do války...

Historik: Bylo vedro a Francouzi ovínění. Napoleon však u Znojma prohrát nemohl

7. července 2024

Premium Skoro každý někdy slyšel o „bitvě tří císařů“ u Slavkova. Mnohem méně se ví, že ve dnech 10. a 11....

Rusko hlásí zničení ukrajinských systémů Patriot. Jen makety, tvrdí Kyjev

7. července 2024  8:22,  aktualizováno  11:20

Ruské střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany Patriot u města...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články