Má Ústecký region ve volbách šanci ?

V politickém dusnu Ústeckého regionu se chystají krajské volby. Pro mnohé budou překvapením...

MAREK VOKŠAY pro IDNES.CZJ.Z.2012

 

Dnešní rozhovor jsem připravoval skoro čtvrt roku, ale bylo na co se těšit. Marek Vokšay,  myslitel a populární severočeský bloger je zcela jistě známou osobností. O něco míň se ale mimo severní Čechy ví, že je také kandidátem jedné z místních politických stran do krajských voleb. Sedíme v centru Saských Drážďan zkoušíme místní desetistupňový Radeberg a povídáme si. O politice, o lidech, o potřebě změn…

 

 

Dobrý den Marku. Když jsme se chystali na tenhle rozhovor, sestavovaly se krajské kandidátky a jak se zdá, zaběhlí místní politici se mají čeho obávat. Jaké je to být v politice?

 

 

 

Člověk mluví s voliči, sousedy a se všemi kdo chtějí a všude se dozví, že to chce změny....

 

 

 

V  Ústeckém regionu ?

 

 

- V Ústí samém, v celém kraji a místné voliči to dlouhodobě vidí.  Říkat, že to tak není, je jako tvrdit lidem, že tráva je modrá, lidi jen hloupí a v politice se nekrade.

 

 

 

Jak závažný problém to je ?

 

 

 

Vezměme to třeba z hlediska místní podnikatelské lobby. Na místní ODS je napojena rodina Oulických a tím je napojená na místní velké zakázky. To opravdu v pořádku není. Tím nijak netvrdím že by neexistovali slušní voliči. Navíc taky existují i slušní členové ODS co schůzují, roznáší volební letáky a pro svoji stranu pracují. Ale i ti se musejí dívat na to, jak jejich vedení  odstřeluje popularitu téhle strany před volbami tím, že se spojuje s místní lobby, jíž jde o penězovody, zakázky a zdroje a volič, či řadový člen strany ODS je jim lhostejný.

 

 

 

 

Je to pro ODS tak špatné ?

 

 

 

To není o ODS samotné, ale o těch personálních vazbách jejího vedení. A není to problém jen ODS. ČSSD si zde dosadila za svého primátora pana Mandíka  a ten dvanáct dní po nástupu do funkce primátora města Ústí nad Labem jakoby náhodou dostal od ROP severozápad 80 milionů korun na stavbu svého hotelu, který dnes vzniká jako levé křídlo Zámečku Větruše nad Ústím nad Labem. Dokonce to nedávno došlo tak daleko, že  prosákly zprávy o tom, že dalších 70 milionů k němu našlo o něco později cestu stejným způsobem.

 

 

A je vůbec tahle investice ve vlastnictví starosty Mandíka ?

 

 

Bez ohledu na zamotanou vlastnickou strukturu stavby a pozemku u zámečku,  tady stejně každý ví, že je. Nedivme se potom místním voličům, že jsou politikou v regionu tak trochu znechucení…

 

 

Mluvíme i o kraji ?

 

 

I o něm. Socialistický tým si po volbách do svého čela a voličům na oči před sebe, postavil Janu Vaňhovou. Tahle vzdělaná dáma je původem učitelka, má koaliční potenciál a reprezentuje to nejlepší, co se dá od ČSSD čekat. Problém je v tom, že zezadu za ní rozhodují jiní, jejichž praktiky nemají daleko k mafiánským praktikám jejich bývalého kolegy pana Bendy. Ostatně zatčený první náměstek Jany Vaňhové pan Musil, je dostatečným příkladem. Volič může vlastně mluvit o štěstí, že je pan Musil nyní ve vězení.

 

 

 

 

Jak by měla vypadat náprava tohohle stavu ?

 

 

Ono už se na tom trochu pracuje ale asi nejdůležitější je rozplést klubko sítí klientelistických vztahů okolo fondu ROP Severozápad a to už se dneska trochu i děje. Paradoxně díky Pražské ODS a premiérovi Nečasovi, což té místní asi nemusí být moc po chutí. A až se vysledují i takové záležitosti, jako předražená rekonstrukce Ústecké centrální knihovny, nebo městského parku, bude to jenom dobře.

 

 

 

Co může nabídnout do politiky člověk,  jež v ní není zas až tak dlouho.

 

Nový pohled. Já zas až tak krátce v politice nejsem ale pokud zapřemýšlím, tak je to ta věc, která mně napadne první. Proč dělat politiku tak špatně, jako tomu bylo v regionu doposud. Proč se nestarat o to, co lidi v kraji potřebují. A ti potřebují spravené silnice, úřady co jim pomáhají, anebo třeba i dobře fungující hasiče. A to se dostáváme i k Policii.

 

 

 

Ano Policie je velké téma. Jak je třeba se na ni dívat ?

 

 

V regionu se utrácí stovky milionů ročně za zbytečné, předražené rekonstrukce kdečeho, ale pomoci Ministerstvu vnitra  a Policistům s jejich pracovním zázemím nejde. A když už, tak celé vedení krajského úřadu donekonečna omílá argumenty o Severočeském balíčku a údajné vině vlády na stavu kriminality v regionu. Mimochodem té vlády,  jež právě Policii  významně pomohla rozložit ony kritizované klientelistické vztahy okolo ROP severozápad.

 

Přitom sami Policisté jsou lidé na naší straně a měli by mít pro svoji práci všechno, co potřebují.

 

 

 

Co může voličům nabídnout nový pohled na politiku?

 

 

Především službu občanovi a starost o jeho problémy. Občana moc nezajímá, kde se zase předražila jaká zakázka a že v politice všichni kradou.

Daleko víc ho zajímá, jestli fungují popeláři a zda je primátor Mandík opět nepředraží a jestli nejsou rozbité silnice. A třeba jak funguje Policie a na ulicích je bezpečno. Soudě podle počtu přepadení v Předlicích, drogových dealerů na Severní Terase z řad místních copánkářů a obecné kriminality v Mostě a hlavně v Teplicích, zatím moc náprava nenastala.

 

Je na voličích jakou mají zkušenost s fungováním těch, jež volili a jejich naděje se moc nesplnily. Je na voličích, zda chtějí změnu k lepšímu. A od toho ty volby máme. Jsou teď o víkendu.

 

 

 

Děkujeme za rozhovor.

Autor: Jan Zíma | pátek 12.10.2012 6:42 | karma článku: 8,35 | přečteno: 581x