Klíšťata sociálního státu.

"Tak si představ, v lednu jsem ztratil práci" řekl mi letos na jaře Timothy, můj Kanadský známý.  A tak to začalo.

NESER !J.Z.2010

Tim má před třicítkou, ženu, malou dceru a za to co vydělá, dává dohromady malý dům za Torontem. Letos v zimě ztratil práci programátora.
A tak jsem se dozvěděl, jaké to je, zvyknout si na menší plat a pracovat někde v supermarketu a že je těžké, muset obcházet firmy čtyři měsíce a čekat, než se sežene stejná práce. I to, jak je to někdy frustrující.
Když s vyprávěním skončil, zeptal se, jak takovou situaci zvládá průměrný Čech.
A tak jsem mu se smíchem odpověděl, že u nás je zvykem využívat sociální systém naplno, co jen to jde a většina našich to řeší dlouhodobou dovolenou na účet státu a moc se nehoní. Není sice nijak zvlášť placená, ale co, náš sociální systém je benevolentnější než Kanadský. V předchozím Timově vyprávění chyběl v čechách tak známý prvek. Nepřestal pracovat. Hned si našel něco jiného. Podivil se, když jsem mu vysvětlil, že běžně se lidi u nás "Pověsí na pracák" na půl roku a ti vynalézavější na celý život.
Pro Tima, který vyrostl v USA a žije v Kanadě, to bylo k neuvěření. Ne snad, že by se tamní sociální systémy nedaly zneužívat, ale prostě to tam nikdo nedělá. Nenosí se to.
Pochopitelně jsme se dostali k otázce, která etnika sociální dávky zneužívají  nejvíc.
Tim už jako obyvatel Kanadského Ontaria dávno pochopil, že Romské pověsti českých přistěhovalců v Torontu, jsou pochopitelně hloupost. A že nájezdné hordy  českých nácků vyvražďujících Romy prostě v ČR neexistují a nikdy neexistovaly. I Kanadské veřejné mínění je prostě o 14 let dál a Kanaďani i jejich politici už dávno pochopili, že okolo 15.000. našich Romských přistěhovalců, bydlící nově v Torontu a v sousedním Hamiltonu prostě dlouhodobě lhalo.   
I když se Romové proslavili ve zneužívání sociální pomoci Kanadské vlády jako dokonalí mistři, bylo pro Timothyho k nepochopení. jak moc jde sociální podpora   zneužívat v ČR. V období, kdy jeho předci začali budovat před zhruba dvěma stoletími svoji demokracii, měli výhodu nezatíženosti evropskými tradicemi. Začali od čistého stolu.  A vybrali ze staré civilizace jen to, co fungovalo.
Proto jsou americká pravidla jednoduchá a nedají se tolik zneužívat. I ta kanadská.  Na můj dotaz, je li možné sociální dávky v Kanadě zneužívat, mi ale odpověděl pozitivně. Ano jdou, ale prostě to tam nikdo nedělá, protože by se za sebe musel celý život stydět.
Musel jsem dát Timovi za pravdu. Sám se pamatuji, kolikrát jsem viděl v Torontském Downtownu místní bezdomovce spát na ventilačních kanálech, ve třicetistupňových mrazech a nikdo si nestežoval. Narozdíl obyvatel z ČR.

Tim poznamenal, že je to mentalita klíštat. Upřímně souhlasím. Jen s tím, že sající klíšťata Českého sociálního státu nikdy neodpadávají a svých hostitelů, t.j, naší sociální společnosti se pevně drží.  Když se někdo proti těmto poměrům  ozve, je obviněn z rasismu.
I přes fakt, co se obecně traduje o Romech, pomineme li jejich jen pětiprocentní  početní zastoupení v populaci, nejvíce zneužívají sociální systém zástupci domácí většiny. A že je nás dvacetkrát víc než Romů, nás neomlouvá. Kulturní fenomén "Být pověšený na pracáku" totiž k naší zemi v minulosti nikdy nepatřil.
Tima  zajímalo, jak takoví lidé vypadají a protože sebou pořád nosím nejenom fotoaparát, ale i kapesní počítač, pár těch, co jsem na cestách vyfotil za poslední rok a vím tuhle skutečnost o nich jistě, jsem mu ukázal. Tim nad fotkami kroutil hlavou. Nad fotografiemi českých sociálních klíšťat můžete nyní i vy.
Jak se Vam líbí Vaši spoluobčané.
Jan Zíma

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Zíma | úterý 30.8.2011 6:24 | karma článku: 32,58 | přečteno: 2698x