Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když auto pláče...

Před dvěma dny v Německu představené systémy C2C budou zcela jistě znamenat změnu našeho vnímání funkce automobilu tak, jak jej chápeme doposud. Veřejnost ani většina novinářů ovšem neví, že tento systém v tichosti funguje v Evropě již 12 let...

J.Z.2010

Ještě smutnější je, že jediný zpravodalský kanál, jež tuto informaci doma v čechách přinesl, nijak nezmínil, že jde původně o vynález Mnichovského výrobce, firmy BMW.
Vzpomínám si, jak jsem byl pozván v roce 1999 do Mnichovského muzea BMW, kde se konala jedna z prezentačních akcí tohoto výrobce a byl zde za významného zájmu německých médií představen projekt, tehdy ještě pod názvem DuUWS (DEFEKT und UNFALL WÄRNUNG SYSTEM.)
Většina z přítomných už si tehdy uvědomovala, o jak revoluční myšlenku jde a že je jen otázkou času a v té době ještě vysokých výrobních nákladů, kdy tato technologie začne zachraňovat tisíce lidských životů ročně.
Systém včasného defektového a nehodového varování je ve své myšlence překvapivě jednoduchý. Automobil mající technický problém pro který se zastavil, či je nepojízdný pro čerstvou nehodovou situaci od střední a vážnější nehody a výš (kdy se již otevřely airbagy) začne na krátkovlnné frekvenci vysílat. Tehdy šlo tuším o frekvenci 2.416- GHZ a vysílání mělo rozlišit dva módy. PROBLÉM za lehkých potíží- ALARM v případě nehody. Vysílání mělo být všesměrové a mělo být zachyceno automobily a patníky.
Patníky - vím jak neuvěřitelně to zní.
Jenže v BMW si z nás tehdy legraci nedělali. Kromě vozidel této značky které měly varovat řidiče před tím,  že ve vzdálenosti 1 km a méně se stala vážná nehoda, nebo někdo třeba jen mění kolo u krajnice a neměli bychom ho srazit (zapnul varovná světla), měly toto varování přinášet i bílé plastikové patníky. Ty známe i u nás a jejich oranžová a z druhé strany i bílá odrazová plocha, je logickým matematickým řešením schopnosti vnímání lidského mozku, asi přes padesát let starým. Umožňuje řidiči i za únavy, či deště, stále se orientovat.
Jenže "Patníky BMW" byly a pořád jsou, něčím mnohem lepším. Díky malému solárnímu článku,  dobře schovanému za jednou z odrazových ploch,  sbírají energii a když zachytí "Plačící" signál, prostě se rozblikají a varují každého řidiče. Rozlišují v oněch dvou módech mezi problémem a nehodou. Podle toho blikají - klidně nebo rychle.
Když tehdy skončila hlavní prezentace tohoto revolučního vynálezu, měl jsem možnost několik minut hovořit s jeho tvůrcem. Na dotaz, jak na tuto myšlenku přišel, mi k mému překvapení odpověděl, že v přírodě a poté ve vlastní rodině.
Auto je součást společenství jiných aut a v tom je stejné jako lidé. Špatné je to, že když autu něco je, tak nepláče ani nekřičí. My lidé to děláme. Tak jako pláče dítě, když mu chybí péče, společnost, nebo se cítí osaměle, tak jako naříká zraněný, (aniž si to uvědomuje), aby si ho  někdo všiml a pomohl mu, tak by mělo křičet i auto. Auto jež je možná zdemolované, ale vevnitř jsou zranění, žijící lidé, potřebující pomoc.
Je totiž třeba křičet, aby ta pomoc přišla.
Dva roky po této prezentaci se BMW podařilo přesvědčit Bavorskou vládu o užitečnosti tohoto projektu. V Bavorském parlamentu přes všechny pomluvy, už od časů Otto Wichtelsbacha zasedají většinou celkem osvícenci a tak se povedlo během let 2001 až 2004 přesadit na dálnici z Mnichova na Regensburg asi 80.000. patníků se systémem včasného varování a ty zde v tichosti fungují doposud. Pochopitelně nejde o patník s původní cenou. Elektronika velikosti kalkulačky a půlkilová baterie něco stojí, ale 200% je celkem slušnou cenou za desítky zachráněných životů ročně.
Kdykoli na této dálnici nehodou, či jinak zkolabuje vůz BMW od řady 6 a výše, víte o tom podle blikajících patníků asi kilometr předem.
Po 12 letech systém C2C (Car to Car) asi konečně půjde do provozu.
Dnešní systém už rozlišuje, jestli jste na silnici, kde je nehoda a pokud je ta nehoda za rohem, dozvíte se to, až když zapnete ukazatel směru tam, kde je za rohem onen problém.
Dnešní systém mimo jiné pracuje s GPS a lze jej přesně lokalizovat. I patníky ztratily původní význam a systém rozlišuje, zda například nehoda není v protisměru.
Dnešní plačící auto už dokáže i říct, co mu chybí. Stejně jako na plačícím dítěti podle typu pláče poznáte, zda mu chybí plínky, má zraněné koleno, anebo se jen cítí osaměle.
Autor tohoto vynálezu před několika lety zemřel a nedočkal se uznání svého nápadu.
Pokud by s námi dnes byl, na předevčerejší show na Frakfurtském autosalonu by asi měl radost z toho,  že jeho nápad konečně začne fungovat pro miliony lidí.. A pro desítky tisíc v budoucnu zachráněných lidských životů.
Jan Zíma
Děkuji firmě Bayerische Motoren Werke za pomoc při připravě tohoto článku.

Autor: Jan Zíma | středa 28.9.2011 6:18 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Putin si přeje Trumpovo vítězství, i když tvrdí opak. Klid zbraní odmítá

4. července 2024  19:14

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa...

Napálili západní politiky a dostali ocenění. Kreml vyznamenal komiky Vovana a Lexuse

4. července 2024  19:09

V moskevském Kremlu získali vysoké státní vyznamenání komici Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov,...

Vyplavené obce dál odklízejí škody. Někde chyběla protierozní ochrana

4. července 2024  17:58

První blesková povodeň udeřila na Přerovsku minulý týden ve čtvrtek, druhá v neděli. A v několika...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Jen tři dny poté, co navštívil Zelenského

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články