Kdo podrazil nohy armádě ?

Ničivé povodně zabíjely, likvidovaly a napáchaly astronomické škody. Přesto se zdá, že jsme na ně byli slušně připraveni. Ale asi i vy jste si všimli, že se jedna složka státu během povodní skoro neobjevila. Armáda České republiky....

Když srovnáte situaci v severních Čechách a v Sasku, tak se nestačíte divit. V Německém Magdeburgu, byla vozidla a vojáci bundeswehru vidět denně. Pomáhali, kde jen se dalo. U nás jsem vojáky viděl za celé povodně jen jednou. Čím to je ?
Za tristně malou schopností AČR pomáhat při povodních nemůže sama armáda. Není za ní nic jiného, než v tichosti učiněné, několik let staré rozhodnutí nekompetentního politika. Lépe řečeno političky. 
Před zhruba pěti lety se rozhodla tehdejší minystryně Vlasta Parkanová v armádě šetřit. Jedno z jejích prvních rozhodnutí bylo zrušit Záchranné prapory. Ty se specializovaly na záchranné operace při živelných pohromách, lesních požárech, povodních a podobně. 
Tehdejší nesmyslná argumentace, že je potřeba šetřit, neměla příliš logiku. Jednak jsme tyto prapory potřebovali a jednak tyto měly na všechny případy živelných katastrof rozsáhlé vybavení.Od cvičených voláků, přes nákladní auta, plovoucí mosty, polní nemocnice až po vaky na mrtvé.
Pamatuji si, když armáda zasahovala při povodních na severní Moravě před 15 lety. Přijeli, byli rychlí a měli všechno. A bylo jich dost. Díky nesprávnému rozhodnutí Vlasty Parkanové je tento stav minulostí.
Vzhledem k tomu, jak se na obraně utrácelo za nepotřebné Arthury a CASY a to rovnou v miliardách, je nabíledni, "kam" ušetřené peníze šly. Zbrojařským firmám a lobbistům. Jenže ti nás, stejně jako paní exministryně, z vody tahat nebudou. A vojáci ? Ti už nemají šanci.
Když jsem na samém konci povodní viděl v akci první armádní auto, jež je na fotografiích, bylo už po všem. Řidič vojenské cisterny, jež spolu se svojí posádkou pomáhala likvidovat škody na jednom severočeském stadionu, mi řekl, že s tím armáda nemá problém. To co má, můžou mít politici k dispozici do hodiny od zavolání. 
"A to je asi tak všechno" - chce se mi potichu říct.
Politici zlikvidovali jednu z velice potřebných částí naší armády, aby měli na utrácení za drahé a většinou nepotřebné hlouposti, za miliardy. Aby měli na utrácení, které provázela jejich korupce.
Šetřit na těch, kdo Vás jednou možná přijdou zachránit, se nemá.
Je to hloupé.
Jan Zíma.

Autor: Jan Zíma | pondělí 24.6.2013 22:38 | karma článku: 27,71 | přečteno: 812x