Kalouskova daňová závodní kobyla.

  Při příležitosti jedné z posledních vládních krizí, pronesl ministr financí nenápadnou, avšak o to víc hrozivou větu, jejíž význam si možná doposud česká veřejnost neuvědomuje.

MINISTR NA NĚCO PŘIJDE !

„Nebudem se podílet na vládě, pokud se z daňového koně udělá daňový velbloud.“

Když se podíváte zpětně na posledních šest let Kalouskova vládnutí na ministerstvu financí, dojde Vám obludný rozměr uvažování pana Kalouska. Kalousek totiž zrychlil daně.

Ačkoli jsme jednou z těch chudších zemí v EU platíme druhé největší spotřební daně za tabákové výrobky, druhé nejdražší pohonné hmoty, nejdražší elektřinu a máme skoro o třetinu dražší základní potraviny, než v sousedním Německu.

Ministr Kalousek dokázal během šesti let zvednout daňové zatížení českých občanů na výši o které si můžou zdát i skandinávští tvůrci národohospodářsky sebevražedného Švédského modelu osmdesátých let.

Jenže Kalousek zapomíná, že v současném Švédsku jsou aktuálně průměrné  příjmy na 260% příjmů Českých.

A tak Český občan táhne těžknoucí Kalouskovu daňovou káru a  postupně začíná připomínat sedřeného koně.  A někde navrchu sedí pan ministr a pomocí biče nových zákonů, dodanění důchodců  a nových předpisů, nutí  svého občana k poklusu za co největším daňovým výkonem.

 

Jednoho dne  se ale každý kůň unaví. Ztratí sílu pořád klusat, platit a vydělávat,  aby bylo na daně. A pak mu bude jedno, že nebude mít na benzín, novou televizi a bude na tomhle světě existovat skromně.  A až to pochopí většina společnosti,  páteř daňového systému, tj. spotřební daně, přestanou plnit svoji funkci.  Kdysi výkonný tok státu odváděných daňových prostředků začne připomínat vysychající řeku .  Až bude daňový závodní kůň ministra Kalouska na konci svých sil, bude ministrovi popohánění málo platné. Ale to neznamená, že tomuto vynalézavému politickému podnikavci  dojdou nápady.  Pravděpodobně nejdřív zavede vyšší daně z nemovitostí, zahrádek, zeleniny jež si vypěstujete, zdaní vám solární panel na střeše a zavede fixní  daně z auta, jež Vám s poloprázdnou nádrží opuštěně stojí v garáži.

I když se Kalouskův daňový  závodní kůň, tedy český občan, unaví  a padne vyčerpáním, pořád si na něm bude co brát.

Ministr Kalousek na to nějak přijde.

 

Jan Zíma.

 

 

 

 

Autor: Jan Zíma | pátek 4.1.2013 15:58 | karma článku: 25,50 | přečteno: 1039x