Je americká demokracie lepší, než ta naše? Je!!

Případ odsouzeného bývalého guvernéra Roda Blagojeviche před měsícem ve světových médiích ukázal, že narozdíl od ČR, kde ještě společnost úplně neumí udržet politiku čistou od korupce, v USA už jsou dlouhá desetiletí dál...

Bude spravedlnost i u nás ?J.Z. 2011

 

Většina z osmnácti bodů obžaloby exguvernéra Blagojeviche se týkala korupce. Narozdíl od českých, v sobě americký politik našel tolik slušnosti, že se omluvil a projevil nad svými činy lítost. Bývalý guvernér Illinois nahlodal důvěru voličů v politiku činy, jakých se někteří čeští politici, napravo i nalevo, dopouštějí skoro každý měsíc. Ať už jde o armádní Pandury, CASY, padáky či koneckonců i špiclování politických oponentů. Za což, například v minulosti padl prezident Nixon.

Kuriozní je, že zatímco se vláda premiéra Nečase snaží zamést s korupcí v miliardách, Rod Blagojevich doplatil na "úlet", s částkou asi 1.5 milionu dolarů, tedy asi 30 milionů korun.

Že to v USA s korupcí myslí vážně, se dá soudit i podle toho, že Blagojevich víceméně následoval své předchůdce v úřadě, Otto Kernera odsouzeného v 17 bodech obžaloby v roce 1973 a Dana Walkera odsouzeného v roce 1987.

Soudce James Zagel exguvernéra poslal před měsícem na 14 let do vězení.

Je kuriozní mít srovnání a vidět Víta Bártu, tvrdícího, že se nyní očistí ode všech obvinění, nebo občas slyšet nějakou z nesmyslností Miloše Zemana, které pravidelně hřímá ze svého hlubokého, ruskými rubly vystlaného politického hrobu na Vysočině.

Ať už vezmeme kauzy Moskevského exstarosty Lužkova, či exguvernéra Blagojeviche, dá se soudit, že máme na ty velké země ještě pořád co dohánět.

Jan Zíma

 

Autor: Jan Zíma | středa 4.1.2012 6:09 | karma článku: 16,02 | přečteno: 1160x