Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zničit Policii.

Vítejte do Kocourkova Česká Republika. Dlouhá léta je POLICIE kritizována za malé výsledky, pasivitu a za to, že se jen "veze". Teď bude hůř...

PŘIJEDOU AŽ JE BUDETE POTŘEBOVAT ?Foto J.Z.2011

Už po revoluci si v Čechách řádili Ruští mafiáni, vystřídaní před cca 10 lety mafiány Vietnamskými a o časech Stanislava Grosse a jeho směrování práce Policie jen do určitých směrů, podle stranického klíče ČSSD marno mluvit. Policie byla podle mého kritizována neprávem, protože kde sami politici nechtějí, nemůže fungovat žádný mechanismus státu. Policii nevyjímaje.
O Ministerstvu Vnitra platí moudro, že ať je jakákoli politická situace, řídí se samo. A politici do jeho chodu pouze zasahují. Kompetentně nebo špatně.  Tento stav vznikl za časů Václava Noska, který ač nenáviděný komunista, víceméně neoficiální cestou naučil tuto instituci ke kritickému, avšak sebevědomému řízení sebe sama a tento stav fungoval dlouhá desetiletí. První, kdo se kdy pokusil narušit tento koncept fungování byl Miloš Zeman poté, co dosadil do funkce Václava Grulicha. Grulich byl neslavným týdenním ministrem a na jeho ministrování se celá ČSSD snaží ještě dnes, po 10 letech ze všech sil zapomenout.
Prvním opravdu úspěšným ministrem Vnitra, o němž se ale zatím takto, ještě pořád nemluví, byl až Ivan Langer. Policie dostala moderní služebny, lepší výcvik a i přes Policisty kritizovaný platový pokles, se podařilo dosáhnout i takových věcí, jako byla modernizace vozového parku. Langer byl prvním, kdo začal Policii nakupovat drahá, avšak i velmi silná auta, kterými Policie najednou začínala stačit dálničním pirátům. Langer poprvé nasadil do tohoto boje na dálnicích nové helikoptéry EC 135, které zahálely od časů Stanislava Grosse, který je koupil, aniž pro ně měl Policejní využití. Ivan Langer byl tím, kdo zefektivnil hlídkovou službu natolik, že v takových lokalitách, jako je například západní okraj Prahy, se lumpové, opilci za volantem a silniční válečníci, poprvé za poslední dvě desítky let začínali Policie bát. Na konečné metra na Zličíně nebylo po půlnoci dlouhá léta bezpečno a kdo čekal na pozdní autobus, věděl své. A s obavami žmoulal v kapse sprej pokaždé, co šel z odpolední směny. Dnes tam stojí dvě Policejní auta a agresivní opilci, Romští kapsáři a Ukrajinští baroví rváči zberánkovatěli a rozhodně nemají chuť se Policii předvádět.
A  Policii je za co chválit.
Bohužel současná situace, kdy je vnitro reorganizováno za každou cenu, začíná působit dojmem, že tyto dobré časy pro bezpečnost občana se v budoucnu stanou historií. Ne že by snad Radek John nebyl dobrým ministrem. Ne snad, že by neměl pravdu v tom, že je třeba vyřadit ze  služby tu část Policistů, kteří jsou zalezlí někde v kancelářích, ničemu pořádně neslouží a jsou nadbyteční. Ne že by Radek John neměl pravdu, že se na vnitru prohospodaří spousta peněz zbytečně, předražují se nákupy a vůbec, je třeba šetřit.
Samostatnou kapitolou je úvaha, že se VV snaží vnitro ovládnout a že vše citované jsou jen nástroje jak toho dosáhnout. Tuto ponechám jako spekulaci.
Faktem ovšem je, že v rámci úspor se nyní ruší řada služeben, Když jsme u toho, tak většinou draze modernizovaných v posledních 2 letech. Omezuje se režim hlídek a jak se zdá, ochrana majetku zůstane víc na občanech, než na Policii.
Pan ministr nebydlí v některém ze Severočeských ghett a dá se pochopit, že pohled od stolu nemusí být vypovídající. Jak negativně ale působí redukce činnosti Policie, se můžeme přesvědčit posledních několik měsíců na příkladu východočeského Nového Bydžova. Tamní, už významně zredukovaný Policejní obvod, už několik měsíců nestíhá svoji práci, místní Romové si to už pochopitelně mezi sebou řekli a vyrážejí do ulic města na nájezdy na obchody a loupežná přepadení. Je jen otázkou času, kdy se budou rušit další stovky služeben, jak má ministerstvo v plánu a naši policisté najednou zmizí z našeho okolí. Vzhledem k tomu, že se o to víc projezdí benzínu, je jasné, že peníze to neušetří a dosažitelnost Policejní stanice pro obyčejného občana se zhorší. Radek John je zcela jistě solidně uvažující politik, ale obávám se, že tudy cesta k efektivnější Policii nevede.
Tyto změny povedou k nárůstu kriminality v ulicích a vzhledem k delším budoucím reakčním časům Policie, zejména kriminality násilné. Nedávno jsem v televizi viděl vyjádření Saského ministra vnitra Markuse Ulbiga který vyjádřil "zdravou pochybnost" o směrování naší Policie slovy o potřebě úspor "ale ne touto cestou". Pan ministr mi mluvil z duše.
Policista má být motivovaný, vyspalý a dobře zaplacený. Až vás vytáhne z bryndy, večer,  někde na ulici, oceníte to. A taky to, že měl pro svoji práci všechno, co k ní potřebuje.
A tak se ptám.
Vrátí se kvůli šetření v Policii, na naše ulice divoká, raná devadesátá léta ? S násilím, strachem o naše auta, děti, o naše bezpečí, životy a nedotknutelnost. Se vším, za co jsme je tehdy nenáviděli ?
Nedělám si iluze, že si lumpové i ve vašem okolí nezapomenou říct, že Policie to tu vzdala a že přicházejí:
"DOBRÉ ČASY".

 

 

Autor: Jan Zíma | úterý 22.2.2011 0:04 | karma článku: 16,41 | přečteno: 1858x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Doktorandi živoří. Kvůli podmínkám raději končí nebo odcházejí do ciziny

7. července 2024  12:55

Doktorandi nevycházejí se svými nízkými platy, které se v některých případech pohybují pod...

V Rakousku se při srážce motocyklů vážně zranil pár českých šedesátníků

7. července 2024  12:53

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  12:35

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

Uběhli jsme padesátikilometrový trail. Běžci se podceňují, říká jeho zakladatelka

7. července 2024  12:21

Boom běžeckých štafetových závodů letos podtrhl již tradiční Vltava run, jehož se účastnilo 304...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články