Daleko za hranou.

Pokřik ministra financí poslední týdny připomíná hru na krytí komplice v přímém přenosu ČT1. Pravda je jiná. S největší pravdépodobností křičí sám zloděj.

Sám fakt, že politik, jež za poslední vládní období vyráběl mnohdy nepodložená udání jako na běžícím páse, najednou ztropí křik okolo rozkytí skoro sedmisetmilionové zlodějiny, jež je doložitelná, vzbudil pozornost. Jeho napadání institucí, jež se podílejí na vyšetřování, nafukování jím vykonstruovaných údajných nesrovnalostí a poštvání inspekce GIBS na vyšetřovatele Jiřího Mazánka, ano nic z toho doposud nemělo logiku. Proč by ministr financí, hlásající poctivost nade vše, na straně jedné podporoval zatčení zkorumpovaného Davida Ratha s "jenom" sedmi miliony a na straně druhé zacházel tak neuvěřitelně daleko proti těm, kdo právě vyšetřují zlodějinu, jež je bez několika milionů přesně stokrát větší.
Copak Kalouskovi není známo, že vojenská kontrarozvědka dodala před nákupem údaje o reálné ceně letounů a upozorňovala na předražení nákupu?   Copak mu není známo, že právě zato vyletěl šéf vojenského zpravodajství před třemi lety z funkce? Přijde ministrovi, který by nejraději daněmi z poplatníků sedřel kůži, tak nějak v pořádku, že zakázka je předražená o 20% a jde o bezmála tři čtvrtě miliardy. To je v pořádku?
Proč ministr uvádí, že v žádosti o vydání Vlasty Parkanové jsou prokazatelné lži, ale nikde nevysvětlil jaké?
Co jeho nesmyslný nátlak na policistu Jiřího Mazánka, jemuž měl naznačovat, že u policie skončil. Miroslav Kalousek tvrdí, že od vyšetřovatele dostal číslo pro případ kdyby měl k této trestní věci něco nového a ohrazuje se tím. Nikde ale doposud neuvedl, co k případu měl, že Jiřímu Mazánkovi volal a sháněl jej. Tvrdit, že když se mu obratem policista ozval, že Mazánek volal ministrovi sám o vlastní iniciativě, je už ministrovým lhaním za bílého dne. A úvahy o možné zmanipulovanosti nahrávky rozhovoru nápadně připomínají deset let staré výmluvy bývalého poradce tehdy premiéra Miloše Zemana,  Karla Srby -  než šel nedlouho nato do vězení.
Pročpak ministr Kalousek zasahuje do práce orgánů činných v trestním řízení?
S mrazivým vysvětlením přišel o víkendu senátor a bývalý místopředseda vlády Jiří Čunek.
Miroslav Kalousek totiž nákup letounů CASA na základě své iniciativy, později doporučení Parkanové a následného pověření z rozhodnutí tehdejší Topolánkovy vlády, připravoval sám. Nikoli Vlasta Parkanová, ale nynější ukřičený ministr připravoval podklady k jednomu z největších novodobých armádních tunelů. A že šlo o jednu z oněch "tenisových dohod" s dobrým přítelem Richardem Hávou, šedou eminencí OMNIPOLU, jež nákup španělských letounů realizovala, je dnes více než jisté. Velký mystifikátor Kalousek dnes poukazuje na nepovinnost zpracování posudků a přehlíží že došlo k přinejmenším k "porušení povinnosti při správě cizího majetku".  Se škodou "jen" skoro sedmset milionů.
Lump křičí "Chyťte lumpy! " - chce se Vám asi říct. Ano, budete mít pravdu.
Pokud se vláda Petra Nečase udrží do řádných voleb, je celkém jisté, že se vysledují toky peněz z Hávova OMNIPOLU a že někde na konci těchto komplikovaných linek budou Kalouskovi lidé a nějakou tou formou i ukřičený ministr sám. A je lhostejné, zda to bude ve  Švýcarsku, na Seychellech, či v Norsku.
A možná se voliči opravdu dočkají pravdy o ministrovi Kalouskovi. Je to zajímavá představa  vidět, stejně jako nedávno u Davida Ratha, jednou v budoucnosti vězeňské fotografie Miroslava Kalouska v deníku Blesk. Nebo v tomtéž škodolibém bulváru číst o nepříjemné vstupní prohlídce, nesolených játrech s rýží k první večeři, anebo o tom, jak pan, ještě nedávno arogantní ministr financí, musí pít Litoměřickou naftu.
Jedno je dnes již celkem jisté. Miroslav Kalousek svojí klesající popularitou a skandály zahájil sestupnou dráhu z politického orbitu. A o tom, zda cesta, na jejímž konci se za ním navždy zabouchnou dřevěná vrata sněmovny i naší politiky, povede do politického zapomění, či rovnou do vězení, se nyní, zatím za zavřenými dveřmi, intenzivně jedná.
Jan Zíma.

Autor: Jan Zíma | úterý 10.7.2012 6:17 | karma článku: 31,85 | přečteno: 1597x