Český Krteček poletí do vesmíru.

Pokud by se Vám zdálo,že krteček studia BRATŘI V TRIKU na palubě raketoplánu ENDEAVOUR na misi STS-134,jež startuje již 19.dubna 2011 je fikcí, hluboce by jste se mýlili ...

Astronaut ANDREW J.FEUSTEL.NASA 2010

Andrew J. Feustel, je tím, s nímž poletí. Možná ho někteří znáte. Předkové manželky tohoto Amerického astronauta pocházejí z části z Československa. Je tím, kdo před několika lety letěl do kosmu s českou vlajkou a knihou Písně kosmické z roku 1878 od našeho Jana Nerudy. Příští měsíc s ním letí náš malý, český pohádkový hrdina.
Než krteček došel k tomuto dobrodružství, ušel dlouhou cestu.
V roce 1956 jej navrhl výtvarník Zdeněk Miler pro Pražské studio Jiřího Trnky, BRATŘI V TRIKU. První díl, "Jak krteček ke kalhotkám přišel", byl natočen ve stejném roce. V tomto prvním, ze zatím 49 dílů, ještě krteček mluvil. Později zvítězil nápad, používat jen krátké hlásky a smích. A tak hlas krtečka a jeho přátel, vznikl z magnetofonového záznamu jednoduchých hlasových projevů Barborky a Kateřiny Milerových, maličkých dcer pana Zdeňka Milera.
Pohádky o krtečkovi nebylo třeba dabovat a jeho úspěch u dětí celého světa se záhy dostavil. Miliony dětí chodily večer spát a myslely na krtečka, o němž většinou ani nevěděly, že vznikl v nějakém Československu. Ostatně pan Miler byl tím, kdo už o jedenáct let dřív vymyslel znak studia, tři uklánějící se kluky v pruhovaném tričku. Pan Miler je tu doposud s námi a před měsícem, 21 února, oslavil devadesáté narozeniny. Krteček se za tu dobu dostal do dvaceti devíti zemí světa, je mu třiapadesát ale pohádkové postavičky nestárnou, tak to na něm není vidět a pořád ještě nevyrostl.
Pamatuji se, jak jsem na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, jako malý kluk dostal domácí promítačku a s ní sadu diapozitivů s asi dvacítkou pohádek, včetně dvou o krtečkovi. A tak jsem, když všechno ztichlo a já nemohl v noci spát, potajmu jako malý kluk koukal na ony nepohyblivé obrázky a četl si pohádky, zatímco rodiče spali. A také se pamatuji, že snad i krtečka, ale určitě ony diapozitivy, vyrábělo jakési svépomocné družstvo Moravská ústředna Brno.
Jako kluk jsem si moc nedovedl představit, že to družstvo, nebo spíše firma, bude existovat ještě po více jak třiceti letech, bude pořád dál vyrábět a vyrobí i prvního krtečka, jež poletí do vesmíru. Vlastně mně to i napadlo. Fantazie dětí je veliká. Když se ale dnes, tahle  fantazie stává realitou, skoro nemůžu svému dětskému snu uvěřit.
Vzlet mise STS 134 OV105 je stanoven na 19 února 2011 z John F. Kennedy Space Center, Mys Canaveral, ostrov Merritt, startovní komplex LC 39A.
Společnost v raketoplánu ENDEAVOUR budou krtečkovi dělat ti nejlepší z Amerických astronautů.  Mark Kelly jako kapitán, Gregory Johnson, jako první pilot, letoví specialisti Michael Fincke, Roberto Vittori, Gregory Chamitoff a Andrew Feustel, který našeho krtečka na oběžnou dráhu bere sebou. Uznejte sami, to je pozvání mezi tu nejlepší společnost.
Český pohádkový symbol milionů dětských snů se podívá do vesmíru.
Za Vás i za sebe, přeji Krtečkovi dobrý let.
A také, šťastný návrat na zemi.
Jan Zíma

 

 

Autor: Jan Zíma | pondělí 28.3.2011 6:16 | karma článku: 9,19 | přečteno: 1751x