Budou světu vládnout plastové peníze ?

Myšlenka, jež se zdála před 20 lety kacířská, se v posledních letech stává realitou. Kdo by řekl, že to nastane tak rychle.

HISTORIE ?J.Z.2011

 

Náš svět posledních několik století prochází  mnohdy revolučními změnami. Některé věci ale zůstávají překvapivě stejné. Kdo by to řekl. Stejně tak jako jsme zatím nedokázali vymyslet lepší politický systém, než přes dva tisíce let starou Římskou parlamentní demokracii, tak jsme nedokázali nahradit peněžní systém. Poslední významnější změna se udála na dvoře Francouzského krále Ludvíka XXVI. Jeho ministr financí Kochler uvedl do praxe zatím poslední známý model teorie merkantilismu, kdy jsou peníze papírové a jsou kryty zlatem státu, uloženým v centrální bance. Koho z vás to bude překvapovat, nedivte se. Ano tento model je skutečně již tak starý.

Myšlenka plastových peněz vznikla již po druhé světové válce, tehdy ovšem bez reálného řešení a  spíš na základě tehdy stoupající oblíbenosti plastů. Reálné návrhy začaly vznikat před cca 25 lety. V létech 1991-1992 za Václava Klause vyráběla Kanadská firma Giesecke and Devrient nové české bankovky a již tehdy byla technologie plastových bankovek české vládě nabídnuta. Asi si vzpomenete, jak tehdy ČNB nakoupila šest skříňových šedivých pancéřovaných Mercedesů a mezi letištěm v Pražské Ruzyni a ČNB na Náměstí republiky, vedla tehdy nejvíce střežená cesta vedoucí k první porevoluční měnové reformě.

V Ottavě nezaháleli a plastové bankovky se opravdu ujaly v posledních létech v mnoha zemích světa i Evropy.   Důvody jsou přitom veřejnosti poměrně málo známy.

Státy, kde je rozvinutý systém placení kreditní kartou, nepotřebují zdaleka tolik peněz v oběhu, i když pochopitelně mají oběživo v depozitech. Hlavním důvodem je výrobní cena těchto bankovek. Jakkoli to zní neuvěřitelně, papírová bankovka je při srovnatelné trvanlivosti a zpracování krycích znaků skoro o třetinu dražší. I jejich menší náchylnost k opotřebení hraje svoji roli a to i když právě díky menšímu množství fyzických peněz v oběhu dochází k amortizaci bankovek daleko méně.

Největší, málo uvěřitelnou výhodou, je ale vysoká bezpečnost plastových peněz proti jejich zfalšování. Touto technologií nebudou falšovatelé disponovat ještě desítky let. Pak se nemusíte obávat že krom ministra financí a jeho, jím pravidelně provozované státní inflace, budou ještě ve velkém provozovat Turečtí a severoafriční falšovatelé ve svých dobře schovaných falšovatelských provozech,  znehodnocování vaší měny. Tedy, Vašich peněz.

A protože i nejpokrokovějí prognostici uznávají, že systém bankovkového oběživa tu bude ještě nejméně 100 let, čeká nás budoucnost plastových peněz. Vekslácký výraz "Papírky ze státní tiskárny" z počátku osmdesátých let se pomalu stává minulostí.

Jako ukázku, jak vypadá budoucnost plastových peněz, můžete vidět Izraelskou bankovku v hodnotě 20 nových izraelských šekelů výrobní série z roku 2008. Jde o druhou nejhezčí plastovou bankovku na světě. Má celkem 36 krycích znaků včetně průhledné části v místě Davidovy hvězdy.

Podívejte se, jak vypadá budoucnost Vašich rodinných financí. A vaší peněženky. Plastové peníze, lépe než ty staré papírové, chrání hodnotu Vaší práce a Vašich úspor.

Jan Zíma

 

Autor: Jan Zíma | úterý 7.2.2012 6:26 | karma článku: 9,36 | přečteno: 988x