Budou politice vládnout šedivé myšky ?

Celosvětová ekonomická krize srazila na kolena několik miliard lidí. Spousta lidí na celém světě si nyní klade správnou otázku. Jak budou za pár let vypadat noví politici. Jací mají být?

Asi nejdále jsou, jak už to obvykle bývá, v této diskusi v USA a její první výsledky se zdají být překvapivé. Doba úspěsných, zářících politiků, ověnčených aurou úspěchu a slávy, definitivně končí. Takoví politici v příští dekádě populární nebudou.
Politik, tak jak ho známe, politik úspěšný, vtipný a dobře oblečený, je v posledních letech pro voliče spíše symbolem jeho vlastního osobního úpadku. Symbolem neúspěchu k němuž lidstvo takovíto politici dovedli. A také symbolem korporací, které nejen na Kalouskovy daně reagují změnou daňového domicilu někam na Seychely, čí Kypr a odvádějí nízké daně tam. Takovíto zářící politici jsou také symbolem velkých daní naložených na záda malých poplatníků. Mohou takovíto politici v budoucnu oslovit voliče ?
V historii USA můžeme nalézt několik za sebou jdoucích period vývoje politiky, kdy se společenské poměry měnily a do politiky se dostali noví, svěží lidé. Když se po válce Americká ekonomika jen pomalu zvedala byla to právě generace politiků tehdy ještě velmi mladého Roberta Kennedyho, která svoji zemi svěžím tempem dovedla k prosperitě šedesátých let a která zažila svůj soumrak až s příchodem týmu B. Lyndona Johnsona do bílého domu.
Když se Americká veřejnost, znechucená výdaji za nesmyslnou válku ve Vietnamu, ekonomickým poklesem a úbytkem lidských práv, obrátila proti vlastní vládě, nevzniklo jen hnutí "Šedesátá léta" a "Hippies", ale také nový pohled na politiku. A také nová generace svěžích a odvážně reformujících politiků.
Když se na tutéž moderní zámořskou politiku podíváme očima poslední doby, nemůžem nevidět, že poté, co si USA prošly Iráckým konfliktem, obdobím významné redukce lidských práv a soukromí občanů a nakonec i vleklou ekonomickou krizí, opět přichází nová generace politiků.
Počínaje Barackem Obamou. Voliči opět procházejí vlnou sociální názorové filozofie, charakterizovatelné myšlenkou, "Dobře vypadající politik, symbolizuje minulost a naši prosperitu nezaručí". Budoucí političtí lídři budou vypadat méně jako politici a lvi salonů a víc jako myslitelé, učitelé a lidi zesdola. V minulosti totiž každá podobná doba jako ta naše současná, ukázala že že kdykoli veřejné mínění vystřízliví, sáhne právě po takových politicích. A ti poté dovedou své regiony zpátky prosperitě.
Časy Gerhardů Schroderů a Mirků Topolánků jsou nenávratně pryč.
" NEW TIME IS COMING " říkají za mořem. Je to pravda.
A tak se máme nač těšit. Budu se těšit spolu s Vámi. Světové politice přichází "NOVÁ DOBA".
Jan Zíma.

 

Autor: Jan Zíma | úterý 8.5.2012 6:14 | karma článku: 9,94 | přečteno: 755x