Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať jde celý slavný ČEZ do háje !!

Málokdy se Vám povede zažít takovou legraci jako se to povedlo mně, při návštěvě obchodního zástupce firmy ČEZ. Zejména když víte, co jí  předcházelo.

Čtěte a myslete !

 




 

Starý přítel, jemuž říkáme ne zcela přesně Jarda, je učitel, myslivec a kamarád z dětství. Před zhruba osmi lety koupil na venkově, dál od Prahy, malý domek. Dosavadní majitel ho zdědil, moc se o něj léta nestaral a co nepropil, to prosázel. Když už se chtěl zbavit dluhů, domek Jardovi prodal za pár desítek tisíc. S odpojenou elektřinou a původním stavu stavby někdy z roku 1905. Nebýt v osmdesátých letech nově udělané střechy, stálo by to zato spíš zbourat.

Jarda se dal do práce a když vyklidil tuny harampádí a vyboural ještě do pozimu dveře do budoucí přístavby kde měl v plánu koupelnu, došel k tomu, že už bude na stavbě potřebovat proud. A tak zašel na ČEZ.

A přišlo první překvapení. Ačkoli dluh byl bývalého majitele a ČEZ ho na něm vymáhal, najednou chtěla úřednice za přepážkou, aby dluh zaplatil i Jarda. A protože to nebyl jeho dluh a šlo o sedmdesát tisíc, neměl důvod dluh platit. Ani po opakovaných návštěvách neuspěl.

Buď zaplatí dluh který neudělal, nebo jej ČEZ nepřipojí.  Monopolní postavení umožňovalo ČEZu si diktovat.

A tak dětem doma vysvětlil, že se na chalupu bude jezdit až od jara a sám trávil podzim šoulačkou po lese s flintou na zádech a po večerech si svítil moderní petrolejkou. Tou, co je na baterky a svítí modrými diodami.

Někdy na vánoce dostal soused u nás v domě jako dárek elektrocentrálu ke svým šedesátinám a hned nato druhou od snachy a tak se rodina rozhodla jednu prodat jako nadbytečnou. Tak jsem zavolal Jardu a skoro nová, tichá uvrněná Honda změnila majitele. A najednou se zas mohlo stavět. Honda byla centrálou sotva slyšitelnou, což se posléze ukázalo jako problém.

Půjčená míchačka několik týdnů přežvykovala čerstvou maltu a přístavba s novou koupelnou stála sotva za měsíc. Jen počkat až ČEZ zmoudří a může se kolaudovat. To se ale nestalo.

Začaly se dít jiné věci.

Krátce po dalším odmítnutí na centrále ČEZu se v pracovním pikapu s barevným logem  přihnali dva zle se tvářící pánové a rovnou na Jardu uhodili.

Kde máte to téčko ! „ zněla strohá žádost, kterou bylo třeba Jardovi přeložit.

Kde prý má tu černou přípojku.  Jarda žádnou neměl a pánové se vytasili tím, že vědí, že ji má. Když chtěl Jarda vědět od koho tu pitomost mají, nechtěli to říct. Nebylo ani třeba. Místnímu starostovi ležel Jarda v žaludku, aniž byl pro to důvod a ten ho udal. Taková ta poťouchlá, zlá komunální svině, co se nechá zvolit a potom jenom škodí.

Tak Jarda řekl, že ty dráty jsou odstřižené až u silnice, a ať se pánové nezlobí, ale od nic nezneužívá. Ukázali na u domu stojící míchačku a on jen dodal že má za domem centrálu a  - nashledanou. Později se ukázalo, že určitou roli asi hrálo to, že ta centrála nedělala celé víkendy kravál, protože to byla tichá japonská Honda.

A tak, pochopíc, že to jinak nepůjde, koupil Jarda solární soupravu, na střechu se mnou dal příští víkend solární panel a poté velkou baterku do bagru spolu s elektronikou dolů do sklepa. A začalo se svítit.

Na chaloupku začala jezdit celá rodina a poté, co Jarda přistavěl krb s velkou vložkou na ohřev vody, už ho čekala jenom kolaudace. Jenže.

Jednoho dne přišel Jarda z lesa a jen za ním zapadly dveře, přihrnula se k domku dodávka plná samopalníků ČEZu a chystali se přeskákat plot. Bylo to za časů kdy už se o skandálech ČEZ MĚŘENÍ vědělo. Ostatně tenhle samopalnický vymáhací útvar byl zaveden za Martina Romana a vlády ČSSD Jiřího Paroubka, pokud si vzpomenete. Lidovost naší levice tehdy neznala mezí. Jarda, majíc v domku malé děti sáhl po flintě a udatní rambové státního ČEZu raději zůstali venku. Sice vyhrožovali, ale prostě si to nedovolili. Zavolali policii a po jejím příjezdu se domáhali vstupu dovnitř. Jarda to odmítl a pozval dovnitř jen policisty. Ti se spokojili s kontrolou akumulátoru ve sklípku a dvanáctivoltovými diodovými žárovkami v objímkách, jež ani nebyly na 220 voltů stavěné.

Rambové odtáhli a za týden přijeli zase chlapíci v firemním pikapu.

Jiní. Že prý se chtějí dohodnout. Nebylo na čem. Ne s takovou firmou.

Od té doby, léto, co léto, přijede nějaký obchodní zástupce a květnatě hovoří o pohodlí života  s elektřinou. A Jarda odpovídá o pohodlí solárního panelu.

Když počátkem letošního července přijel další, byl jsem u toho. Jak začal melodicky argumentovat, neprojevil jsem tolik slušnosti jako pan domácí a rovnou jsme se ho zeptal, proč je u nás elektřina dražší, než kolik ji sám platím v Německu. Dlouze mi vysvětloval, jak si tohle vymyslela média, ale když jsme vytáhl svůj německý „rechnung“ od Drewagu, zblednul.

Tak jsme mu vysvětlil to o solárních panelech na druhé straně domu a o nepotřebě jejich vymahačů v zahradě, aby tu dělali divadlo před dětmi a taky fakt, že se to celé táhne 8 let a žeby už mohli přestat s tou svojí barevnou energií prudit.

 

Pokud člověk nemusí, s takovou firmou co si z něj dělá dojnou krávu a blbce zároveň, je lepší nic moc nemít. Žít se dá i jednodušeji.

Chasník v obleku, s důležitě vypadajícími deskami v rukou pochopil, že tady jsme ČEZ prokoukli a bylo.

Jan Zíma.

 

 

 

Čtěte příště: Stalking jako noční můra…

Autor: Jan Zíma | středa 9.7.2014 18:47 | karma článku: 36,20 | přečteno: 1901x
  • Další články autora

Jan Zíma

Právní rozbor proti Babišovi - jako nástroj matení veřejnosti .

Někdy zůstává rozum stát, co všechno si novináři pro veřejnost navymýšlí. A ještě si myslí, že jim to projde. Portál seznam.cz dnes uvedl rozbor několika nejmenovaných právních odborníků, jimiž byly obhajovány metody pořízení

15.11.2018 v 15:34 | Karma: 44,14 | Přečteno: 3352x | Ostatní

Jan Zíma

Jak vystřelit Jarka Nohavicu z děla - zkrácený návod.

Někdy nestačíte žasnout, jak si novináři mohou beztrestně dovolit šířit nenávist. Ve stínu koaličního kraválu okolo Andreje Babiše nám utekla jedna důležitá diskuse o jednom našem oblíbeném Ostravském Bardovi.

14.11.2018 v 20:15 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1149x | Ostrava

Jan Zíma

Kdo si ještě kopne do Andreje Babiše ?

Dnešní odpoledne se českými i světovými médii prohnala smršť informací o synovi předsedy vlády. A byly úsměvné pro toho, kdo ví jak se věci mají opravdu. Následující článek vyvrací pomocí několika ověřitelných

13.11.2018 v 20:03 | Karma: 46,13 | Přečteno: 6518x | Politika

Jan Zíma

Proč si nekopnout do Michala Davida ?

Když někdo vědomě na veřejnosti šíří hloupost, jsou jen dvě možnosti, proč to dělá. Je hloupej, nebo je navedenej....

6.11.2018 v 19:09 | Karma: 34,82 | Přečteno: 1442x | Osobní

Jan Zíma

Smí úředník prolomit Vaši domovní svobodu ?

Ale smí, protože jste kdysi volili Bursíka. Češi plačte. Tak hloupý zákon nemají nikde ve světě. Policie potřebuje na domovní prohlídku rozhodnutí soudu. Nějaký ekologický ouřada nikoli.

6.11.2018 v 18:04 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1335x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články