USA: Statistika napovídá že republikáni mohou udržet většinu v obou komorách Kongresu

Není vůbec vyloučeno, že si Republikánská strana udrží většinu ve Sněmovně Reprezentantů a v Senátu je dokonce celkem pravděpodobné, že tam dokonce trochu posílí.

Jako již v případě minulých amerických voleb (kde jsem v r. 2016 předpověděl vítězství D. Trumpa téměř půl roku před konáním oněch voleb) jsem se znovu probíral volebními statistikami a posledními průzkumy, abych zjistil, jak asi ony letošní volby dopadnou.

V případě Senátu Kongresu Spojených Států mi vyšlo toto:

US Senate 2018

Větší obrázek zde

Z tabulky vychází, že republikáni by v dnešních volbách mohli ke stávajícím 51 získat navíc i další 3 křesla ve stočlenném Senátu a ještě tam tak posílit svou většinu. Nahnuté by to mohli mít navíc demokratičtí senátoři Joe Donnelli z Indiany a Jon Tester z Montany.

V případě Sněmovny Reprezentantů jsem vzal v úvahu souboje o křesla ve Sněmovně Reprezentantů, které ti či oni analytici považovali za ne úplně jistá (117 křesel). A vyšlo mi toto:

US House of Representatives 2018

větší obrázek zde

Z tabulky mi sice vychází, že by demokrati mohli oproti současnému stavu posílit své zastoupení ve Sněmovně Reprezentantů o 19 křesel. To by nicméně stále úplně nestačilo na stažení stávajícího náskoku republikánů.

Jak ale dnešní volby skutečně dopadnou si samozřejmě musíme počkat až budou oficiálně vyhlášeny jejich výsledky.

Autor: Jan Zeman | úterý 6.11.2018 19:08 | karma článku: 14,59 | přečteno: 372x