Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dezinformace, efekt "bumerangu" a nic nového pod sluncem

To čemu říkáme "dezinformace" bylo v historii provozováno na velkolepém měřítku především v Sovětském svazu. Rusové dovedli "umění" dezinformace téměř k dokonalosti. Ovlivnování zahraniční veřejnosti mělo často kýžený dopad na politiku jejich vlád. Ale nakonec se i Sovětský svaz stal obětí vlastního klamu ....

Češi, učenliví žáci

Za souhlasu a podpory KGB, čsl. Stb na podzim roku 1964 rozjela rozsáhlou dezinformační kampan proti Spojeným státům v Indonésii. Nejprve sexuálně zkompromitovali idonéského velvyslance agentkou. Ten potom předal prezidentu Sukarnovi sadu zfalšovaných dokumentů o intrikách americké CIA vůči jeho vládě. Jeden dokument dokonce obsahoval návrh atentátu vůči jeho osobě. Další zase popisoval společný plán Američanů a Britů plánující invazi do Indonesie z Malaisie.

Znejistělý Sukarno zareagoval s nenávistným protiamerickým vyjádřením, které indonéští novináři ve službách KGB a Stb okamžitě otiskli a rádio Moskva přehrála ve svém zahraničním vysílání. V Indonésii se začala shromaždovat lůza a obsadila americké úřady v Dakartě. Vliv Američanů byl v Indonésii vymazán během několika dnů. Sami strůjci této provokace byli šokováni dosaženým výsledkem.

Jenomže "Ironie a Absurdita" jsou mocné a zákeřné sudičky. V tomto případě dezinformační oddělení KGB a Stb úmyslně přivřely oči nad nebezpečím vlivu čínských komunistů na své kolegy v Indonésii. Ti za jejich podpory došli k názoru - že přišel správný okamžik, aby se pokusili o státní převrat. V noci 30. září 1965 se o něj pokusili a zavraždili 6 generálů. Získat vládu se jim nepodařilo a indonéská armáda přešla do krutého protiútoku. Zlikvidovala desítky tisíc komunistů a vyhladila jejich stranu, která tenkrát patřila k jedněm z největších na světě.

I přes podobné debakly, sovětští vládci nikdy nepřestali klást dezinformaci na jedno z předních míst své snahy porazit protivníky. Nakonec to byl odkaz jejich ikony Lenina, který obdivoval nejen teror, ale doporučoval jako "zbraně" - klam, lež a pomluvu. Rusové do dnes řadí dezinformacii k základním principům  - jak provádět politiku. Nejedná se pouze o  rozšiřování falešných dokumentů, dopisů, rukopisů a fotografií. Propagace zavádějících či pomlouvačných drbů a chybných informací. Technika ovlivnovat politiku vlád jiných států, podkopávání důvěry občanů k politikům a diskreditace jednotlivců i organizací oponující ruské politice. Dezinformační operace jsou rozdílné od standartní propagandy. Většinou zahrnují nějakou tajnou činnost či propojení na řídící centrum.

Generál Agayants, "otec" moderní dezinformace

Dezinformační činnost provozují všechny zpravodajské služby světa. Patří to k jejich řemeslu. Ovšem nejdelší tradici mají Rusové a jsou nejlepší. Začalo to krátce po bolševické revoluci a  Čeka byla první špionážní organizace v moderní historii. Po reorganizaci to byla KGB v roce 1959, kde bylo vytvořeno speciální Dezinformační oddělení pod vedením legendárního generála  Ivana Ivanoviče Agayantsa.  Asketický Armén, ovládající několik jazyků, spojující puritánství s profesionální brutalitou - dal dohromady asi padesát důstojníků na ředitelství KGB (Centrum) a dalších dvacet na rezidentůře ve Východním Berlíně. Mimo to používal civilisty - vědce, techniky, vojenské odborníky - podle toho jak potřeboval.

Čas od času jeho lidé cestovali do zahraničí a přímo se zůčastnovali akcí. Agayants sám proklouzl do Švédska v roce 1963 a Pakistánu v roce 1965 a stejného roku se objevil v Indonésii. Pravidelně jezdil do satelitních komunistických států v Evropě kontrolovat jejich dezinformační oddělení. Jeho zástupce Sergej Alexandrovič Kondrašev řídil osobně v roce 1966 v Bonnu očernovací kampan proti západoněmeckým politikům. Další vysoký důstojník Jurij Ivanovič Lyudin alias Ivanovič Modin ztrávil deset měsíců v Indii, kde rozšiřoval zfalšované dokumenty - které měly ovlivnit volby v roce 1967. Rusové měli z tohoto oddělení rovněž agenty v diplomatických službách - nejznámější snad byl Vladimír Alexandroič Čučukin, první tajemník sovětské mise v OSN v New Yorku.

Andropov, muž jenž "probudil" islámský terorismus

Dnes už víme, že před tím než se rozpadla sovětská říše jako domeček z karet - Rusové měli rozjetou velkolepou operaci v muslimských zemích. KGB nechala vytisknout obrovské množství protižidovských a protizápadních knih jako coučást plánu vyvolání muslimských revolucí. Operace měla jméno  "Sionistskiye Gosudarstva" (Sionistické vlády) a krycí název -  SIG. Jeden z nejvýše postavených přeběhlíků, generálporučík  Ion Pacepa  vzpomíná, kterak dostával "lekci" od  Jurije Andropova: "Když je kvalitní dezinformace opakována do nekonečna, získá sama od sebe vlastní život a sama si vytvoří hordu vyznavačů a fanatických rozšiřovatelů."

Operace SIG byla Andropovovo dítě. Dezinformační oddělení KGB pracovalo denně 24 hodin, snaha přesvědčit islámský svět - že Izrael a USA chtějí přeměnit v říši sionistů. Andropov svým nejbližším spolupracovníkům nezastíral, že cílem je rozvášnit negramotné a utiskované davy do mstivé horečky. Výsledkem byl počátek terorismu a násilí. V roce 1978 KGB vyslala do islámských zemí okolo 500 tajných agentů - inženýrů, lékařů, učitelů a instruktorů - vyškolených v SSSR.

V pozdější době  "konspirační teoretikové"  specializující se protižidovské kampaně v muslimském světě začali rozšiřovat fámu o tom, že teroristický útok 9/11 zorganizoval Mossad. Jejich  "důkazem"  bylo to - že v osudný den na 4,000 Židů v New Yorku dostalo varování telefonem, aby nešlo do svého zaměstnání ve Dvojčatech. Tento  "výrobek"  dezinformačního oddělení v Moskvě převzaly nejen média v arabských zemích, ale autor best-selleru  "The Big Lie",  Francouz  Thierry Meyssan  - který tak vydělal pěkný balík peněz.

 

Na počátku byla ČEKA, potom NKVD, KGB a dnes FSB. Nějaké změny, ale dýka zůstává .....

Dezinformační činnost Rusů neskončila rozpadem SSSR. KGB byla snad jediná represívní komunistická organizace ze všech, která téměř neporušená vstoupila do služeb nového ruského režimu. Do dnes lze na internetu vyhledat video dokumentující kariéru ruského prezidenta Vladimíra Putina. Na něm je jeho projev na zasedání pracovníků nové zpravodajské služby, z nichž více než 98% dříve sloužilo v KGB. Prezident Putin tam za potlesku a smíchu přítomných připomíná - že dodržel svůj slib o tom, že se nemusí bát o svoji práci a budou oporou jeho vlády .....

Se svolením autora: Simon Achenbach (InfoPress, New York)

Diskuse bez cenzury, jakékoli cenzury, ZDE

 

 

Autor: Jan Sarka | čtvrtek 21.8.2014 10:27 | karma článku: 12,13 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jan Sarka

Chci vegetariánskou stravu do všech restaurací a hospod!

Když tedy prošel ten protikuřácký zákon, který se opírá o to, že zdraví návštěvníka hospody je důležitější než svoboda podnikání, chci aby bylo prosazeno zákonem, že se bude moci ve veřejných hospodách a restauracích vařit ....

9.12.2016 v 14:04 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Kouřím, kouříš, kouříme.....

Tenhle text jsem napsal před třemi lety........ A zase tu máme jednoho dobrého člověka, kterému záleží na mém zdraví tak moc, že chce zakázat kouření v restauracích. Tím hodným člověkem je Jan Korytář, který vede do voleb uskupení

9.12.2016 v 13:02 | Karma: 30,25 | Přečteno: 871x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Czechia zní možná krásně, ale pro angličtinu je totálně nepraktická

Před dvěma lety jsem se již k tomuto tématu vyjádřil. A jelikož je toto téma dnes zase aktuální, vyjádřím se ještě jednou. Tedy s vašim dovolením samozřejmě!

18.4.2016 v 11:15 | Karma: 16,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

To jak se Evropě vymstil obchod USA s Asadem v případě jednoho teroristy

Ač zde popisován mými “obdivovateli” jako nekritický propagátor všeho amerického, tedy mé vlasti, musím jejich úmyslnou neobjektivitu jako obvykle trošku pomuchlat.

31.3.2016 v 7:37 | Karma: 17,84 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

21. srpen, co více dodat....

Dnes si připomínáme výročí. Smutné výročí. Den, vlastně noc, kdy k nám vtrhly armády našich "bratrských" států. Výročí zmaření snu celé jedné generace.

21.8.2015 v 17:52 | Karma: 11,46 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
kluk z Pardubic žijící ve spojených státech,který nezapomněl odkud pochází... bez-cenzury.com

Seznam rubrik