Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století II.

Na počátku bylo Slovo.To Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh.A jelikož to slovo znělo v plnosti Jeho ticha, tak mělo obrovskou moc.  ......  I tak by se dala popsat podstata wu - shu,aktivního ne - činění,které přesto vše uzdraví a nic nenechá nedokončené.Ber kde ber,tak či onak.   ...  Dnes či pozítří,ale na tohle už nemáš příliš vliv.Tak co, přidáš se k nám? Přestože široko daleko nemáš přátele, nepůjdeš sám.

Lao - c: Tao te Ting

Proč tomu tak je?Protože příliš lpíme na pozemském životě a chceme si jen užívat.

Ten kdo správně řídí svůj život, nesetká se v pustině s nosorožcem, ani s tygrem - a procházeje bitvou zůstává bez úhony.

Nemá na těle místo - kam by nosorožec vrazil svůj roh, kam by tygr zaťal své drápy a kde by zbraň vyzkoušela své ostří.

Proč tomu tak je? Protože ještě nenastal čas jeho odchodu.

Studium zvyšuje vzdělání.Soustředění na Toho který zní v tichu/TAO/, však vede k oproštění.Oprošťování vede k postupnému jednání.Ne - jednání působí,že posléze není ničeho, co by zůstalo nevykonáno.

Kdo chce něco získat,musí se umět mnohého zříci.Dokud v něm přetrvávají zbytky osobních tužeb a osobního lpění, nemůže nic získat.

Vědoucí vždy dbá,aby žil v souladu s TAO /tedy aby byl jménem,zvučícím v Tichu/.Člověk, vědění teprve hledající, někdy o TAO dbá a jindy jde svou cestou.Hlupák se o TAO /tedy o To co zní v tichu/ nestará,případně se mu vysmívá.Ale právě posměch nemoudrých svědčí o síle TAO /jména které zní v Tichu/.

Item, jak pravili moudří: kdo pochopil TAO /Toho jež nabízí sílu těm kdo ji mají/, jeví se světu jako pošetilý.Kdo jde vstříc TAO /Síle v posměchu/, jeví se světu jako by ustupoval.Kdo jde pevně podle TAO /Řeky svaté touhy která tvoří/, jeví se světu jako by bloudil.

Skutečná cesta k Ctnosti se podobá prázdnému údolí.Skutečná vzdělanost jeví se neúplná.Skutečný charakter jeví se jako chatrný.

TAO /Síla jež tvoří orkán v pokoji/ zůstává skryto oku hlupákovu, ale právě to umožňuje jeho obrovský vliv, který vede k dokonalosti věcí i dění.

 

Na podobné téma :    Poděkování mým učitelům.

Užíváte si svůj život právě teď?

Síla, jistota, láska i všudypřítomně neviditelná dravost Ženy I.

Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století I.

Může někdy být křesťanství hodnotou samo o sobě?

Socialismus, komunismus, nebe - bude něco z toho fungovat?

Já, Evina, život a realita

Spravedlnost čeká, až se jí někdo ujme. ...

Chvála Moudrosti

 

Ústí nad Labem, 29.10.2011

 

Ing.Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | sobota 29.10.2011 10:35 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1303x