Odvážnému štěstí přeje

VV prosluly mnoha veletoči - většina z nich byla jen plácnutím do vody. Nyní si :-) ruskou ruletu zahrála Karolína Peak. Vyplatila se jí. Mám za to, že i nám se vyplatí odchod VV do opozice a vládní koalice posílená o stabilní pravostředovou stabilní platformu pod taktovkou krásné Karolíny.

VV byly prvním otevřeně podnikatelským počinem v politice. Podchytily 11% voličů - což je na novou stranu výrazný úspěch.

Pomohly vypoklonkovat Jiřího Paroubka na okraj politické scény. Za tohle jsem jim vděčný. Bez nich by se to nejspíše nepodařilo.

Působení Bárty a Johna bylo však naprosto nevěrohodné a nevypočitatelné. V tomto smyslu musím souhlasit s p.Kalouskem, že s něčím takovým se nedá spolupracovat.

Na druhou stranu je zde výsledek voleb pro pravo-středovou koalici. A tak to paní Peak zkusila udělat úplně jinak. Bez těchto rozkladných a nedospělých elementů.

Díky paní Karolíno. Naši politikové a možná i my voliči, jsme dostali novou lekci. Každý je nahraditelný - i šéf a zakladatel politické strany. Každá situace má svoje řešení. Jen je objevit, odvážit se, udělat a dotáhnou do konce.

Stalo se neuvěřitelné. Nevyzpitatelné a rozpadající se Věci veřejné jsou mimo hru. Ale přitom tady zůstává to přitažlivé, kvůli čemu vůbec pronikly do parlamentu.

Ani jsme nemuseli mít nové volby. Možná je to experiment - ale určitě zaslouží potlesk a tichou podporu. Pravostředová platforma v naší politice schází.

Pravostředová politická strana podporující svobodný a stabilní moderní stát s rozumnou sociální politikou. Strana, která je schopna doplnit a komunikovat jak s pravicí, tak s levicí. Možná také nutný subjekt k tomu, aby i u nás začala fungovat konstruktivní opozice.

Sobotka s Nečasem a Kalouskem se asi společně na ničem nedohodnou. Může jim Karolína Peake dělat prostředníka? Kdoví, ale je to nutný požadavek. Požadavek na průběžnou elementární dohodu s opozicí, která zajistí kontinuitu práva pro všechny bez prudkých a zásadních povolebních kotrmelců.

Na platformu kolem Karolíny se můžeme dívat jako na přeběhlíky ale také jako na deset statečných, odhodlaných a odpovědných. Budoucnost ukáže, který pohled je blíže pravdě.

Jsem ochoten respektovat moudrou odvahu tohoto kroku. Věci veřejné byl zajímavý a odhodlaný počin, který se ovšem nepovedl. Možná by se i dalo říci, že ta samá síla, která VV dostala do parlamentu se v parlamentu začala jevit jako paroubkovsko-marťanská. A to ji i je torpédovalo a deklasovalo.

Bohudíky za to. Deset poslanců se rozhodlo naplňovat svoje původní představy o volebním programu strany za kterou byli zvoleni. Mají na to právo a buďme jim vděční, že to udělali.

Zkrátka proto, že Bárta s Johnem ten program jen tak napsali a pak si s ním dělali co chtěli.

Nyní Bárta a John ostrouhali mrkvičku. Nevyplatil se jim politický podvod na voličích - zkrátka něco slíbili a a slibovali. Pak se však chovali naprosto jinak. Nyní dostali svůj účet.

Máme nárok na to, aby i naši politici dospívali a hledali nová řešení pro stabilní a funkční vládu. Hodně štěstí Karolíně a spol. i nám voličům.

Podobné téma:

Bárta, Karolína a ti ostatní. Politika a život jako byznys.

Věc veřejná - politické angažmá má svůj rub i líc

Nečas, VV,Babiš, anonymní pokladničky a korupce v ČR

Věci veřejné - ano či ne?

Chvála Moudrosti

Pravda, pokora a korupce. Nečasi ty v tom také jedeš!

Oligarcha Babiš se bojí VV - má proč?

Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století I.

 

Ústí nad Labem, 24.4.2012

Jan Rýznar

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rýznar | úterý 24.4.2012 7:33 | karma článku: 11,71 | přečteno: 963x