Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Období opoziční smlouvy-stále nepřekonaný vrchol české demokracie?

Článek Jana Kouckého  nabídl jiný pohled na období opoziční smlouvy. Hořekujeme, že v české politické kultuře naprosto chybí zkušenost s institutem tzv. konstruktivní opozice. Jména jako Bárta, Škárka, Bém, Janoušek nás nadzvedávají ze židlí.

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

V novodobé české historii jsme nezažili nechutnější veřejné handrkování vládních stran než to co předvádí již od svého jmenování současná vládní kloalice. Jedná se o úpadek politické kultury anebo se jen konečně zviditelnilala špína a podrazy, které jsou naší politice vlastní od 89. roku?

Pravdou je to druhé - špína podrazy a intriky byly v naší politice používány ve velkém od začátku 90. let.

Od r.1990-1998 jsem o tom věděl poměrně hodně. Postupně jsem vystoupal až do užšího vedení KDU-ČSL. Zmiňovaných bojů jsem se přímo neúčastnil. Jejich ozvěnám jsem však byl velice blízko. Leccos slyšel a na cokoli se mohl zeptat.

Špíny tehdy rozhodně nebylo méně. Teď začíná být jen ta špína více vidět. Špína a její protagonisté začínají ztrácet svoji neviditelnost. Se ztrátou neviditelnosti přichází možnost odsouzení a potrestání.

Nevzpomenu si na špičkového politika ČR před soudem na "vrcholu" svojí kariéry.... mám za to, že Vít Bárta tento neslavný primát drží. Budiž mu však přičteno k dobru, že jako první poslanec se soudním procesem souhlasil.

Po dvaadvaceti letech české demokracie se ocitla česká vrcholná politika poprvé před veřejným soudem. To je dobrá zpráva pro všechny občany.

Politika je svinstvo.  Kolem moci a peněz se vždy točili pěkní lumpové. Ať už se jednalo o moc světskou anebo o moc duchovní. Dříve i dnes -  a nejspíše nikdy nebude jinak.

Rozsudek nad Bártou je zajímavý - stal se prý obětí provokace. Je docela snadné si odhadnout čí provokace. Musíme tedy konstatovat, že v tom lítají všechny vládní strany. Jak se to mohlo stát - když 20 let tyhle čuňárny probíhaly ve stínu pražských historických budov a najednou je vše v přímém přenosu?

Kdoví - ale možná se konečně politické subjekty naučí hledání společného programu a cílů nějak inteligentně než tomu bylo doposud.

Vládní strany něco v šeru se svými lobbysty upekly a prosadili. Povykující opozice se se svými lobbysty těšila na konec volebního období. Pokud vyhrála nové volby, prohlásila předchozí vládu za neschopnou - levicovou*  pravicovou* - nehodící se škrtněte.

Dva roky rušila přijaté zákony a tři roky vymýšlela nové. S vymýšlením nových zákonů si moc hlavu nelámala. Stejně přijdou zase ti druzí a vše bude jinak. K čemu tento přístup vede? K dnešnímu celoevropskému marasmu.

Také by se dalo říci, že veřejnost pět let nic moc nevěděla a nějak - nepříliš informovaně mohla zasáhnout až po pěti letech. Já jako volič mám nyní dojem, že mohu zasahovat do politiky mnohem častěji a výrazněji než dříve. Dokonce mnohokrát za jediné volební období. Aniž bych musel k volbám.

John a Jarolím postpubertálně něco vykřikují. Žoviální Kalousek a aristokraticky povýšený kníže prohlašují, že s něčím tak hnusným se nedá vládnout.

No jo, vážení! My si docela dobře pamatujeme prepubertální reakci obou pánů na Bátorovo konstatování "chudáček starej ...". Pánové z TOP09 vykřikovali něco o odchodu z vlády a cca týden úspěšně - úsměvně trucovali. Důvod k jejich obstrukci byl vskutku závažný.

Hm ... v čechách je borčus už od Rakousko-Uherska /nechť pan kníže promine a nebere to osobně/.

To je špatná zpráva pro nás Čechy. Další špatná zprávou je, že v oslavované Evropě a např. konkrétně v Německu jsou na tom ještě hůře!

V daleké Fukušimě tsunami zničilo reaktor. Německá politická reprezentace během 60 dnů odstaví naprosto iracionálně všechny své jaderné reaktory. Reaktory, které desetiletí bezvadně fungují. Němci jsou tedy buď jasnozřiví - podle tzv.třetího fatimského tajemství má dojít v 21. století k zaplavení obrovských regionů vodou během okamžiku -  anebo naprosto bezhlaví.

Evropa se zničeho nic učí pracovat s emocemi. Vrcholní politici - jak jednotlivci, tak politická seskupení - reagují pod planutím emocí. Tady si zatím my češi můžeme oddechnout. Česká politická scéna po Paroubkově vzývání Marťanů a jakýchkoli jiných pomocných sil přešla sice na odpudivé, ale celkem neškodné běsnění a veřejné trucování v rámci vládnoucí koalice.

Můžeme se tedy na nedůstojné hašteření vládnoucí trojkoalice dívat jako na nový level české demoklracie? Svým způsobem ano. Nyní vidíme naše politiky naživo a v plné parádě. Vidíme jejich motivaci. Vše co je vytáčí a jak na to reagují.

Veřejné praní špinavého prádla je vždy lepší než tichá dohoda co kdo ukradne.

Můžeme brát otevřené a vědomé míchání racia s emocemi v politice jako projev renesance člověka v jeho znovu objevované celistvosti?  ... Potlačované a utajované emoce přikryté zmatenou vědou a skupinovými ekonomickými zájmy - globální oteplování, prý "zelená" podpora biopaliv, solární elektrárny, Bártova nejmorálnější strana ...

Největší dohodou - nedohodou české politiky byla prozatím opoziční smlouva. Byla pozitivem či negativem? Těžko říci. Na jednu stranu byla stabilní. Na druhou stranu to vypadá, že jej ízákladnou tehdy nebyla dohoda politiků, ale dohoda pravolevých lobbystů. To dokazuje zaryté přetrvávání "nelogické" oranžovo-modré koalice na mnoha radnicích.

Budeme se tedy těšit, že otevřený styl politiky povede k novému způsobu vytváření kabinetů, vlád a zákonů?

Kdoví, ale mnohé naznačuje, že by tomu tak mohlo být. Možná by se dalo konstatovat, že dochází k posuvům společenského nevědomí, které otevírá postupně vše, co před námi chtěli politici skrývat.

Nepříjemné úniky informací trápí spojené státy a nejnověji i Vatikán. VV mají svého Bártu. Kalousek má zase nejnověji podnikatele Jančuru. My se budeme asi dozvídat nepříjemné skutečnosti stále častěji.

Můžeme na ně přímo a otevřeně reagovat. Má to svůj smysl - společenská nelibost zaměřená na konkrétního člověka v jeho okolí vyvolá nějakou odezvu. ...  Ať se to komu líbí či nelíbí, probíhá očista společnosti. Anebo chcete-li, tak očista společenského či kolektivního nevědomí.

Možná je to neočekávané, ale je to v náš prospěch.

P.S.

Období opoziční smlouvy je nádherně popsané v dokumentu ČT2:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123147075-vladneme-nerusit/407235100021003/

 

 

Podobné téma:

17.listopadu - nevědomí-22 let nesvobody psychologie jako vědy část II.

Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století I.

Oligarcha Babiš v politice zachraňuje neekologické dotace na etanol

Za Kalouska a Janoty se odpustily daně za pul bilionů korun

Kdyby šlo u Bárty o princip, do tepláků by šlo několik sněmoven

Nezlobte dědečka - a hlavně mu nenastavujte zrcadlo

Levice,pravice - co s odbory? Cha cha chááá! Už jsou doma .... I.

 

Ústí nad Labem, 17.4.2012

 

Jan Rýznar

 

 

 

 

Autor: Jan Rýznar | úterý 17.4.2012 7:33 | karma článku: 12,80 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Jan Rýznar

ANO i Stropnický si stahuje kalhoty - přestože brod je v nedohlednu

Podle našeho ministra obrany Česká republika není nakloněna tomu, aby na svém území hostila vojska Severoatlantické aliance. Česká veřejnost podle Babišova ministra obrany totiž prý má špatné zkušenosti s pobytem nečeských armád n

14.5.2014 v 7:33 | Karma: 16,58 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Vděčnost Ruské federaci za osvobození v r.1945 - ano či ne?

Musím se přiznat, že mě velice zaujal novinový titulek:  Prezident Zeman se letos nezúčastní oslav Dne osvobození na ruské ambasádě. Objevil jsem jen na FB a v diskuzi bylo rozvíjeno pohoršení nad tím, že p. Zeman p

8.5.2014 v 20:32 | Karma: 25,95 | Přečteno: 1972x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Síla Lásky - mezi Budhou, Bohem Otcem všemohoucím a jeho církvemi.

Na facebook jsem dával jako prvomájové moto písničku Omnia Vincit Amor - vše přemáhá láska. Párkrát jsem si ji poslechl a hlavou mi začal běžet následující článek.

1.5.2014 v 13:15 | Karma: 8,26 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Vztahy a konflikty: ř-k kněz je nekompetentní především jako člověk

Vztahy v katolické rodině jsou povinné a podle toho vypadají. Tohle mi nějak včera vytanulo na mysli po jedné diskuzi. Vzpomněl jsme si na mnoho svých přátel a známých - terapeutů - kteří mi říkali už před deseti lety, že velice n

30.4.2014 v 9:02 | Karma: 12,59 | Přečteno: 873x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Ježíšovo "zmrtvýchvstání" je vlastně "smrt" vyzářením.

Křesťané nahlíží na Ježíšovu "smrt" jako na zmrtvýchvstání. Toto zmrtvýchvstání považují za jeden z nejpádnějších argumentů Ježíšova Božství. Jsou však kultury, kde tento typ smrti je docela běžně popisován i v minulém století.

22.4.2014 v 7:32 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.