Za devatero fotkami (Jižní Florida)

Dny se pomalu krátí, léto je v háji, do jara daleko, předaleko a vítr ze strnišť už serval listí i z toho příslovečného dubu. Chvíli jsem váhal, kam se v takovém čase virtuálně vypravit, ale když jsem narazil na blog pana Valička, hned mi bylo jasno. Do teplých krajin - na jižní Floridu!

Začnu na jihozápadním pobřeží v městečku Sarasota (asi 60 mil jižně od Tampy). Administrativně vzato čítá pouze asi 50 000 obyvatel, ale započítáme-li i přilehlou spádovou oblast (v Americe je někdy dost těžké říci, kde jedno městečko začíná a druhé končí), žije zde kolem půl milionu obyvatel. Na snímku je vstupní portál do místní Mariny (tedy přístavu pro malé, většinou soukromé lodě).

Jen kousek od Sarasoty se nachází bývalé zimní sídlo slavného cirkusu Ringley Brothers (dnes přetvořené na muzeum). Objekt je zakomponován v rozsáhlém a pečlivě udržovaném parku (v pozadí vidíte administrační budovu).

Asi nejznámější součástí tohoto objektu je Muzeum umění (John and Mable Ringling Museum of Art). Bylo založeno v roce 1927 a skládá se z 21 galerií vystavujících převážně evropské malíře z 16. - 20. století. Celková počet uměleckých exponátů se odhaduje na 10 000.

Celý jižní cíp Floridy je pokryt obrovským močálem zvaným Everglades. Bažinatý terén je porostlý travinami a rákosím a svůj domov v něm má celá řada vodních ptáků a samozřejmě také aligátorů. Podél severního a západního okraje tohoto národního parku najdete spoustu příležitostí k vyjížďce na speciálních vznášedlech (hovercraft).

Florida Keys je série ostrovů zdánlivě vybíhajících z nejjižnějšího okraje Everglades. Cesta po silnici č. 1 z pevniny na poslední ostrůvek (Key West) je zhruba 125 mil (200 km) dlouhá a z velké části vede po mostech přes moře.

Asi deset mil před Key West budete přejíždět Bahia Honda Key, kde jsou optimální podmínky pro koupání. Moře je zde teplé a neuvěřitelně mělké. I po sto metrech budete stále jen po kolena ve vodě.

Key West je malé městečko na úplném konci Florida Keys, které žije turistickým a rybářským ruchem. A taky duchem Ernesta Hemingwaye, který zde prožil část svého života.

Asi nejznámějším městem na jihovýchodním pobřeží je Miami. Pokud započítáme i přilehlou oblast, žije zde kolem 5 milionů lidí. Na snímku je okolí basketbalové haly American Airlines Arena (vpravo).

Miami je od Atlantického oceánu odděleno bariérovým ostrovem na kterém se rozkládá známá čtvrť Miami Beach. Kromě vyhlášené pláže je zde největším turistickým lákadlem pobřežní ulice (Ocean Drive) s hotely postavenými ve stylu Art Deco (na snímku).

Všechny fotky z jižní Floridy

Autor: Jan Řeháček | pátek 14.11.2014 9:09 | karma článku: 18,75 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45