strž

V dnešním pokračování poetického cyklu "Bez básně a Hany" se nedozvíme jakou krevní skupinu mají nejraději novozélandští upíři a zda je tuna pampeliškového chmýří těžší než sbírka maturitních příkladů z matematiky.

Stíny měsíčního světla se ochotně vtíraly do úzkých oken. Nahrubo otesané trámy jejich výpady trpělivě odrážely. Zarostlý poustevník odložil kalíšek třezalkového likéru, namáhavě se sehnul a ze staré dubové truhly pod obrázkem Madony vylovil letitý půllitr. Poté, co z něho jemně oklepal prach, si nasadil třírohý klobouk a vybelhal se ven. Na mýtince před poustevnou právě odkvétalo stádo pampelišek. Poustevník jednu utrhl a její křehké chmýří ochránil proti větru obráceným půllitrem. Pak pomalým krokem vyrazil po pěšince zarostlé kapradím směrem k hustému lesu. Uprostřed hvozdů zde odjakživa zívala bezedná strž. Na jejím okraji se poustevník zastavil a opatrně pampelišku vysunul z jejího skleněného bunkru. Naklonil se nad černou průrvou, stonek vystrčil přes okraj a do bělavé bambule krátce foukl. Drobné bílé padáčky se počaly snášet do vyzývavé temnoty jako listy vydýchnuté z nenapsané knížky.

+++

(devětsil rýmovaný)

vychladlou omáčkou noci
brodí se žáby a mloci
paprsek světla se bludně točí

ozvěny padají z velké výšky
nastrouhané peří pampelišky
vír oběhne ale neuskočí

scénář má plně ve své moci
tíha odpuštění je pouze pocit
načrtlý tužkou na obočí

+++

Poustevník přiložil dlaně k uším a napjatě naslouchal zda uslyší jak semínka pampelišky narazila na dno propasti. Ale z nitra Země se ozývalo pouze nesmlouvavé ticho. Kámen dokáže mlčet jako ryba. Po chvilce váhání si poustevník narazil klobouk do čela, ukazováčkem a palcem si sevřel nos a se zavřenýma očima skočil ze skalního ostrohu za pampeliškou.

Zdálo se mu, že padá celou věčnost. Vnímal pouze stěny strže rozmazané terminální pádovou rychlostí. Při pohledu nahoru už jen stěží zahlédl slábnoucí proužek měsíčního světla. Musel padat dobře půl hodiny než se odvážil pohlédnout pod sebe. Když se jeho zrak přizpůsobil černému absolutnu, vytušil, že i pod ním se rýsuje matný proužek světla. Proužek, který neslábne, ale sílí.

+++++++++

Nightwish: Dark Chest of Wonders

Předchozí díly série Bez básně a Hany

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Řeháček | pondělí 29.5.2023 9:09 | karma článku: 14,28 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45