Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

(Wolf Trap National Park)

Na několika místech se nám v parku rozplemenily invasivní asijské maliny, kterým se v angličtině říká "wineberries". Chuťově jsou o něco kyselejší než běžné maliny.

+++++++++

V červenci většinou zavládne horko a silné bouřky, a se zvýšenou teplotou a vlhkostí přijde i první vlna hub. Druhou očekávám koncem září.

+++++++++

Letos jsme měli obzvláště vzácnou návštěvu: u potoka vyrostl obří "Berkeley's polypore" o průměru 60 cm (viz 30cm pravítko na druhém snímku). Ač na to nevypadá, náleží do čeledi holubinkotvarých (Russulales).

+++++++++

Za plody léta lze považovat i malé mývaly, kteří se sice rodí už na jaře, ale teprve během letních nocí je rodiče vodí po parku a učí je základním životním dovednostem, jako např. jak si lze šplháním na strom zachránit kožich před liškou, anebo jak si lze šplháním u fotografa vysloužit pár psích granulí. Ty jim chutnají tak, že by se nejraději pozvali dovnitř na arašídové máslo.

+++++++++

Autorem všech fotografií jsem já.

(předchozí díly ze série "Za humny")

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Řeháček | sobota 9.9.2023 9:09 | karma článku: 16,17 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50