Archimédův zákon zrušen

Zdánlivě nekončící vládní seriál o opisování diplomových prací překročil v noci na úterý hranice České republiky a vydal se na vítězné tažení Evropou. Epicentrem nejnovějšího skandálu se stala řecká vláda Alexise Tsiprase.

Na mimořádné tiskové konferenci v Aténách včera řecký premiér připustil, že jeho ministr Archimédés ve své diplomové práci "Ponořování dřevěných koulí v napuštěné vaně" zcela nestoudně použil hned několik opsaných kružnic. Přivolaný soudní znalec v oboru plagiátorství konstatoval, že kružnice skutečně nejsou původní a vznikly buď korektivním protistlačením elipsy nebo ohoblováním pravidelného šestiúhelníku.

Evropská komise se tímto znepokojivým případem zabývala dnes časně ráno a aby zamezila dalšímu šíření opisovací epidemie, rozhodla se do roku 2020 stáhnout ze zemí EU všechny trojúhelníky a postupně je nahradit čtyřúhelníky, u nichž je potenciál pro opsání podstatně nižší. Trojúhelníky zkonstruované před rokem 2020 budou moci dosloužit, ale pouze budou-li vybaveny výstražnými trojúhelníky.

A řecká vláda postupovala ještě razantněji.

Poslanec Archimédés byl jednomyslně zbaven imunity a na dobu neurčitou odklizen do řeckého statistického úřadu, kde byl pověřen koordinací státního výzkumného úkolu na téma "průměrný obvod manželských trojúhelníků v egejském přímoří". Jeho vládní povinnosti převzal v plném rozsahu poslanec Pythagoras, který si s panem premiérem neprodleně dojednal audienci na druhou. Horkokrevnému řeckému parlamentu to ovšem nestačilo a po bouřlivém nočním rokování, kulminujícím těsně nad ránem kružítkovou bitkou a protestním pálením logaritmických tabulek, se zákonodárci rozhodli zrušit Archimédův populární zákon o nadlehčování těles v kapalině.

Jeho novelizace odráží křehký politický kompromis:

Tělo ponořené do kapaliny v klidovém stavu  je nadlehčováno silou rovnající se součtu čtverců nad oběma odvěsnami.

Jak se taková úprava odrazí v efektivnosti lodní dopravy si můžeme jen domýšlet. Potopené kocábky svým majitelům asi příliš zisku nepřinesou. Neblahé důsledky lze očekávat i v oblasti cestovního ruchu, který je v Řecku do značné míry závislý na možnosti koupání v moři. Jedna věc je ale jistá: od příštího roku budou v Evropě plavat už jen žáci u tabule.

+++++++++

(za faktickou správnost výše uvedeného ručí Agentura střelená kachna)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Řeháček | čtvrtek 19.7.2018 9:09 | karma článku: 27,54 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50