Strakonický(á) Švanda dudák aneb konec hodů divých radních

Headlinerem zpráv z města na soutoku Otavy a Volyňky je zcela jistě zdejší pivovar. Dlouhodobě končilo jeho hospodaření v červených číslech, přesto čtveřice nejvyšších manažerů podniku měla vyšší platy a zároveň se zvedly i odměny

Jsem muzikant a na politikaření … no víte co. Jde mi jen o to, aby se s kulturou nedělo to, co předvedla minulá nomenklatura, která za miliony korun opravdu nenabízela téměř nic, „utahovala šrouby“ přes osobní a politické půtky různými omezeními nebo dokonce zákazy a ze své skleněné hory shlížela na sprostý plebs. A vzhledem k tomu, že mám některé materiály vypovídající o nehospodárnosti a v podstatě defraudaci k dispozici, chápu, že to zajímá i Policii ČR. Ostatně jihočeské okresní město není jedinou kulturní Fata Morganou v této zemi.

 

Po ukončení tzv. 100 dní hájení však nacházíme již první pozitivní změny. Vznikla zvolená kulturní komise sdružující širší zástupce kultury a zastupitele, která bude přerozdělovat po uvážení a schválení zastupitelů 1 milion korun všem subjektům, které splní požadavky zadání pro dotace či granty na kulturní aktivity a která se bude snažit být parlamentářem a průnikem mezi veřejností, uměleckou frontou a radnicí ve městě. Ve fázi výběrového řízení na provozovatele leží řešení na provoz velmi zajímavého prostoru Jedárna na strakonickém hradě, sdružení JSME STRAKONICE úspěšně pokračuje v Galerii pod otevřeným nebem a přípravách na další artové a designové záležitosti, lidé stále více nacházejí cestu na koncerty nejen do rockového klubu Křemelka, v KD najdete jména jako Wohnout nebo divadlo La Fabrika.

Takže mnou kritizované „opomíjení menšinových či problémových žánrů ( které minulé vedení města naprosto jednoznačně nepodporovalo ) skončilo a celkově je trochu cítit uvolněnější atmosféra na této frontě. Přesto jsou to zatím jen krůčky, které by neměly ustat nebo se měnit ve zmatené poskakování odnikud nikam.

 

S Martinem Vadlejchem jsme se shodli, že spojíme dva nápady. Vizi multižánrové přehlídky všech kulturních těles a subjektů (které ve Strakonicích dlouhodobě působí a v podstatě „reprezentují“ město, ) a s tím spojenou veřejnou diskuzi o tvorbě, formě a koncepci podpory veškeré kultury , kde by kultivovanou a moderovanou formou na veřejné platformě diskutovala strakonická veřejnost společně s politickou reprezentací města o daných tématech a problematice financování kultury ve městě včetně účasti zajímavých a erudovaných hostů, kteří se mohou k problému vyjádřit. Říkejme tomu prozatím pracovně STRAKONICKÉ FÓRUM 2015.

 

Čtyřdenní přehlídka s výstavami, autorským čtením, divadelními představeními, perfromance , projekcí alternativních filmů, v neposlední řadě tanečními vystoupeními a samozřejmě koncerty. Na rozličných, očekávaných i netradičních místech a prostorech. Pro nejmenší pro seniory. Od Nektarky pro naše prarodiče po heavy metal. Od každého kousek pro každého, čistě podle chuti. A samozřejmě zadarmo ( ovšem POZOR, nic není ZADARMO ! ) Naším záměrem je tuhle akci uspořádat společně s městem, jako ukázku dialogu o kultuře. Projekt by mohl mediálním zpracováním posloužit jako důstojná sebereprezentace, ale i jako možnost zviditelnit město jako takové v očích zbytku republiky. Takže zpracujeme žádost o dotaci a budeme doufat v konstruktivní dialog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na webu Veřejné správy píše PhDr. Alena Mockovčiaková: 

"Čísla o financování místní kultury z veřejných rozpočtů mají reálnou vypovídací schopnost až tehdy, jsou-li analyzována a vyhodnocena v souvislostech reálných podmínek, ve kterých se místní kultura uskutečňuje. Jedná se o součást veřejných statků a veřejný zájem na nich je obvykle vyjádřen různými formami podpory tvorby, distribuce a užití všech typů, činností a produktů kultury….

Místní kulturou se rozumí především způsob života lidí v obcích a městech, jejich vlastní tvořivé, sdružovací, sociální a komunikační aktivity, vztah ke kulturnímu dědictví, k prostředí obce, vztah k místním tradicím a zvykům i jejich udržování. Součástí takto chápané kultury jsou i související činnosti, služby a produkty právnických osob. Zvláštní postavení má v tomto směru veřejná správa, zejména územní samospráva.

Za subjekty místní kultury je možno pokládat:

právnické a fyzické osoby, které v oblasti kultury působí (od profesionálních zprostředkovatelů až po zájmovou činnost dětí)

územní samosprávu, která v rámci své působnosti plní úkoly v oblasti místní kultury

orgány státu (ministerstva a okresní úřady), které v rámci zákona uplatňují zájem v oblasti kultury cestou legislativní a finanční podpory

Není paradoxní, že roste význam veřejných rozpočtů pro udržení a ekonomické přežití komerčně nepřitažlivých činností a produktů kultury".

 

Tak tohle jsou slova odborná a jednoduše řečeno výstižná. Jak budou naplněna ukáže čas. Proto směřujeme tuto naši aktivitu k termínu v kalendáři, který bude při svém naplnění moci posloužit k položení různých a legitimních otázek:„Co se tedy po roce ve strakonické kultuře změnilo ?  Co společně můžeme zlepšit pro strakonického občana v kulturním portfoliu ? Co naši voliči chtějí ?"

Ale nezapomínejme ani na slova pochvaly, tolik důležitá pro podporu každé lidské práce.

Strakonice sobě a zároveň všem.

Slova vyřčená společnými ústy, které vdechnou spícímu městu „polibek kulturního života“. 

 

Autor: Jan Raus | sobota 28.2.2015 8:19 | karma článku: 15,43 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25