Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strakonice 4ever a nejen sobě #2

„Noční maloměsto smutný obraz skýtá, nikde se nic neděje a všude je vše zticha, na pusté křižovatce semafor trapně  bliká, žádný auto neprojíždí, smysl mi uniká“.

 Tak tohle je úvodní verš první sloky jedné z prvních písniček kapely Z ničeho nic napsaný v roce 1989. Celý song neumětelsky pranýřuje tehdejší nudu a šeď ryze průmyslového a industriálního města na soutoku Otavy a Volyňsky. Chybějící společenský život drcený individualismem vyseděným na gaučích  v obývácích před televizí u seriálů, pokud to shrnu jednou větou.

 Podobnost v současných Strakonicích lze v určitých bodech nalézt i dnes. Ale to je na dlouhé a jiné povídání.

 Ať je to s mírou nudy a šedí v očích každého občana Strakonic jakkoliv v pořádku či nepořádku, určité oživení ulic, parků a dalších míst ve městě lidmi v jednom zářijovém víkendu určitě není věc nereálná, negativní ovšem ani samospásná.

 Dramaturg festivalu Petr Hnilo na toto téma uvádí:„Naším záměrem je přiblížit veškerý program všem, demograficky ho rozmístit a dostat do každé části města a vnést do ulic dobrou festivalovou náladu“. 

 

 Chtěl bych proto v pár následujících řádcích představit všechna místa, kde proběhne program multižánrové přehlídky strakonické kultury s názvem

STRAKONICE NEJEN SOBĚ 2015.

 

 Ačkoliv patřím k vyznavačům kultu strakonického teplárenského komínu a bojuji (nenásilně společně s dalšími "komínisty" :-) ) za jeho včlenění do městského znaku a uznání coby symbolu města, představení míst, které poskytnou zdarma kulturní koktejl začněme na strakonickém hradě, jehož věž Rumpál je symbolem současným a dlouholetým.. V komplexu stavby postavené v goticko-barokním stylu funguje Základní umělecká škola, Muzeum Středního Pootaví a Šmidingerova knihovna. Všechny tyto instituce nabídly své prostory a služby, v Rytířském sále proběhne den pře zahájením 4um-Strakonické kulturní fórum, v Maltézském sále vernisáž volného sdružení Strakonice v republice, výstavu očekávejte i v Zámecké galerii. Na II.hradním nádvoří proběhne hlavní program určený pro všechny věkové kategorie. V nedaleké Jedárně se bude míchat koktejl rockové muziky napříč generacemi s jazzovým jam session Charlieho Blažka se soubojem decibel strakonických sound systémů. Lávka u jezu poskytne prostor pro všechny příznivce světelných a ohňových efektů při noční exhibicích a ve směru imaginární prohlídky zmiňme léty prověřenou stage před Měšťanským pivovarem, kde svou klasiku předvedou kapely Hamr a Mad Ride, prostor před restaurací Zavadilka, kde budete moci vyzkoušet mimo klasických i velký, lidský fotbálek nebo Čajovnu Pod Stolem, která nabídne mimo svého klasického menu několikero autorské čtení či vernisáž.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihned v úvodu festivalu rozestřeme hudbu od altánku s piánem za OD Prior až k mostu v Ellerově ulici u DDM, o večerní koncerty strakonických rockových kapel se rovnoměrně podělí stage v kempu na PodskalíHudebním klubem Křemelka, jazzové a swingové či taneční melodie zazní v Kavárně Kafíčko včetně vernisáže fotografií Václava Wonkyho Krále, svým dílem se připojí i restaurace Jiskra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako centrální bod festivalu bude sloužit prostor tržnice U sv. Markéty, kde bude po celou dobu festivalu fungovat Infocentrumnáměstí jako takové nabídne instalaci plastiky Ikarus a na proslulém strakonickém „Piškotu“ proběhne bubenická exhibice seskupení 100 Fingers &  5 Pints. Další zásadní místo konání rodinného i alternativního programu poskytnou Rennerovy sady, kde se v produkci Sunshine Cabaret a Jsme Strakonice vystřídají různé generace účinkujících v zajímavě komponovaném pall mallu. Festival zavítá i na ZŠ Povážská nebo do Domova pro seniory na Jezárkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pokud narazíte na muzikanty, loutkáře, herce nebo jiné pouliční kumštýře všude jinde ve městě, nedivte se. I to je záměr a možnost pro každého účinkujícího. Vyhláška zakazující buskering v ulicích města zatím neexistuje – doufám.

 

Místa, kde se bude v rámci festivalu, pro všechny z vás ZDARMA, něco dít tedy znáte. V následujících dnech začneme s představováním jednotlivých účinkujících, závěrem tohoto textu si dovolím upozornit na právě spuštěný crowdfundingový účet projektu STRAKONICE NEJEN SOBĚ 2015, kam můžete přispět vámi zvoleným obnosem a přímo tak akci finančně podpořit.

https://www.hithit.com/cs/project/1588/strakonice-nejen-sobe

 

 

Autor: Jan Raus | úterý 4.8.2015 14:38 | karma článku: 25,15 | přečteno: 1825x
  • Další články autora

Jan Raus

Rok 2018: Osm v Baccaratu nestačí

Bezbřehý optimismus, navlečený na všechna nejasná očekávání, nedočkavě přešlapuje na ostrém startu roku 2018. Ten osmičkou ve svém letopisu tradičně zakulatí historii tohoto národa a rozdá jeho budoucnost jako karty na Baccarat.

1.1.2018 v 13:13 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Kudy ven z kruhového objezdu?

Punk byl vždy hnutím lidí, kteří se cítili ze společnosti vyřazeni anebo do ní patřit nechtěli. Byl a je to prostor, kde má každý možnost se vyjádřit. tvořit podle svého, bez ohledu na konvence a normy. No Future? Dovolte úsměv.

16.12.2017 v 20:20 | Karma: 34,30 | Přečteno: 3734x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Lenka Vaníčková - I nádraží je katedrála

Je Václav Hrabě autor, díky kterému si na obchodní akademii uvědomíte, že určitě nebudete účetní a půjdete studovat literaturu, abyste se o něm dozvěděli více? Možná ano, možná ne, v případě Lenky Vaníčkové tomu tak bylo.

6.12.2017 v 13:12 | Karma: 29,32 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Něco takového by nevymyslel ani sám Mrożek - Tego by nawet sam Mrożek nie wymyślił

Česko-polské vztahy prošly v posledních sto letech mnohdy bouřlivým vývojem. Nyní jsou poněkud v útlumu. Politická absurdita současné moci je ovšem tím, co naše národy minimálně spojuje..Říkám si: Ani Mrozek by tohle nevymyslel...

25.11.2017 v 12:12 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Markéta Vozková - Austrálie je zázračný kontinent

Práci i soukromí hodí Markéta Vozková na několik dnů za hlavu s razancí kriketového bowlera. Didgeridoo, maorská Haka v Lucerně i festivalový pelmel filmů od protinožců patří již tradičně v listopadu do jejího života.

14.11.2017 v 11:11 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic