Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šedesátka báječných mužů s létajícími stroji

Prvním lednem 2016 započala již 60. sezona strakonických leteckých modelářů a to tradiční Novoroční soutěží házedel. Letečtí modeláři zde nenápadně působili a působí již šest dekád, 23. dubna 1956 vznikl Klub leteckých modelářů.

Tomuto zajímavému hobby propadla spousta různorodých lidí, v jejich řadách najdeme nejen mistry republiky, ale dokonce i mistra světa. Čímž se pravděpodobně mnoho dalších podobných zájmových organizací ve městě pochlubit nemůže. I přes dosažené úspěchy a kontinuální práci s mládeží se tento koníček a vášeň pro volný let spíše dědily a dědí v rodinných společenstvích a jeho základna nebyla a ani v současnosti není z těch nejpočetnějších. Kombinace řemeslné zručnosti a trpělivosti při stavbě modelu, fyzické kondice při soutěžích a schopnosti umět „přečíst luft“ dělá z leteckého modelářství zajímavé, ale převážně časově náročné hobby.

Díky otci, který je v současnosti předsedou LMK Strakonice, jsme společně s bratrem tomuto koníčku v dětství neunikli a náš dětský pokoj dlouho zdobily cenné diplomy s medailemi Svazarmu.

 

Ustavující schůze Letecko-modelářského klubu ve Strakonicích proběhla 23. dubna 1956, ačkoliv zmínky o modelářích na Strakonicku registrujeme už během 2. světové války a počátkem 50. let. Klub byl založen v rámci Aeroklubu Svazarmu a jeho prvním předsedou byl zvolen Karel Jonáš. Domovským letištěm se stalo to strakonické v Lipkách a příhodná plocha u obce Novosedly kde se dodnes pořádají okresní soutěže. První modelářskou dílnou byly prostory na letišti a následně v Dimitrovově (dnes Bezděkovské) ulici, které byl klub donucen opustit v 70. letech. Ztrátou společných prostor se činnost víceméně přesunula do domácích dílen a nadále se s dětmi a mládeží pracovalo až od roku 1981 v různých prostorech ve městě. A to až do roku 2011, kdy LMK Strakonice ukončil své aktivity s mládeží v dílně v ulici Kochana z Prachové.

 Klubem „prolétlo“ za šedesát let několik stovek členů ze Strakonic, Volyně, Bavorova nebo Blatné. Jmenujme například nestora strakonických modelářů Karla Bače, průkopníka rádiem řízených modelů vrtulníků a rovněž letošního jubilanta Aloise Nepeřeného  či nejúspěšnějšího člena klubu, dlouholetého reprezentanta ČSSR a ČR v kategorii volných motorových modelů F1C, mistra světa družstev v roce 1997 ze Sazené a mistra Evropy z roku 1982 z německého Züllpichu, Václava Paťka. Bronzovou medaili z MS družstev v USA vlastní v kategorii volných větroňů F1A Luboš Slavíček, medailových umístění ve Světovém poháru dosáhl Roman Volf v roce 2005. Titulem mistra republiky se mohou pyšnit mimo již jmenovaných Josef Švrček, další reprezentant Karel Hlouček nebo Michal Pán. Strakoničtí modeláři rovněž pravidelně a na vysoké úrovni organizují regionální soutěže pro mládež i dospělé.

 

 Jako vše, prošlo i letecké modelářství za šedesát let překotným vývojem. Nejen na poli dostupnosti a využití nových materiálů a technologií při stavbě rozličných modelů, stejně tak i po své sportovní stránce. Základními kategoriemi pro soutěže volných leteckých modelů jsou F1A (větroně, které se vypouštějí z vlečné šňůry), F1B (větroně, které pohání gumový svazek) a F1C (motorové modely na pístový motor), a RC modely - rádiem řízené modely a makety s elektrickým pohonem. Další oblíbenou kategorií, hlavně u mládeže zůstávají házedla nebo vystřelovací kluzáky.

Finanční náročnost jasně diferencuje výběr jednotlivého typu modelů nebo kategorie a s tím spojená účast na sportovních soutěžích. Od tzv. modelaření pro radost z pobytu na čerstvém vzduchu s malým modelem, které vás přijde na pár stokorun ročně, po špičkové letecké modelářství na mezinárodní úrovni, které obnáší náklady v řádech desítek tisíc korun.

60 let LMK Strakonice

 

Popřejme proto všem těmto báječným mužům s létajícími stroji do jejich dalšího působení dostatek úspěšných startů i přistání, neutuchající elán a radost z létání. Snad blízká budoucnost přinese následovníky a pokračovatele úspěšné letecko-modelářské tradice ve městě. Ačkoliv zvednout děti od herních simulátorů a konzolí a přivést je k manuální činnosti a pohybu na čerstvém vzduchu nebude úkol vůbec snadný. Ovšem ne nemožný.

Autor: Jan Raus | sobota 23.4.2016 20:00 | karma článku: 28,90 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Jan Raus

I'm not a 21st Century Digital Boy

Co způsobuje "inteligenční exploze ultra-inteligentních strojů" lidskému mozku a našim životům obecně? Je již dnes definován takový stroj, který sám o sobě daleko předčí všechny lidské intelektuální aktivity? Doufejme, že nikoliv

31.3.2019 v 14:15 | Karma: 23,75 | Přečteno: 5438x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

FeNoMen #1: Alexandra Dodd - Papoušek, hokejka a bikiny

Alexandra Dodd, kapitánka ženského hokejového týmu Canterbury Eagles, hrajícího hokejovou ligu Nového Jižního Wallesu v Austrálii, coby premiantka v mediálním projektu o různých a úspěšných ženách současného světa okolo nás.

17.6.2018 v 12:11 | Karma: 31,33 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Když muž sám snídá a žena je v práci

Pokud se dnes, z jakéhokoliv důvodu, ocitnete kdekoliv, kde je na hromadě přehršel různých magazínů pro ženy, musíte, jako muž, konstatovat, že tolik zbytečně potištěného papíru nenajdete možná ani ve Sběrných surovinách.

5.6.2018 v 15:16 | Karma: 34,21 | Přečteno: 9854x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Kde domov můj? Zde domov můj...

Kde domov můj? V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj

1.4.2018 v 12:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 8047x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Kecy, sex nebo poezie? Račte si vybrat!

Stín ignorance, pohlavního diformismu, verbálního primitivismu uniformního stáda, v uměle polarizovaném světě, se nenápadně vkrádá i tam, kde bychom jej nejspíš ještě nedávno ani nehledali. Kupříkladu v poezii, a to i ve Vogonské.

20.3.2018 v 22:22 | Karma: 33,48 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic