Paul Newman: Hej Hombre!

I v dobách probíhající normalizace, kdy nás ČST “modelovala” budovatelskou nebo sovětskou propagandou se našlo v jejím programu vždy něco, co “tak trochu smrdělo Západem”. Věhlas některých filmů nebo slávu filmových hvězd nedokáza

 Právě posledně zmiňovaný Paul Leonard Newman, by letos v lednu oslavil 90.narozeniny. Přesně 26.ledna. Neoslavil jelikož zemřel ve věku 83 let v roce 2008. Americký herec,režisér a závodník CART a majitel týmu Newman/Haas Racing oceněný Oscarem, Zlatým glóbem, Emmy a cenou v Cannes se zapsal nesmazatelně do americké kinematografie už koncem 50.let a citlivým, ovšem dostatečně tvrdým, odolným hrdinou v rolích, které dokázal mistrovsky ztvárnit učaroval ještě mojí generaci v 80.letech.

 

 Výčet jeho filmů, které lze označit i dnes za zásadní je nespočet. Ovšem, kdo stejně jako já fandil dvojici Newman- Redford ve filmu o jednom geniálním dostihovém Podrazu  (The Sting, 1973) či dvojici bankovních lupičů ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid, kdo prožíval nespravedlivý osud  Johna Russela  přezdívaného Hombre stejně jako touhu po svobodě „Frajera“ Luke Jacksona (Cool Hand Luke, 1967), ten má tohoto herce s nejmodřejšíma očima prostě v oblibě.

Otec Arthur Samuel Neumann byl německý Žid a matka Terézia Fecková Slovenka, rodačka z vesnice Ptičie nedaleko Humenného. Newman netíhnul k žádné víře, avšak označoval se za Žida. Herectví se věnoval už na škole a vrátil se k němu ihned po druhé světové válce, kde sloužil v americkém námořnictvu jako střelec a radista. První rolí, kterou na sebe tehdy třicetiletý herec s ostře, ale příjemně vyřezávanou tváří upozornil byla role boxera Rockyho Graziana ve filmu z roku 1956 Somebody Up There Likes Me. O dva roky později přichází průlomový okamžik v kariéře, když trio Paul Newman, Elizabeth Taylor a Burl Ives strhává diváky po celém světě ve filmové adaptaci divadelní hry Tennesseeho Williamse z roku 1955 Kočka na rozpálené plechové střeše  (hra byla oceněna Pulitzerovou cenou ) a Newman je za svůj výkon nominován na Oskara. Toho ovšem získává téměř o třicet let později. Výkon ve filmu z prostředí kulečníkového hazardu Barva peněz ( The Color of Money, 1986) v roli stárnoucího biliárového šampióna Eddie Nelsona byl jedním z jeho hereckých vrcholů. Tím spíš, že k úspěchu filmu přispěli nemalou měrou renomovaný režisér Martin Scorsese a vycházející hvězda Toma Cruise, který v tom samém roce natočil Top Gun.

 

 V osobním životě neměl Paul Newman již takové štěstí a prošel si i trpkými úskalími, jakou jistě byla smrt jeho jediného syna Scotta, který zemřel v roce 1978 na předávkování drogami.

Že se ovšem jednalo o velmi všestranného člověka dokazuje i jeho šíře talentu i v jiných odvětvích . Paul Newman se prosadil i jako uznávaný režisér, do svých filmu obsazoval svou životní lásku Joann ( např. Rachel,Rachel, 1968). Velkou část svých příjmů z nemalých filmových honorářů věnoval Newman na dobročinné účely. Prosazoval zastavení masivní výroby zbraní., ale se stejnou vervou vybudoval prosperující gastronomickou firmu a velmi úspěšnou automobilovou stáj..Nakonec není tajemstvím, že Newmanovou velkou zálibou byly automobilové závody,  v roce 1979 dokonce obsadil 2. místo ve slavném závodu Le Mans.

 

Za Paulem Newmanem určitě zůstal velmi pestrý a bohatý život. Chuť žít a užívat si dokázal skvěle transformovat do charakteru svých postav, které působily reálně drsně, ale vždy sympaticky a příjemně. A to na obě části publika. Každý mladý muž chtěl vypadat stejně jako on, Ti zkušenější později toužili po neskutečném charisma, které tolik dokázalo rozechvět dívčí a dámská srdce. Nakonec i moje babička říkávala: „Ten Ňjúmen, to je ale fešák“.

 

Fešák Paul zemřel 26. září 2008, kdy podlehl dlouhému boji s karcinomem plic.

 

Salvator Dali napsal: „Opravdová sláva, to je skutečná nesmrtelnost.“ V případě Paula Newmana nemám závěrem co víc bych dodal. 

 

Ačkoliv... úplným závěrem si dovolím nabdnout českou verzi textu písničky, kterou mám rád, stejně jako celý film, Paula Newmana a Roberta Redforda.

Kapky mi padaj na hlavu 
autoři: Vlastimil Shaana Šantroch, Dana Daňková
Rain Drops Keep Falling On My Head / B.J. Thomas

Kapky mi padaj na hlavu
A já klidně dál jdu bez deštníku
v louži si klidně zaplavu
A plavím se po mořích co jsou na chodníku

Kapky mi stále padaj do očí
a já přesto nikam neutíkám
ještě si trochu poskočím
a vážně se těším z toho jak voda stříká

Vždyť to mám rád. Mám rád
když svět se v dešti koupá
Všechna hloupá
špína je pryč
a já ve štěstí
pořád doufám

Když déšť mi padá na vlasy
Když teď právě bouře zlá
si přiletí až k nám
Čert vem trapasy
Jen ať do bot teče mi
já si to užívám

Vždyť to mám rád
Já mám to vážně rád

(Mezihra)

Všechna hloupá
špína je pryč
a já ve štěstí
pořád doufám

Když déšť mi padá na vlasy
Když teď právě bouře zlá
si přiletí až k nám
Čert vem trapasy
Jen ať do bot teče mi
já si to užívám

Vždyť to mám rád
Já mám to vážně rád

Autor: Jan Raus | úterý 17.2.2015 23:32 | karma článku: 22,00 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25