Kdo je nejlepší z Nejlepších?

S tajícím sněhem a nastupujícím jarem se pravidelně roztrhne pytel s vyhlášením různých anket, zveřejňováním nejrůznějších žebříčků a udělováním různých cen. V českých zemích poměrně zakotvená tradice, dost často povýšená na celov

 Každý umělecký směr nabízí hned několik možností, jak odprezentovat„zcela nepochybně to nejlepší“ Máme dvě soutěže krásy – Miss ČR a Česká Miss. A v umění zřejmě jdeme stejnou cestou. Ročně se v Česku natočí pár desítek filmů a ty, které se vůbec dostanou do kin můžete spočítat na prstech na rukou. Jinak končí v nočních hodinách na ČT Art a to ještě jen ty, které spoluprodkuje ČT. Přesto udělujeme naší zemičce Ceny české filmové kritiky a Českého Lva.Cenu Alfréda Radoka v situaci, kdy Nadační fond cen Alfréda Radoka po ročníku 2013 ukončil její udělování nahradila Cena divadelní kritiky. Herci a divadlo všeobecně více ovšem vzhlíží k cenám Thálie. U hudby jako takové je cen a ocenění přirozeně nejvíce, jsme přece národ hudební, potomci Smetany, Dvořáka nebo Martinů, ačkoliv současný trend bohužel spíše nahrazuje starého a dobrého muzikanta v českém pořekadle: Co Čech, to supertalent nebo superstar. Takže jen pro zajímavost některé z hudebních ocenění – česká podoba Grammy „Anděl“, nesmrtelná a nejzbytečnější anketa Zlatý slavík, Břitva, Žebřík, Cena Bedřicha Smetany – ať nepomíjíme klasiku, ale i Ceny hudební kritiky Apollo, Beatová síň slávy  nebo třeba Krtek. I ten může být ve vaší dvoraně slávy. 

 

Takto by se dalo pokračovat u dalších uměleckých aktivit, tak raději rovnou přejděme k věci.

 

Do jaké míry vypovídají ceny a ocenění o kvalitě produkce nebo produktu?

Do jaké míry u těch cen, které vyhlašují samozvané akademie, kritika a odborná veřejnost, rozhodují marketingová lobby ?

Do jaké míry posoudit u něčeho většinou naprosto originálního – a tudíž naprosto jednoznačně neporovnatelného – co nebo kdo je z toho to nejlepší ?

 

Věčný problém, který by se dal objasnit tak, že ceny vždy vypovídají o dobovém (ne)vkusu, možná dokonce i o mravech ( i těch špatných), resp. o typizovaných modelech chování a (ne)myšlení jisté části kulturních pracovníků v tom kterém časoprostoru.

Ceny vypovídají o tom, o kom vypovídat mají. Na některé se buď zapomene, přehlédne a nebo nedohlédne.

V atletice je vítěz jasný. Tam se pracuje s časem, dálkou nebo výškou a poměřuje se poměřitelné. Ovšem v umění to neplatí a platit ani nemůže. Aby bylo možné říct, kdo je „nejlepší“, musela by pěvecká soutěž nejspíš vypadat tak, že bych všech 12 finalistů zpívalo stejnou píseň a předsedkyní poroty by byla Gabriela Demeterová. A to by diváka asi tolik nebavilo. Tím méně prodejce reklamy v takových přenosech. Slavnostní vyhlášení několika finalistů a poté jednoho vítěze,  dnes toho „nejlepšího z nejlepších“  je nepochybně zajímavý marketingový tah. Všichni chtějí přece znát toho nejlepšího

 Ovšem minimálně stejně zajímavou informací, na kterou však v masovějších médiích nějak nezbývá místo, je i to, kdo „ty nejlepší“ vybral a z čeho vybíral, kdo svou „právě vycházející hvězdu“ do soutěže přihlásil. Případně na ní upozornil. A zcela bazální zadání. Kdo vybral porotce, kteří rozhodují o ceně a kdo jim dal podklady pro to koho a za co nominovat ? Jaká práce  nebo autorita je opravňuje k oceňování té nebo oné tvorby ?

 

Každá cena, ocenění či vyhraná anketa zvedá cenu umělce. Měla by. Ovšem umělci dnes o své ceně nerozhodují, Ocenění by mělo znamenat zvýšený zájem publika, sponzorů , pořadatelů a médií. Nic moc z toho se nekoná, takže jediní, kdo na tom vydělá jsou časopisy pro náctileté a bulvár. Koeficientem výtěžnosti posuzované umění nepotřebuje sošky, medaile a plácání po zádech. Potřebuje pro svou existenci zajistit alespoň standardní finanční prostředky na normální a důstojné fungování. Ostatně stejně jako zbylá menšina umných lidí,kteří svou obyčejnou prací vytváří výrobky, produkty a hodnoty, aby to všichni novodobí top manažeři mohli zaznamenat do tabulek a grafů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Raus | sobota 21.3.2015 20:35 | karma článku: 15,14 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25