A.bsolutně N. euvěřitelný O. braz Č. eské R. etardace

Sapere Aude - Quintus Horatius Flaccus. „Odvaž se vědět“, v přeneseném významu „Měj odvahu používat vlastní rozum." A český volič toto (typicky po svém) naplnil ...

 

Od předčasných voleb v roce 1998, po kterých nám dva největší oportunisté polistopadové éry, Klaus se Zemanem, "moudře a státnicky zajistili" svým mocenským panfletem "stabilní politické prostředí", neměli a nemají voliči mnohdy z čeho vybírat. Koryto bylo dlouho rozdělené mezi velké, tradiční a politickým žargonem "systémové" strany, které postupně dostaly od svých vlastních voličů na frak. ODS to odnesla jako první, nyní jí z piedestalu následují sociální demokraté. I Hydra oligactic (Nezmar hnědý) české politiky, Miroslav Kalousek, přežil svou klinickou smrt jen o pověstný šedý knížecí vlásek. 

Po letech třenic, skandálních odhaleních a vrtěním různými typy psů chce nyní, a vlastně ho už má, koryto jen jeden Napoleon. Zaměstnává a dává vydělat více lidem než je pracujících, které přímo i nepřímo platí stát (a i to už je co říct), jako ministr financí, vždy jako poslední z vyvolených, sděloval národu dobré zprávy o tom, jak se vlastně máme dobře a budeme mít ještě lépe. Pokud jste to sami nepoznali, vaše chyba! Mohli jste se to určitě dočíst v periodikách, které sám vlastní. Z výsledku je celkem patrné, že "novodobý Jánošík" bude dál bohatým brát a chudým mávat. Takže "Sorry jako". 

Strašení "Antisystémovými stranami" na českého voliče neplatí. Už onen termín a definice takové strany nebudí mnoho důvěry. Tedy podle mého. Myslíte, že Tomio Okamura zakládá strany jak na běžícím pásu proto, aby "nebyl orientován na vládnutí", jak se uvádí v systémové definici o antisystémových stranách? Raketové kariéry v jeho hnutích nejsou žádnou vzácností - z kolbenky do parlamentu, a dejme si ruku na srdce, půjde nejspíš většina. Nakonec i Karel Gott je vyučený elektromontér v ČKD.

Závěrem dodám, že jsem volil Českou stranu pirátskou, jednu z oněch nesystémových stran. Jako bývalý pravicový volič jsem letos dospěl k rozhodnutí, že nemá smysl volit tzv. "menší zlo", rozvažovat mezi "jediností Boha nebo trojjediností". Ani Unity nebo Trinity, prostě Piráty. Mimo jiné proto, že nacházím v jejich programu body, k nimž mám ze své životní pozice celkem blízko, namátkou postoj ke kultuře nebo již na jaře započatou spolupráci na reformě a praktikování autorského zákona.

Uvidíme, jak bude "parlamentní Molotovův koktejl z devítiocasé kočky" stravitelný a zda ono zpomalení děje pro určitý účel zmizí z české kotliny nadobro nebo tzv. Boží mlýny, které údajně melou pomalu, ale jistě, ovšem v poslední době spíš naprázdno, někdo zprivatizuje za peníze z dotací EU.

 

Jako "umělecky pojaté hodnocení" volebního výsledku může celkem dobře posloužit volební adekvace 2017, verši amerického básníka a překladatele Lawrence Ferlinghettiho, napsané v roce 2007 a do češtiny přeložené Lubošem Snížkem. Ve videu čte báseň sám autor.

  
Pity the Nation / Škoda národa
podle Chalíla Džibrána

Škoda národa jehož lidé ovcemi se stali
a jehož pastýři je vedou na scestí 
Škoda národa jenž vedou lháři 
jehož mudrcové musí mlčet 
a jehož fanatici zamořili rádio
Škoda národa který nedokáže zvýšit hlas
jinak než k chvále dobyvatelů
a tyrana zdraví jako hrdinu
a chce vládnout světu
silou a mučením
Škoda národa který nezná
jiný jazyk než svůj vlastní
a jinou kulturu než svou vlastní
Škoda národa který dýchá za peníze
a spí spánkem příliš dobře živených
Škoda národa ó Škoda lidu
jenž dovolí svá práva nahlodat
své svobody vyvanout
Má vlasti, o hrobě
sladké země svobody
o hrobě zpívám!

 

 

 

PS: použití fotografie z obce Dolní Kalná nemá žádnou konkrétní spojitost s volebními výsledky

Autor: Jan Raus | neděle 22.10.2017 10:00 | karma článku: 27,39 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25