Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

iacobau

23. 11. 2010 15:53
Vážné téma

Článek v sobě skrývá opravdu dost zásadní otázku rozpoznání dobra a zla. V každé společnosti existují jakési tradiční hodnoty, které se více či méně předávají z generace na generaci a které stále ještě pramení z náboženství (u nás křesťanství).

Žijeme v době a zemi, kde se tento pilíř, byť stále ještě dost silný (silnější, než si většina z nás myslí), pomalu bortí. Co nastoupí místo něj, bůh suď. Pokusy nahradit "zastaralé smýšlení" už tu byly a vždy dopadly neslavně.

Autorova karikatura církve je bohužel vžitým stereotypem, který jen dokládá, jak toho málo o křesťanství víme (Jirásek, Nejedlý apod.).

0 0
možnosti
LZ

Lobo zvrácený

23. 11. 2010 15:52
Kantův kategorický imperativ

Vychází z křesťanské etiky, ale je jednodušší a použitelný i pro ateistyR^

0 0
možnosti
R

Rilian

23. 11. 2010 15:32
Zajímavý pokus,

ale má pocit, že jste havaroval už ve druhé větě. Je mi líto, ale naše skutky nejsou poměřovány ani tak lidmi (funkcionáři církví), kteří jsou pochopitelně omylní a hříšní,  jako Božím slovem, Biblí. Tam je jasně řečeno, že na světě žil jen jediný dokonalý člověk - Boží Syn Ježíš Kristus. Pokud jste si někdy přečetl zprávy o něm,  které jsou v Evangeliích, tak je z nich patrné, že nikdy nikomu nic nevnucoval - pouze zval k tomu, aby ho lidé následovali a stali se jeho učedníky. Jeho poselství by se dalo shrnout do dvou pokynů - miluj Boha celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí a miluj bližního svého jako sebe samého. Možná, že kdybyste jeho existenci zahrnul do svých úvah, došel byste k jiným závěrům. Jinak, nepovšiml jsem si, že by nad námi dnes, v 2t. století, bděla církevní inkvizice a násilím nás k něčemu nutila.

0 0
možnosti
JP

janprazak

23. 11. 2010 15:45
Re: Zajímavý pokus,

To je otázka víry. Jak říkal Čapek, každý máme svou pravdu a věříte-li v Ježíše Krista, jsou pro vás vaše řádky pravdivé. Nikoli však pro ty, kteří v něj nevěří. A mimochodem, u nás v 21. století sice inkvizici nemáme, ale rozhlédněme se po světě a vezměme v úvahu například takové právo Šaría...

0 0
možnosti
A

APEG

23. 11. 2010 15:00
P.S.

Autore, pěkné, ale nepodceňujte kočky.;-D

0 0
možnosti
JP

janprazak

23. 11. 2010 15:09
Re: P.S.

To bych si nikdy nedovolil:-/

0 0
možnosti
H

hafusak2

23. 11. 2010 14:18
Definovat dobro?

Těžko, vždy jde o úhel pohledu. Ovšem ke všeobecné spokojenosti /dle mého názoru/ by stačilo je se držet jedné biblické zásady: "Nečiň jiným to, co nechceš aby jiní tobě činili".

0 0
možnosti
  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,57
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.