Za Vaše peníze pořídíme více represe. Vaše policie.

Policie pořizuje dalších 20 nových vozidel VW Passat R36. V době, kdy snad na vše chybí peníze, na tyto blahodárné účely se zdroje vždy najdou. Proč ne. Vždyť si na sebe rozhodně vydělají… Ano, je to tak, za naše peníze se pořídí bič, díky kterému budeme následně platit ještě více. A pak že perpetum mobile nelze vytvořit…

Výběr souvztažné rychlostní daně od občanů zaznamenal v minulém roce rasantní nárůst, celková cifra se vyšplhala až na hodnotu 31 milionů korun, což je o 8 milionů více než v roce předcházejícím. V tomto státě je snad již naprosté minimum naivů, kteří věří, že jde o něco jiného než o nepokrytý výběr selektivních daní. Způsob provádění této „dopravně preventivní a bezpečnostní“ činnosti a náhodný výběr vhodných cílů to samozřejmě jen potvrzuje.

Co mě však opravdu šokovalo bylo zjištění, že do nových stíhacích automobilů budou namontována nová měřící zařízení českého výrobce Rametu Kunovice, na jejichž vývoj firma obdržela dotaci Evropské unie. A ještě se s tímto křivením férové hospodářské soutěže nepokrytě chlubí na svých stránkách, tak jako mnozí jiní. Čili i tento praktický základ represivního monstra na čtyřech kolech byl samozřejmě placen z našich daní, navíc hned násobným způsobem (evropské dotace výrobci a následná platba zařízení policií).

Kdy tahle silniční absurdita skončí? Všichni známe odpověď. Pokusit se totiž přesvědčit většinovou společnost, že již aktivně žijeme, podílíme se a často nevědomky budujeme a nepřímo vyžadujeme jakýsi novodobý společenský fašismus, stojící na pevných základech naší pohodlnosti, všeobjímajícího dohledu, omezování soukromí, policejní represe,  státního dirigismu, falešného etatismu a podstatné ekonomické nesvobody jedinců, to je zřejmě nadlidský úkol.

Nevím jak Vám, ale mně je z toho opravdu nevolno. Silniční represe je jen jedním z příznaků nemocné společnosti, přičemž útěchou nám rozhodně nemůže být ani to, že situace v jiných státech je v tomto ohledu stejná nebo dokonce ještě horší.

Autor: Jan Polanecký | pátek 6.1.2012 7:35 | karma článku: 28,58 | přečteno: 1582x