Proč volit ODS a TOP09

Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu a prezidentský kandidát za ODS, se na svých billboardech zasazuje za zodpovědnost (v politice) a brojí proti populismu. S tím nelze než souhlasit. Z úst člena ODS to ovšem zní přinejmenším dost tragikomicky, každopádně velmi absurdně.

zdroj: blesk.cz

ODS i TOP09 již dlouho nejsou stranami pravicového, konzervativně – liberálního, střihu. TOP09 takovou stranou nikdy nebyla jinak než na papíře a u ODS lze zbytky pravicovosti a racionálního přístupu zaznamenat v době nástupu Topolánkových vlád. Tyto strany dnes provádí jednoznačně socialistickou politiku, což je zcela viditelné z mnoha (většiny) opatření posledních dvou let. Posilování role státu, zvyšování daní, přerozdělování, dušení ekonomiky, rostoucí zadlužení státu a euroservilita jsou v hrubém nástinu cestou, kterou kráčí jejich vláda společně se zkrachovalým projektem Věcí veřejných.  

Tyto strany se zcela - beze zbytku - zpronevěřili základním pilířům jejich předvolebních slibů (jejich připomínka viz zde) v opodstatněné víře, že voliči budou mít za čtyři roky opět krátkou paměť. Strany, jejichž pravicový předvolební populismus byl nezměrný, se dnes oprávněně jeví jako zcela ideově vyprázdněné. Jejich jedinou náplní práce je tzv. „šetření“, které je ale v praxi realizováno pouze jako nadměrné zvyšování daňové zátěže, dokonce bez reálného dopadu na příjmové straně rozpočtu. Vládu, jmenovitě ministra Kalouska, již několikrát přeprala tzv. Lafferova křivka, přesto se tvrdošíjně nevzdává zvrácené a ekonomicky natvrdlé myšlenky o zaručeném nárůstu výtěžnosti daní při zvýšení jejich sazeb. Příklady jsou notoricky známé: spotřební daň z motorové nafty a nyní třeba růst sazeb DPH. Podobný vývoj lze samozřejmě očekávat také u daně z příjmu. Dopady tohoto zcela nezodpovědného přístupu budeme pociťovat všichni ještě dlouho poté, co zúčastnění pánové zmizí ze scény.

Ze současné vlády je mi opravdu velmi zle. Promarnila nejsilnější a svým způsobem nejsnáze uchopitelný mandát, jakým od roku 1997 proklamovaně nelevicové uskupení disponovalo. Vláda se zcela zpronevěřila svému programu, stejně tak jako samotné strany svým předvolebním slibům.

Billboardový populismus o zodpovědnosti a anti-populismu, kterého jsme nyní svědky, je tak více než kdy jindy opravdovým plivancem do tváře pravicových voličů, do nebe volající drzostí a výsměchem těch, kteří za ním stojí. ODS a TOP09 jsou podle mého názoru strany již zcela nevolitelné, neboť neexistuje jediný důvod, který by takovou volbu alespoň částečně ospravedlňoval.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Polanecký | pondělí 3.9.2012 16:30 | karma článku: 39,17 | přečteno: 3548x